Обсяг вирощеного печериці в 2017 р, за оцінкою Інформаційного грибного агентства УМДІС, склав близько 51,3 тис. тонн. Це найпопулярніший культивований гриб серед українців.
Про це повідомив директор ІА УМДІС Максим Єнченко під час Третьої Міжнародної конференції «Українське грибоводство: погляд у майбутнє», передає AgroPortal.ua.
Виробництво гливи та інших екзотичних грибів значно менше – близько 4,9 тис. тонн. Сьогодні Україна виробляє гриба більше, ніж всі колишні республіки СРСР разом узяті. Кількість шампіньйонних ферм перевищує 300, при цьому велика їх частина дуже маленькі, що виробляють всього п’ять-десять тонн гриба в місяць. Ринок печериці зростає. За минулий рік виробництво цього гриба в Україні збільшилася на 8%. Також зростає й інтерес українців до екзотики – таким грибам як глива, шиїтаке, ерінг, – розповів Максим Єнченко.
За його словами, середня врожайність українських господарств становить 22 кг з метра квадратного, при цьому багато господарств отримують середньорічну врожайність на рівні 28 кг.
Експорт печериці в 2017 році виріс в 13 разів у порівнянні з 2016 роком, досягнувши 528 тонн, або 1% внутрішнього об’єму виробництва. Компост для печериці в країні виробляють лише близько 10 компаній, при цьому основний його обсяг поставляють чотири великі компостні двори. На них припадає близько 95% загального обсягу субстрату, який в 2017 році склав 205 тис. тонн, – повідомив Максим Єнченко.