Категории: Экономика

Поточні втрати рф внаслідок санкцій, станом на 27.06.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок
санкцій, станом на 27.06.2024
1. Польща, Литва, Латвія та Естонія хочуть звести вздовж кордонів із рф та білоруссю 700-кілометрову лінію оборони.
— Вартість створення системи оборонної інфраструктури – 2,67 мільярда доларів.
— Лист із проханням організувати фінансування вже направили голові Євросоюзу.
— На думку лідерів чотирьох країн, проекту захисту блоку з 27 держав з населенням у 450 мільйонів осіб буде потрібно фінансування всіх членів організації. Ініціативу мають оцінити на саміті у Брюсселі 27 червня.
2. Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) схвалила резолюцію щодо створення спеціального трибуналу для президента рф путіна та російського військового командування за військові злочини в Україні.
— «У трьох резолюціях, ухвалених сьогодні після спільних дебатів у Страсбурзі, ПАРЄ виклала плани притягти володимира путіна та його генералів до відповідальності за агресію проти України, посилити санкції проти росії та протидіяти її спробам «стерти» українську культурну ідентичність», — йдеться у повідомленні на сайт організації.
— Там наголошується, що створення спеціального трибуналу стало «найкращим можливим варіантом із погляду правової основи та політичної легітимності» для притягнення керівництва росії до відповідальності за злочини.
— Спецтрибунал буде створено на базі оголошення Ради Європи з Україною. Представники Нідерландів запропонували провести такий трибунал у Гаазі.
— ПАРЄ також знову закликала конфіскувати активи росії та передати їхній міжнародний компенсаційний фонд для України.
3. Адміністрація президента США Джо Байдена готується дозволити підрядникам Пентагону працювати в Україні.
— Їхнім завданням буде технічне обслуговування і ремонт військової техніки, що поставляється Києву.
— Наразі американські системи озброєнь, що зазнали пошкоджень під час бойових дій, доводиться вивозити для ремонту до Польщі, Румунії та інших країн НАТО, що створює суттєві тимчасові витрати.
— Особливої ​​важливості подібний крок набуває у зв’язку з поставками F-16, які можуть розпочати вже цього літа — на одну годину польоту американських винищувачів припадає в середньому 16 годин техобслуговування.
4. Західні санкції не змогли підірвати російське виробництво зброї.
— Москва навіть змогла наростити виробництво артилерійських снарядів, крилатих ракет, балістичних ракет і безпілотників для підтримки своєї війни проти України — NBC News із посиланням на звіт Королівського інституту об’єднаних збройних сил.
— Західні уряди надто обережно приймають рішення і затримують обмін розвідувальною інформацією між західними союзниками, йдеться в доповіді.
— У 2021 році, до вторгнення російських військ, Москва виробляла 56 крилатих ракет Х-101 на рік. До минулого року вона виготовила 460 крилатих ракет. Російський запас балістичних ракет «Іскандер» також різко збільшився — з приблизно 50 до вторгнення до 180.
— У виробництві боєприпасів для ракет і безпілотників росія залежить від мікроелектроніки, що імпортується з-за кордону, але американські та європейські заходи не змогли заблокувати доступ Москви до цих електронних компонентів.
— «Таким чином, незважаючи на старанні зусилля багатьох державних службовців, підкріплені політичною волею підірвати російське військово-промислове виробництво, це мало що дало», — наголошують у звіті.
— Для того, щоб санкції були дієвими, уряди повинні швидко обмінюватися відповідними розвідувальними даними, в тому числі секретною інформацією, щоб забезпечити своєчасне застосування заходів експортного контролю або дій. Західні уряди повинні сформувати «центр злиття розвідданих», який міг би створити «загальновизнану картину цілей російської оборонної промисловості».
5. Після тіньового нафтового флоту росія, можливо, будуватиме тіньовий флот для газу.
— Газ є ключем до планів Кремля щодо збільшення експорту, поповнення державної скарбниці та фінансування військової машини, але для цього необхідно збільшити частку на світовому ринку ЗПГ.
— За останні три місяці, згідно з даними глобальної бази даних із судноплавства Equasis, щонайменше вісім суден перейшли у власність маловідомих компаній у Дубаї.
