Категории: Экономика

Поточні втрати рф внаслідок санкцій, станом на 30.05.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок
санкцій, станом на 30.05.2024
1. Міненерго росії закрило статистику з виробництва палива.
— Відмову від публікації даних відомство пояснило забезпеченням інформаційної безпеки ринку нафтопродуктів за умов геополітичної ситуації.
2. У росії злетіли ціни на труни та ритуальні послуги.
— Війна з Україною спровокувала різке зростання вартості ритуальних послуг та товарів у росії.
— Виготовлення труни у лютому порівнянні з тим же місяцем 2022 року подорожчало на 66%
— Одночасно дорожчає копання могил. Минулого року зростання цін на цю послугу досягло 11,25% і стало максимальним за весь час доступної статистики (з 2016 року). Накопиченим підсумком за два роки війни копання могил стало дорожчим на 23%.
— Вартість кремації подорожчала на 52%.
3. Англійський банк HSBC повністю пішов із росії.
— Експобанк закрив угоду щодо придбання російської «дочки» HSBC.
— HSBC з 2022 року намагалася позбутися російського бізнесу.
— Незважаючи на те, що домовленість про продаж підрозділу в росії Експобанку було досягнуто в 2022 році, погодження угоди тривало так довго, що дійшло до потрапляння Експобанку до списків санкцій наприкінці 2023 року.
— Пізніше США випустили генеральну ліцензію, що дозволяє провести деякі транзакції з підсанкційним Експобанком до 21 березня 2024 року, що дало «зелене світло» для завершення угоди з HSBC.
4. Виконавчий орган Європейського Союзу розглядає доцільність пропозиції однієї з держав-членів накласти санкції на російську страхову компанію «Інгосстрах» у рамках зусиль, спрямованих на перекриття потоків доходів, необхідних Москві для фінансування війни проти України.
— Пропозиція, яка може вимагати від ЄС розширення критеріїв для переліку, спрямована на одного з основних постачальників страхування танкерів, що перевозять російську нафту, після того, як Велика сімка запровадила обмеження цін на більшість російської морської нафти та палива наприкінці 2022 року та на початку 2023 року.
— У разі реалізації, ця ідея створить великі ризики та витрати, які важко піддати кількісній оцінці — не лише для російської торгівлі нафтою, але й для більш широких міжнародних поставок товарів, які покриває російський Інгосстрах.
5. Експорт товарів з Євросоюзу в росію за останні два роки (перший квартал 2022-го — перший квартал 2024-го) в денному вираженні скоротився на 55%, а імпорт з рф за цей час впав на 85%, свідчать свіжі дані Євростату.
— Європейський експорт в рф у січні—березні 2024 року склав €8,8 млрд, імпорт — €9,7 млрд.
— Дефіцит торгового балансу ЄС за перші три місяці року, таким чином, склав €0,9 млрд.
— Квартальний максимум у €45,7 млрд показник був досягнутий у квітні—липні 2022 року.
— Така динаміка торгівлі збережеться і в найближчому майбутньому — це пов’язано як з продовженням зниження цін на енергоносії, так і з діючими обмеженнями на імпорт російських товарів.
6. Уряд Литви підтвердив заборону на ввезення майже 3 тисяч видів агропродукції з рф і Білорусі.
— Уряд Литви затвердив підготовлений Міністерством сільського господарства країни перелік сільськогосподарської продукції та кормів російського та білоруського походження, ввезення яких заборонено з 3 червня.
— Як зазначається в офіційному повідомленні уряду Литви, до списку увійшли включає 2,8 тисяч найменувань продукції.
— У переліку, складеному з урахуванням кількості, структури та вартості імпорту сільськогосподарської продукції та кормів, визначено 24 групи товарів. Серед них: живі тварини, м’ясо та субпродукти, риба, молоко та продукти його переробки, яйця, мед натуральний, продукти нетваринного походження, рослини, овочі, фрукти, кава та спеції, зерно, крупи, олія, напої, тютюн.
