Категории: Мир о нас

Том Купер: війна в Україні, сесія питань та відповідей за червень 2024 року

Сьогодні я хотів би почати розглядати досить багато цікавих питань, які накопичилися за останній місяць або близько того. Справді, є що обговорити, тож я одразу перейду до справи.

***

1.) Статус нашого збору на БПЛА Акула, для 3-ї  СЗГ.

Ще в лютому, березні та квітні та на початок травня ми  зібрали  достатньо, щоб дозволити 3-й ССО  розмістити замовлення на нову систему БПЛА Shark. Після нетривалих переговорів (щоб «трохи прискорити» терміни постачання, оскільки підприємство, що виробляє «Акули», перевантажене замовленнями), було підписано контракт на постачання «Shark-М-ТС» вартістю $44 500 плюс акумулятор АКБ-ЛЕ вартістю $6 400 у середині травня. Компанія одержала гроші 22 травня.

Що стосується дати доставки тощо: вибачте, це занадто делікатно, щоб обговорювати. Ще раз наголошу, що цей збір  закритий .

«Місія виконана»: дякую всім учасникам!

Тепер давайте наберемося терпіння і дочекаємося готових відеороликів (все це, звичайно, залежить від тактичної необхідності, тому занадто делікатно обговорювати щось на публіці).

2.) Стан зборів з 3-ї штурмової та 72-ї бригад.

Я знаю, що перший близько тижня тому подолав позначку $4500, але про друге не було жодних новин. Я запрошу оновлену інформацію та повернуся з подробицями найближчими днями.

***

3.) Ще 18 травня я опублікував оновлену інформацію про повітряну війну, а також наступну «статистику»:

З 24 лютого 2022 року Україна (ПГУ, Армійська авіація, Морська авіація) втратила:

  • 80 літаків,
  • 48 вертольотів.

З 24 лютого 2022 року Росія (ВКС та ВФ-МА) втратила:

  • 99 літаків,
  • 117 вертольотів.

Тоді різні люди висловили свої сумніви — очевидно, без будь-якої перевірки інших джерел, що збирають таку статистику, хоча деякі з них легко доступні (якщо тільки спробувати їх знайти). Тим більше, що, за їхніми словами, вони так засмучені тим фактом, що «мої» цифри українських втрат «напрочуд відрізняються» від цифр з інших джерел…

Так, вони різні – і це через різну методологію та цілі.

Отже, чому така різниця?

Тому що я після  з’ясування закономірностей у цій війні , після з’ясування коли, де, як і чому «відбуваються»  бойові  втрати — і таким чином підраховую лише втрати ОПЕРАТИВНОЇ, БОЄВОЇ АВІАЦІЇ ТА ВІРТОЛІТІВ ПСЗСУ, Української Армії та морської авіації, а також російських ВКС ПФ-МА. Див: МіГ-29, Су-24М/МР, Су-25, Су-27, Су-30, Су-34, Су-35 та різні вертольоти, що знаходилися в робочому стані на момент списання (незалежно від причини).

Більше того, для мене не має значення, чи налічує  Орікс  загалом 20+ транспортників Іл-76, які «зберігаються» в Мелітопольському аеропорту, а потім захоплених росіянами 24-25 лютого 2022 року — і я точно не з тих, хтось потім скаже, що «на базі Ориксу Україна втратила понад 100 літаків».

Для мене вирішальним є те, що на момент втрати аналізовані літаки/вертольоти були в робочому стані і перебували в бойовій експлуатації.

З тих же причин я не вважаю 20+ різних гелікоптерів, захоплених росіянами на авіабазі Чаплинка/аеропорт Херсон, 26-27 лютого 2022 року. Вони перебували на зберіганні, і більшість з них не літала вже з 2017-2018 років (див., наприклад,  тут ). На момент захоплення вони не перебували на бойовій службі, тому жоден з них не був «збитий» у бою, і з їх втрат не можна зробити жодних висновків (крім того, що українська оборона всієї Херсонської та південної Запорізької областей на той час була повністю провалена, що давно очевидно). Так само я не вважаю літаки знищені з інших причин далеко від зони бойових дій. Включити їх у «бойову статистику» було б рівносильним включенню Аеро Л-29 «Дельфінів»,  кинутих на Вовчанській авіабазі  ще з часів СРСР. марне заняття.