— Чотири з них належать до льодового класу і вже отримали дозвіл Москви на прохід через арктичні води росії цього літа.
— Хоча Bloomberg не вдалося безпосередньо пов’язати ці судна з великими російськими структурами, деталі напрочуд схожі на маневри зі створення тіньового нафтового флоту, включаючи використання непрозорих компаній і судів настільки старих, що зазвичай вони вже виведені з експлуатації.
— У згуртованій галузі ЗПГ, яка в кілька разів менша за нафтовий ринок, дуже незвично, коли незнайоме ім’я набуває спеціалізованих суден, вартість яких може обчислюватися сотнями мільйонів доларів. Щонайменше три танкери також перебувають у базі даних Міжнародної морської організації як «невідомі» — ще одна характерна риса суден тіньового флоту.
— Є кілька ознак, що вказують на те, що росія намагається створити тіньовий флот для перевезення ЗПГ. Купівля старих перевізників, передача суден льодового класу дубайської компанії та рекордна кількість дозволів на прохід Північним морським шляхом вказують на те, що шматочки «пазла темного флоту стають на свої місця».
— Росія, яка є четвертим за величиною експортером ЗПГ, має всі підстави продовжувати пошуки альтернативних шляхів виходу на ринок. США ввели окремі санкції, щоб запобігти початку експорту з Arctic LNG 2 , нового об’єкта, розробленого компанією «Новатек», найбільшим російським експортером ЗПГ.
— Паралельний флот міг би обійти обмеження і став би ударом по ключовій території, де західні санкції мали негайний відчутний вплив, полегшивши Москві підтримку своєї економіки під час війни.
6. США навмисно робили м’якші санкції проти рф та Ірану, щоб стримати ціни на пальне перед виборами.
— Адміністрація Байдена навмисно впроваджувала більш м’які енергетичні санкції проти росії, Ірану та Венесуели, щоб втримати ціни на пальне перед виборами, повідомляє The Wall Street Journal.
— Так, Адміністрація Байдена прагне утримати ціни на газ стабільними перед виборами, заохочуючи надходження нафти на глобальні ринки.
— Це завдання стикається з іншим пріоритетом: бути жорсткими з противниками, такими як росія, Іран і Венесуела. Це призвело до менш суворих санкцій проти основних нафтовидобувних країн.
7. Посол США у Китаї звинуватив Пекін у допомозі рф із війною проти України.
— Посол США у Китаї Ніколас Бернс стверджує, що Пекін активно допомагає росії в злочинній війні проти України.
— За словами Бернса, попри заяви про нейтралітет Пекін надає Кремлю технології та продовжує підтримувати економічні зв’язки з країною-агресоркою протягом усього часу від початку масштабного вторгнення окупаційної армії рф в Україну.
— Китай вимагає від ЄС скасувати санкції проти своїх компаній, реагуючи на жорсткі обмеження на продаж товарів для російської федерації.
— Європейський союз у свою чергу стикається із негативною реакцією Китаю на введені санкції.
8. Південна Корея запроваджує санкції проти п’яти організацій, чотирьох суден і восьми фізичних осіб через торгівлю зброєю між рф і КНДР. Про це повідомило Міністерство закордонних справ Республіки Корея.
9. Центробанк Італії заявив про обхід антиросійських санкцій через рахунки італійських банків.
— Банк Італії повідомив про потенційно незаконні банківські перекази до росії з італійських рахунків через треті країни в обхід західних санкцій.
— Минулого тижня країни Євросоюзу погодили ще один, 14-й, раунд санкцій проти росії.
— «За підсумками було виявлено низку незвичайних транзакцій», — йдеться у звіті підрозділу фінансової розвідки центрального банку Італії за 2023 рік.
— У ньому не наводиться більш детальна інформація про підозрілі перекази, а також про країни, з яких вони були здійснені.
— У щорічному звіті збирається інформація про потенційні випадки відмивання грошей та фінансування тероризму.
10. Польська компанія Orlen попередила, що може заарештувати платежі «Газпрому».
— Найбільша енергетична компанія Польщі Orlen попередила газові компанії в Угорщині, Словаччині та Австрії, що може заарештувати їхні платежі за імпорт від російського Газпрому.
— Письмові попередження, які були розіслані більше місяця тому, пов’язані з претензіями щодо з приводу збитків, які Польща зазнала після відключення від російських поставок у 2022 році.
— Польщу відключили за те, що вона не сплачувала в рублях, оскільки західні країни ввели санкції проти росії.