7. Рада Євросоюзу запроваджує загороджувальні тарифи на імпорт зернових, олійних культур та продуктів їх переробки з росії та білорусії . Про це повідомляється на сайті ЄС.
— Наголошується, що мита на ці продукти підвищуються настільки, що на практиці їх імпорт припиниться.
— Рішення набуде чинності 1 липня.
— Уточнюється, що загороджувальні тарифи не торкнуться транзиту зерна та решти продукції через порти Євросоюзу до третіх країн.
— Заходи також торкнуться імпорту гороху і гранул із бурякового жому.
8. Президент Естонії підписав закон, який дозволить використати заморожені російські активи для допомоги Україні.
9. Одинадцять країн дозволили Україні бити їхньою зброєю по території росії.
— Одинадцять західних країн дали свою згоду на те, щоб Україна могла бити їхньою зброєю на військових об’єктах на території росії.
— Ініціативу підтримали Франція, Великобританія, Нідерланди, Польща, Швеція, Фінляндія, Чехія, Литва, Латвія, Естонія та Канада
— Україна зазнає неспровокованої та незаконної агресивної війни з боку росії. Згідно з міжнародним правом, Україна має право захищатися шляхом військових дій, спрямованих на територію противника, за умови, що військові дії відповідають законам війни», — заявив 26 травня міністр оборони Швеції Пол Йонсон.
10. Угорський уряд підписав угоду з Білоруссю про допомогу в будівництві атомної електростанції «Пакш-2», яку зводить російська держкорпорація «Росатом».
— Станція в Пакші, побудована в 1980-ті роки, працює на російському ядерному паливі, забезпечуючи третину електроенергії, яка споживається в Угорщині.
— Наразі на АЕС діють чотири енергоблоки з реакторами ВВЕР-440.
— У 2014 році прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан домовився з путіним про будівництво нових енергоблоків.
— рф надала кредит на понад 10 мільярдів євро, який покриває понад 80% витрат будівництва.
11. У березні Німеччина експортувала до росії одяг на 15,95 млн. євро — це рекордний рівень з вересня минулого року.
— Найзатребуванішими текстильними товарами Німеччини у березні були майки та футболки: на них припало 30% усіх поставок. На другому місці — светри та кардигани (18%), а на третьому — жіночі костюми та спідниці (12%).
— Німецьких компаній в російській економіці все ще досить багато.
— Наразі в рф офіційно працюють 2138 німецьких організацій. Вони є найбільшими іноземними платниками податків після американських.
— За обсягом податків серед німецьких корпорацій лідирують Вayer, Metro, Adidas, Knauf та Siemens.
— А з продажу особливо виділяється Metro, яка випередила Globus, Knauf та Hochland.

Последние новости

Поточні втрати рф внаслідок санкцій, станом на 27.06.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 27.06.2024 1. Польща, Литва, Латвія та Естонія хочуть звести вздовж кордонів…

2 дня назад

​​ОПУ ЗІ СМАКОМ СТАЛІНІЗМУ

На "Українській правді" вийшов доволі цікавий матеріал про Андрія Єрмака. Матеріал справді вартий уваги. Хто ж такий Андрій Єрмак? А…

2 дня назад

Татарову самое время готовиться на выход

Статья на «Украинской правде» об особенностях и завоеваниях Андрея Ермака имеет очень простую причину. Госдеп США в категорической форме требует…

2 дня назад

​​УКРАЇНЦІ БАЧАТЬ ТАК

Центр Разумкова оприлюднив результати дослідження "Оцінка ситуації в країні, довіра до соціальних інституцій...", з дуже, як на мене цікавими результатами.…

3 дня назад

Поточні втрати рф внаслідок санкцій, станом на 26.06.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 26.06.2024 1. Російський газопровід «Сила Сибіру» постачає газ із родовищ Іркутської…

3 дня назад