Азаров зарегулював мельників: борошно зникає з полиць

11

Українські борошномельні підприємства припиняють роботу через прес держрегулювання і зростання цін на зерно.

Як наслідок, борошно вже зникло з роздробу, а проблеми із забезпеченням сировиною починаються і у хлібокомбінатів, пише "Дело".

Причиною різкого зниження обсягів реалізації стала неможливість працювати «в плюс» в умовах адміністративного обмеження цін і подорожчання зерна: компанії не мають можливості підвищити ціни на свій товар через жорстке держрегулювання.

В той час як собівартість виробництва зросла через зростання цін на зернові .

Частина підприємств і зовсім зупинили виробництво, ті ж, хто продовжує працювати, відпускають борошно невеликими партіями і в основному постійним партнерам.

Раніше точно така ситуація склалася на ринку гречки. Підприємства-переробники опинилися під пресом влади, яка активно здешевлювали популярний продукт.

Не маючи можливості підвищити ціну на свій товар компанії зовсім заморозили відвантаження, щоб не потрапляти під шквал перевірок держінспекції з контролю за цінами.

Однак якщо гречка потрапила під прицільну увагу відносно недавно через істерії в суспільстві, то борошно завжди перебувала на особливому контролі уряду.

Уряд стримує ціни на хліб ще на етапі виробництва сировини.

В Україні діє обмеження рентабельності виробництва борошна, граничний її рівень зафіксований на рівні 2-6%.

Також борошномельні підприємства повинні погоджувати підвищення цін, якщо дельта підвищення перевищує 1% на місяць.

Практика останніх місяців показує, що отримати таке узгодження дуже складно, а процедура може розтягтися на 60 днів.

При цьому вартість основного ресурсу борошномелів — зерна — постійно підвищується.

Зараз ціни на зерно на внутрішньому ринку хоч і істотно нижче світових, проте все ж таки суттєво перевищують рівень осені-2010.

Так, вартість пшениці 2-3 класу за останні півроку зросла мінімум на 25%. Ціни на пшеницю 3 класу за даними Державного інформаційно-аналітичного центру «Держзовнішінформ» тільки за період 26 січня-9 лютого виросли на 12,5% до 1,8 тис. гривень за тонну.

При цьому проблему посилює не тільки цінова політика борошномельних підприємств, які не можуть підвищувати закупівельні ціни в умовах обмеження вартості власного товару, а й позиція виробників зерна.

Частина сільгоспвиробників вже продала зерно, щоб залучити кошти на посівні роботи, а більш стабільні компанії стали притримувати зернові напередодні традиційного для кінця сезону піку цін.

Крім того, аграрії чекають відміни квотування експорту, яке діє до 1 квітня, що також має простимулювати рівень внутрішніх цін до підвищення.

У боротьбі за зерно внутрішнім переробникам перейшов дорогу державний трейдер компанія «Хліб Інвестбуд», який отримав максимальну квоту на експорт зерна і тепер активно формує під неї партії.

Як відзначають учасники ринку, за поточними цінами на зерно скласти борошномельну партію таким чином, щоб не довелося підвищувати ціни на борошно, практично неможливо.

Тому підприємства щоб не працювати собі в збиток, вважають за краще призупинити або знизити обсяги виробництва.

Знайти в роздрібі борошно практично неможливо, складнощі з придбанням партій вже почали відчувати і хлібозаводи.

Як розповіли в найбільшому хлібному холдингу Україні — компанії «Київхліб» в останній місяць середній обсяг придбаної компанією партії борошна істотно зменшився.

Причина — у труднощах, яких зазнає родинне підприємство холдингу — «Київмлин» — з купівлею зерна.

Покрити тимчасовий дефіцит борошна на ринку можна поставками з агарного фонду.

Держоператор здійснює інтервенції борошна на внутрішній ринок у розмірі поданих обласними адміністраціями обсягів заявок.

Проте за даними учасників ринку, ці поставки — налагоджені і успішно здійснювані в кінці минулого року — в 2011 застопорилися.

Поделиться:
Загрузка...