У мене немає ні часу, ні грошей, щоб займатися такими речами, як, наприклад, коли ВПС та/або ВМС США в жовтні 2001 року марно витрачали бомби з лазерним наведенням Paveway (ціна понад $500 000 за постріл), щоб розважатися, розбиваючи транспортники «Антонов» колишньої ВПС ДР Афганістан, кинуті на авіабазі Баграм ще наприкінці 1980-х… Тому що нікому в Пентагоні не спало на думку ідея вивчити деякі статті, опубліковані в журналі  World Air Power Journal ще наприкінці 1990-х… враховуючи, що це було б зовсім нерелевантно для того, чого я насправді хочу: стати здатним розповісти вам, як, де і чому якісь літаки/вертольоти збиваються в цій війні в Україні  останніх двох років .

Ось як я можу бути впевнений, що ті, наприклад, 80 українських або 99 російських літаків (при цьому сьогодні це понад 85 українських і понад 100 російських літаків, але давайте зупинимося на цифрах, які я назвав станом на 18 травня). справді» збиті?

Справді, як я можу бути впевненим, що до цих цифр входять, наприклад, 18 українських Су-25…? Чи 26 російських Су-34…? ….або (для найуважніших читачів): чому кількість знищених бойових українських бойових літаків «підскочила» з 80 до більш ніж 85 за лічені місяці…?

Насамперед, майте на увазі, що я займаюся цим уже кілька десятиліть і тому знаю, де що знайти. Або бодай як знати, де шукати. Справді, я звик досліджувати набагато неясніші конфлікти та військово-повітряні сили, ніж російські чи українські. Наприклад: ви думаєте, що існують онлайн-ресурси про ВПС Єменської Народно-Демократичної Республіки під час громадянської війни у ​​(«Південному») Ємені 1986 року? Ви коли-небудь намагалися знайти авторитетне джерело, що описує офіційні відносини між Багдадом/Іраком та Москвою/СРСР у 1978-1979 роках, щоб дізнатися, чи дійсно вони були такими «сердечними», як описують 99,9% опублікованих джерел (чи то в друку або онлайн), і як вони вплинули на придбання Іраком бойових літаків радянського виробництва у той період?

Таким чином, я фактично звик починати з нульової точки. Порівняно з цим історія війни в Україні є своєрідною «надмірно опублікованою». Що б не відбувалося, звітів буде не просто 5, 10, 15, а 100+. І всі вони онлайн. Доступно «в один-два кліки» (хоча часто: набагато більше). Замість «чи взагалі щось із цієї теми(?) питання скоріш у наступному: яке джерело «хороше» (для використання)?

Справді, нині є екземпляри, які збирають навіть повніші докази, ніж Oryx: гарний приклад —  LostArmour.info.  Або  укр.warspotting.net . Вони також геолокують втрати, які фіксують.

Деякі з них повніші, інші менш повні. Ніхто не ідеальний, але: коли хтось перевіряє їх  ще раз  – що, можливо, є  «жахливо великим обсягом роботи» і «вимагає тижнів» (якщо не місяців) – можна отримати дуже повну виставу.

Справа в тому, що майже у всіх випадках, наведених у статистиці вище, є як мінімум 2-5 фотографій уламків. На багатьох з них показані деталі маркування – наприклад, «Борт» (це двозначний бортовий номер, що наноситься на кожен російський і кожен український літак та/або вертоліт) і код реєстрації, у випадку з російськими літаками є п’ятизначним номером з префіксом «RF- ».

Кіль російського Су-34, збитого пізно ввечері 5 березня 2022 над Чорговим. Тип літака легко дізнатися за («незвичайним») камуфляжним кольором і формою кіля. І коли Борт так добре видно, як у цьому випадку, і за допомогою деяких онлайн-досліджень, легко дізнатися, що його реєстрація була RF-81879.

Адже як мінімум у 50% (якщо не більше) випадків відомі навіть імена їхніх пілотів/членів екіпажу. Альтернатива: борт та/або реєстрація не відомі (оскільки, наприклад, якісь Су-34 або Ка-52 заходили на такій швидкості, що повністю розвалилися при ударі), але відомі імена екіпажів.

