Категории: Мир о нас

Вторгнення до України, це єдиний варіант для Путіна — Макфол

 Вторгнення до України логічно випливає із логіки вчинків Путіна. Про це у статті опублікованій виданням "Політіко" пише колишній посол США у Росії Майкл Макфол.

Путін очолює засідання уряду Росії у державній резиденції Ново-Огарьово. 30-те липня.

На думку Майкла Макфола, колосальні зусилля Путіна спрямовані на організацію повстання на сході України провалились.

"Після анексії Криму, Путін спробував реалізувати схожий сценарій на сході України. Він нагадав світу, що територія, яку він тепер називає Новоросія, колись була частиною російської імперії і розкритикував більшовиків за передачу цієї території. Підпорядковані йому ЗМІ почали називати розпочату ним кампанію "Російською весною", стверджуючи, що це практично відголос Арабської весни, і Росія виступає визволителем репресованих етнічних росіян на сході України; на Twitter та Вконтакте було мобілізовано десятки тисяч людей, щоб роздмухати підтримку ідеї незалежності Новоросії", — пише колишній посол США у Росії.

"Все це нічого не дало. Повстанці на сході України не змогли мобілізувати значні групи населення на підтримку ідеї сепаратизму. Зрештою, українська армія дала відсіч, відновила контроль над багатьма містами та селищами, захопленими повстанцями. Путін більше не згадує про Новоросію. Він розуміє, "визволення" регіону тепер недосяжна мета", — пише американський дипломат.

За таких умов, Путін намагатиметься утримати програму мінімум — створення ситуації перманентного неспокою у Східній Україні та сумнівного суверенітету Києва щодо цієї території.

"Таким чином цей регіон стане подібним до інших так званих "заморожених конфліктів" у Грузії, Молдові та Азербайджані, які не вирішено з часу розвалу СРСР", — пише дипломат.

"Здається у Росії вважають, що якщо повстання зможе триматись роками, чи навіть десятиріччями — новий режим у Києві навряд чи зможе консолідувати країну, і Захід не наполягатиме на входженні України до ЄС та НАТО".

Макфол висвовлює сподівання, що Путін все ж не надішле війська до України. На думку колишнього посла США у Росії, у разі вторгнення до України Росія у довготерміновій перспективі зазнає величезних військових, економічних та дипломатичних втрат. При цьому у статті Макфол наводить численні приклади того, як Путін діє всупереч, здавалось б очевидним, інтересам Росії.

Чимало оглядачів відзначають, що Макфол, який був автором політики перезавантаження відносин із Росією після припинення дипломатичної роботи та повернення до викладацької діяльності кардинально змінив ставлення до Росії, і приєднався до табору "яструбів".

"Макфол належить до покоління експертів з російських питань, які колись стояли на про-російських позиціях і мали надії", — пише про колишнього посла США у Росії професор Військово-морського коледжу (Naval War College) Том Ніколс.

P.S. Впливова американська The New York Times попереджає, що Росія «збільшила удвічі кількість своїх вояків на кордонах з Україною». Коли Росія зібрала тут щонайменше 20 тисяч солдатів з танками, артилерією, ракетними силами класу «земля-повітря».

Газета також цитує відомого американського генерала Веслі Кларка, колишнього командувача сил НАТО в Європі, який вважає, що Путін приготувався до прямої збройної інтервенції в Україну. Про це, на думку Кларка, свідчать концентровані на українському кордоні наступальні сили російської армії, посилення озброєння Росією проросійських сепаратистів на Донбасі, масштабні військові навчання російських збройних сил поблизу кордонів з Україною та черговий заклик самопроголошеного уряду з Луганська до Кремля про військову допомогу в боротьбі з українською армією.

Хоча американський чільний військовий також вважає, що на даний час ще не виключений політичний варіант розв’язання кризи, бо Путін, мабуть, розуміє, що інтервенція в Україну принесла б «важкі, непередбачувані наслідки» для Кремля. Кларк вважає, що в разі інтервенції Путін ризикує накликати на Росію ще суворіші економічні санкції Заходу, жорсткий спротив українців, а також посилення військової співпраці Заходу зі владою у Києві.

The New York Times також визнає, що «наміри Кремля незрозумілі» і не виключено, що нагромадженням своїх вояків на кордоні з Україною Москва намагається посилити тиск на Київ і Вашингтон, щоб ті погодилися на політичне вирішення української кризи шляхом надання східним регіонам України максимально можливої автономії. «Однак на Заході побоюються, що в разі поразки сепаратистів Луганська і Донецька Москва почне реалізувати план прямого вторгнення в Україну», – попереджає американська газета.

Цитований тут неназваний представник американської розвідки не виключає, що Росія у разі успіхів української армії може почати реалізації так званого варіанту «миротворчої операції» в Україні. Про це, як стверджують американські офіційні особи, свідчить і накопичення біля кордону з Україною російських бронетранспортерів, танків з миротворчою символікою на броні.

Последние новости

Поточні втрати рф внаслідок санкцій, станом на 27.06.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 27.06.2024 1. Польща, Литва, Латвія та Естонія хочуть звести вздовж кордонів…

3 дня назад

​​ОПУ ЗІ СМАКОМ СТАЛІНІЗМУ

На "Українській правді" вийшов доволі цікавий матеріал про Андрія Єрмака. Матеріал справді вартий уваги. Хто ж такий Андрій Єрмак? А…

3 дня назад

Татарову самое время готовиться на выход

Статья на «Украинской правде» об особенностях и завоеваниях Андрея Ермака имеет очень простую причину. Госдеп США в категорической форме требует…

3 дня назад

​​УКРАЇНЦІ БАЧАТЬ ТАК

Центр Разумкова оприлюднив результати дослідження "Оцінка ситуації в країні, довіра до соціальних інституцій...", з дуже, як на мене цікавими результатами.…

3 дня назад

Поточні втрати рф внаслідок санкцій, станом на 26.06.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 26.06.2024 1. Російський газопровід «Сила Сибіру» постачає газ із родовищ Іркутської…

3 дня назад