Категории: Мир

Віцепрезидент США відмовився усувати Трампа за допомогою 25-ї поправки

Віцепрезидент Майк Пенс заявив, що не використовуватиме 25-у поправку для того, щоб усунути президента США Дональда Трампа з посади.

Про це йдеться у листі Пенса до спікера Палати представників Конгресу США Ненсі Пелосі, передає «Інтерфакс-Україна».

«Я не вважаю, що такий курс дій відповідає інтересам нашої нації або узгоджується з нашою Конституцією… Минулого тижня я не піддавався тиску, що виходить за рамки моїх конституційних повноважень, щоби визначити результат виборів, і тепер я не поступлюся зусиллям Палати представників грати в політичні ігри в такий серйозний час у житті нашої нації», — написав Пенс.

На його думку, посилання на 25-ту поправку «створить жахливий прецедент.»

Він закликав Пелосі і всіх членів Конгресу «знизити температуру, об’єднати нашу країну», яка готується до інавгурації обраного президента Джо Байдена. Пенс також пообіцяв «сумлінно працювати для забезпечення впорядкованої передачі влади».

25-та поправка допускає початок процесу відсторонення глави держави, якщо віцепрезидент і більшість високопоставлених співробітників адміністрації дійшли висновку, що президент не здатний виконувати свої функції. В такому випадку віцепрезидент займає місце президента. У поправці докладно описаний механізм того, як цього можна досягти.

Якщо віцепрезидент не підтримає цю ініціативу, Палата представників має провести голосування щодо оголошенню імпічменту президенту Трампа. Воно може відбутися ввечері в середу.

Демократи намагаються відсторонити від влади Трампа, не чекаючи інавгурації Байдена 20 січня. На їхню думку, Трамп не може залишатися в Білому домі, оскільки несе відповідальність за недавні заворушення в Вашингтоні. Як пише Reuters, також щонайменше п’ять республіканців у Палаті представників долучилися до зусиль провести голосування щодо імпічмента.

Раніше Трамп закликав Пенса не визнавати результати виборів у США, але той відмовив.

Нагадаємо, 6 січня прихильники Трампа увірвалися в будівлю Конгресу у Вашингтоні. У результаті заворушень мінімум п’ятеро людей загинули. Конгресмени в той момент займалися твердженням результатів голосування колегії вибірників, згідно з якими переможцем президентських виборів став Байден. Засідання було перервано, а частина конгресменів — евакуйована. Коли в Капітолії вдалося відновити порядок, Палата представників і Сенат США затвердили перемогу Байдена.

7 січня спікер палати представників США Ненсі Пелосі закликала до негайного усунення Трампа за допомогою 25-ї поправки Конституції. Пізніше Пелосі повідомила, що у Сенаті розглядають питання про прискорену процедуру імпічменту щодо діючого президента. Згідно з планом, який був підтриманий Пелосі, голосування з питання імпічменту можна провести за спеціальною «швидкою» схемою — без розслідування і обговорення. Це дозволило б палаті проголосувати за імпічмент Трампа протягом двох днів.

Последние новости

США призупинили постачання Ізраїлю боєприпасів – у ЗМІ назвали причину

Білий дім призупинив постачання американських боєприпасів до Ізраїлю у знак протесту щодо розбіжностей між двома країнами стосовно подальших дій у…

9 минут назад

Загальні бойові втрати ворога з 24.02.22 по 06.05.24

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 06.05.24 орієнтовно склали / The total combat losses of the enemy from 24.02.22…

18 минут назад

Поточні втрати рф внаслідок санкцій, станом на 05.05.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 05.05.2024 1. Кредитна заборгованість російських компаній, що потрапили під західні санкції,…

12 часов назад

США призупинили постачання озброєнь до Ізраїлю, — ЗМІ

Сполучені Штати призупинили постачання зброї до Ізраїлю, це сталось вперше з нападу ХАМАСу в жовтні 2023 року. Про це повідомляє Цензор.НЕТ із…

12 часов назад

Під вогнем Харків та 17 населених пунктів Харківщини, є пошкодження і жертви

У Великодню ніч ворожі війська атакували Харків "Шахедами". Внаслідок ударів горів будинок та господарчі споруди в Основ’янському районі міста. Про…

23 часа назад