Звідки я можу знати імена членів екіпажу?

Власне, розглянуту статистику зібрав мій колега та співавтор кількох книг  Мілош Сіпос . Його метод полягає в тому, щоб записувати кожну заяву: чи то заяву МО РФ у Москві, чи чиновників у Києві. Що б не з’явилося на публіці – байдуже де. Претензії завжди є основною відправною точкою. А потім він як павук: «сидить у своєму кутку і терпляче й мовчки чекає». Терпляче переглядає сотні прикладів в основних ЗМІ та соціальних мережах.

Іноді взагалі нічого не відбувається. Отже, претензія залишається претензією. Скажімо: XY березня 2022 року в МО РФ заявили, що збили МіГ, та/або Київ заявив, що збив «Сухий». Тобто цифри, які я назвав,  не  включають жодних голослівних тверджень (інакше у Мілоша, а значить і в мене, було б 300+ українських і близько 500+ російських літаків і гелікоптерів… так, принаймні, стверджують у МО РФ та Києві відповідно.

В інших випадках проходять лише години, іноді дні, а іноді тижні або навіть місяці, перш ніж почнуть з’являтися докази. Докази у вигляді фотографій уламків, у вигляді некрологів загиблих членів екіпажу (див. приклад  уже згаданий Су-25 Борт 10, реєстраційний номер RF-91969  ). Іноді трапляється так, що хтось був тяжко поранений при збитті і вмирає всього через кілька місяців. В інших випадках є просто «підтвердження» у вигляді повідомлення в соціальних мережах про те, що екіпаж із двох людей, який вижив з місця аварії десь на півдні Білорусі, був доставлений до лікарні в Мінську (у [цитату] «помірно критичному стані») ). Часто потрібні тижні, місяці або – тим часом – навіть роки, перш ніж буде хоча б географічне розташування аварії та/або з’явиться чітка супутникова фотографія аварії.

Хороший приклад: українські правоохоронці регулярно оприлюднюють результати своїх розслідувань. У тому числі й ті, хто потрапив до обставин, що ведуть до втрат БП.  У цьому випадку  вони опублікували результати розслідування загибелі двох Су-27 ще у жовтні 2022 року. У поєднанні з некрологами загиблих членів екіпажу, опублікованими в інших соціальних мережах, легко дізнатися про інше. Як варіант, візьміть цей Су-25 ВКС,  збитий ще на початку березня 2022 року  . Як видно на одній із фотографій за цим посиланням, реєстрація була RF-91969. Решта просто: відкрийте Google, введіть «RF-91969» — так: тільки реєстраційний номер — і ви отримаєте довоєнні фотографії цього літака, навіть «зведення подій» з  Aviation Safety Network  та подібних джерел.

…у крайньому випадку — перевірте такі екземпляри, як (військова) база даних  Scramble.nl  ,  файли даних радянського транспорту  ,  Planespotters.net  ,  rzjets.net  тощо, і т.д., тощо.

…а потім повторіть цю вправу для кожного твердження, про яке ви коли-небудь чули… і ніколи не припиняйте перехресну перевірку і не піддавайтеся ілюзіям, що ваші дані та висновки «ідеальні». Вони ніколи не бувають ідеальними, але те, що зібрав тут Мілош, мене цілком влаштовує.

Підсумок: це величезна робота, яку, можливо, 99,9% вас навіть не подумають виконувати. Насправді, ви залежите від багатьох людей на зразок мене, які роблять це за вас.

Суть у тому, що все це ґрунтується на постійних, послідовних, систематичних, терплячих дослідженнях, нескінченних перехресних перевірках та великій кількості роботи безлічі різних людей.

Наскільки точні результати: настільки точні, що, працюючи над  такими книгами  (які будуть опубліковані приблизно за два тижні), ми можемо точно стежити за розвитком подій на місцях (навіть називати задіяні підрозділи). Справді: хоча деякі з операцій, що розглядаються, є чимось на кшталт «військової таємниці» і, отже, не будуть розкриті публіці ще протягом кількох років.