— Це попередження спонукало Будапешт видати в травні указ, який фактично запобігає вилученню платежів державного енергетичного конгломерату MVM CEEnergy на користь «Газпрому», стверджуючи, що це поставить під загрозу енергопостачання країни.
— Європейський газовий ринок зіткнувся з невизначеністю щодо поставок з росії після того, як австрійська компанія OMV минулого місяця попередила про припинення поставок від російського «Газпрому» після рішення іноземного суду, не назвавши при цьому конкретну справу.
— Словацька компанія SPP, яка купує газ у «Газпрому», заявила напередодні, що нещодавня зміна законодавства захищає її від можливого арешту імпортованого російського газу і пов’язаних із цим претензій.
— Минулого року польська компанія Europol Gaz подала позов до російського «Газпрому» на суму 1,45 мільярда доларів за прострочені платежі та втрачену вигоду від послуг з транспортування газу після 2022 року.
— Orlen є єдиним власником Europol Gaz, яка керує польською ділянкою газопроводу «Ямал», що з’єднує росію та Європу.
11. Індія в січні–квітні збільшила поставки смартфонів у росію в 14 разів – до 85,2 млн доларів, а також експорт ноутбуків – у 25 разів, до 17,8 млн доларів.
— У результаті росія в цьому році стала 12-м основним покупцем смартфонів з Індії, а роком раніше була на 23-му місці.
— Найбільшим же імпортером у січні–квітні були США, які наростили закупівлі в 1,8 рази — до 2,7 мільярда доларів. ОАЕ, другий основний покупець, стали єдиними, хто скоротив імпорт — на 27%, до 694 мільйонів доларів.
— Трійку лідерів замикають Нідерланди з 572 мільйонами доларів. Загалом Індія за чотири місяці поточного року експортувала смартфонів на 6,6 мільярда доларів, що на 36% більше у річному вираженні.
— Крім того, Індія постачала в росію в січні–квітні ноутбуки — їх постачання зросли в 25 разів, до 17,8 мільйона доларів. Більше було поставлено лише в ОАЕ (62,8 мільйона доларів). США були третіми з поставками на 7,4 мільйона доларів.
12. Північна Корея відправить будівельні та інженерні війська на окуповані території Донецької області.
— Це станеться вже в липні цього року. Корейці будуть нібито виконувати «відновлювальні роботи».
— Як повідомляє Інститут вивчення війни (ISW) з посиланням на південнокорейський телеканал TV Chosun, КНДР готується до відправлення великомасштабних інженерних сил на Донбас вже в липні.
— Сили армії КНДР нібито допоможуть окупантам відновити інфраструктуру в окупованому Донецьку.
— Північнокорейська армія налічує 10 інженерних бригад. КНДР може може отримувати від росії до 115 мільйонів доларів щороку, якщо відправить три-чотири інженерні бригади в окуповану частину України.
13. Європейський Союз засуджує абсолютно необґрунтоване рішення Кремля заблокувати доступ до 81 європейських ЗМІ на теренах російської федерації. Про це повідомляється на сторінці Єврокомісії у соцмережі Х.
— Зазначається, що це рішення «ще більше обмежує і без того жорстко контрольований, обмежений і підданий цензурі доступ російського населення до незалежної і вільної інформації».
— Водночас, ЄС не зміг висловити свій осуд від імені всіх 27 країн-членів через позицію Угорщини.
— Тому заяву з осудом було опубліковано від імені високого представника ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки Жозепа Борреля.

Последние новости

​​ОПУ ЗІ СМАКОМ СТАЛІНІЗМУ

На "Українській правді" вийшов доволі цікавий матеріал про Андрія Єрмака. Матеріал справді вартий уваги. Хто ж такий Андрій Єрмак? А…

6 минут назад

Татарову самое время готовиться на выход

Статья на «Украинской правде» об особенностях и завоеваниях Андрея Ермака имеет очень простую причину. Госдеп США в категорической форме требует…

12 минут назад

​​УКРАЇНЦІ БАЧАТЬ ТАК

Центр Разумкова оприлюднив результати дослідження "Оцінка ситуації в країні, довіра до соціальних інституцій...", з дуже, як на мене цікавими результатами.…

13 часов назад

Поточні втрати рф внаслідок санкцій, станом на 26.06.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 26.06.2024 1. Російський газопровід «Сила Сибіру» постачає газ із родовищ Іркутської…

13 часов назад

Загальні бойові втрати ворога з 24.02.22 по 27.06.24

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 27.06.24 орієнтовно склали / The total combat losses of the enemy from 24.02.22…

13 часов назад