Українське м’ясо, замість РФ, знайшло нові ринки збуту

255

Українські експортери за січень-вересень 2017 року поставили на зовнішні ринки м’ясної продукції на $397 млн – в 1,5 раза більше, ніж за аналогічний період торік.

«Зростання відбулось завдяки закріпленню на нових ринках збуту», — коментує Микола Пугачов, заступник директора Інституту аграрної економіки. Якщо у 2015 році основним імпортером українського м’яса була Росія, то цьогоріч переважали поставки в Європу та Азію.

За 9 місяців 2017-го найбільше продукції м’ясної групи імпортував Єгипет (17,1%), Нідерланди (14,3%), Ірак (8,8%), Білорусь (8,4%) та Азербайджан (7,6%). Постійними покупцями лишаються Гонконг, Німеччина, Грузія, Казахстан.

«Загалом на названі країни доводиться 74% вартості проданого за кордон українського м’яса», — каже Пугачов.

Як свідчать дані Економічного дискусійного клубу, вітчизняні підприємства переважно експортують курятину. На неї доводиться 79% об’ємів поставок або 212 000 тонн з початку року. 42 000 тонн експортовано яловичини, приблизно 20 000 тонн – свинини.

Натомість м’ясний імпорт переважно представлений свининою та м’ясом птиці. За вказаний період імпорт птиці зріс на 38%, свинини − на 11%. Імпортується м’ясна продукція переважно із Польщі та Німеччини. Частка імпорту в м’ясному раціоні українців − 10%.

Поделиться:
Загрузка...