Отоді дедукція дуже допомагає. Наприклад, ми знаємо, який підрозділ заявив, який літак або вертоліт збитий у дату і місце. або, принаймні, ми знаємо цю область. Таким чином, ми можемо дізнатися, який підрозділ знаходився в розглянутому місці і часі: потім перевіряємо хорошу карту місцевості, що розглядається, дивимося, який рельєф, де які перешкоди, міські території, в якому напрямку вони рухалися… і ви «розумієте картину».

Саме тому я так певен, що статистика Мілоша, яку я використовую у своїй роботі, є надійною.

У гіршому випадку не вистачає кількох «абсолютно невідомих втрат». Наприклад: якийсь літак сильно пошкоджений; пілот/екіпаж доставив його назад на базу, благополучно приземлився, але літак/вертоліт виявився дуже пошкодженим для ремонту. Він списаний. Або літак/вертоліт заявлений як збитий, а потім падає десь далеко від населених пунктів чи лінії фронту. Жоден з доступних нам контактів чи джерел не знає, що він розбився.

Тим не менш, і Мілош, і я сумніваємося, що кількість таких випадків перевищить «можливо, дюжину». Причина в тому, що доказів цього немає. Навпаки: за перші п’ять місяців цього року Мілош зібрав докази  менше дюжини  невідомих українських та російських втрат у 2022 та 2023 роках, а потім ще кілька одиниць було втрачено з травня (що дає вам відповідь на запитання, «чому загальні втрати українців «підскочили» з 80 до 85 за лічені місяці»).

Після цього ви все ще «не вірите» цим цифрам?

Без проблем. З моєї точки зору:

а) вірування – це щось для місць релігійної поклоніння

б) якщо у вас є  обґрунтовані  цифри:  покажіть їх .

4.) Як ви думаєте, чому західні ЗМІ часто повідомляють про успіхи Росії та невдачі України?

Судячи з мого власного досвіду (спроб) роботи в цих ЗМІ (ймовірно, це було близько 15 років тому), існує ряд причин.

Почнемо з того, що «погані новини є хорошими новинами» для наших ЗМІ. Вже з початку 2000-х років маса того, що відбувається у ЗМІ, залежить від Інтернету: ЗМІ рухають такими факторами, як буквально «кількість кліків/переглядів». Чим частіше будь-який веб-сайт відкривається великою кількістю відвідувачів, тим більше він коштує.

Тому ЗМІ потрібні яскраві заголовки, сенсації – вони обов’язково привернуть більше уваги. «Погані новини» просто привертають більше уваги, ніж «хороші новини». Принаймні їх легше зробити сенсаційними.

Тому чим більше буде «поганих новин», тим краще для ЗМІ: це принесе їм набагато більше грошей.

Гроші — в першу чергу від реклами, тому що: щоразу, коли ви натискаєте, щоб відкрити будь-який репортаж у ЗМІ, ви також відкриваєте безліч рекламних оголошень… але також і від підприємств зі збору даних, тому що сотні з них платять засобам масової інформації за надання їм даних про вашу поведінку, щоб вони могли проаналізувати їх і продати тим, хто хоче запустити «таргетовану рекламу».

***

5.) Ви кажете, що росіяни використовують спецназ як лінійну піхоту… якщо вони перемагають, чому вони кидають свої елітні сили в м’ясорубку?

Практику використання «спецназу» як лінійну піхоту можна спостерігати у багатьох сучасних конфліктах. Ірано-іракську війну (1980-1988 рр.), Громадянську війну в Лівані (1975-2000 рр.; особливо актуально для сирійців, але також і для ізраїльтян), Другу і третю ангольські війни (1975-1992 і 1994-2000) рр.), війну в Ємені 1979 року та деякі інші. Основна причина двояка: більш висока «довіра» командних вузлів до «особливо лояльних частин»; і погана підготовка стандартних піхотних формувань, що призводить до відсутності в них необхідних навичок, гнучкості, лояльності та, отже, надійності.

Щодо нинішніх росіян в Україні, то в МО РФ ділять свої війська приблизно на чотири різні класи:

  • «справжні сили спеціального призначення», такі як Спецназ ГРУ (див.: 78-й спеціальний розвідувальний центр та/або 22-а бригада спецназу, квазі-ЧВК «Редут» тощо)
  • «лінійний спецназ» (формування спецназу ВРРФ; швидше порівняти з рейнджерами армії США чи ізраїльськими десантниками)
  • ВДВ та добровольчі формування (у разі останніх: колишня ПВК Вагнера)
  • «гарматне м’ясо» (по суті: всі інші типи наземних утворень).

Їхній справжній спецназ рідко можна побачити у дії: не тому, що вони не в бою, а тому, що українці взагалі їх рідко бачать. Україна величезна, лінії фронту дуже довгі, тут багато «сліпих зон», тож обом сторонам легко обійти позиції супротивника та проникнути у глибокий тил супротивника. Настільки, що ви можете посперечатися на свій річний дохід, що будь-якої миті часу десь усередині України проводиться принаймні 10-15 «рейдів» спецназу ГРУ… і що ГУР та СЗГ «роблять щось дуже схоже» всередині Росії…

Навпаки, «лінійний спецназ» регулярно використовується для «корсетування» формувань ВСРФ: на передовий. У наступі «лінія» спецназу зазвичай слідує за «гарматним м’ясом» для атак (останнє висувається вперед, щоб змусити українців відкрити вогонь і, таким чином, розкрити свої позиції) або для проникнення на позиції ЗСУ (як в Авдіївці та останнім часом, у Білогорівці); або, в обороні, щоб посилити вогневу міць інших формувань і захопити особливо важливі точки (ми бачили це в районі Роботино минулого літа, де «лінійний спецназ» також виявився добре оснащеним та навченим для тісного ведення бойових дій) у співпраці з ударними вертольотами.  

Ці формування — щось подібне до «золотої кулі»: їх розгортають тільки тоді й там, де «дійсно необхідно». Решта «витрачається» при кожному слушному випадку (так, включаючи ВДВ: раніше ВДВ або формували сили швидкого реагування і ударні передові загони, або служили резервом за лінією фронту).

***

6.) Чи є перевага української артилерії променем надії на позитивний для ЗСУ розвиток цієї війни?

У кращому разі це справді «промінь надії». На жаль, так триватиме ще деякий час.

При розгляді цього чинника треба мати на увазі, що всі відомі мені оцінки російського виробництва артилерійських снарядів наголошують: Росія, напевно, продовжить постачати своїм військам набагато більше артилерійських снарядів, ніж Захід може поставити Україні – і це аж до 2025 року. Дійсно, навіть коли «чеські закупівлі» надійдуть в Україну, і якщо справді станеться, що ці «чеські» артилерійські снаряди надійдуть у кількостях, достатніх для того, щоб виграти час, необхідний як ЄС, так і США для нарощування потужності їхнього артилерійського виробництва до поточного планового рівня (наприкінці цього та на початку наступного року), обсяги, які вони будуть постачати в Україну (за умови, що вони дійсно продовжать це робити і не знайдуть іншого «вагомого приводу» для зупинки, на кшталт з жовтня минулого року по травень цього року) все одно будуть суттєво нижчими за російські. Більше того, Москва виявилася гнучкішою і здатною отримувати боєприпаси з інших джерел за кордоном. Див: Північна Корея, Індія, Судан і т.д.

Тому, і в кращому випадку так, є «промінь надії» в цьому відношенні, але лише остільки, оскільки ситуація, ймовірно, стане дещо кращою у другій половині цього року (і особливо ближче до кінця цього року) – але, і ще раз: за умови, що ЄС та США серйозно продовжать нарощувати виробництво та продовжать регулярно постачати снаряди в Україну.

Тим не менш, я думаю, що моя точка зору тим часом має бути загальновідома: Україна не має іншого рішення, окрім як зробити себе максимально незалежною від західних поставок боєприпасів. І замінити (відсутні) артилерійські снаряди удосконаленими БПЛА, які мають ще більшу потужність. Тим часом, йдеться про завдання ЗСУ ударів БПЛА по російській артилерії на відстані до 40-, а то й 60 км за лінією фронту (особливо на півдні Білгорода), і я думаю, що це теж найкращий шлях уперед.

Навпаки: сподіватися і чекати, що Захід допоможе (або, що найгірше, молитися за це), як на мене, практично марно. Майте на увазі, що допомога Заходу завжди буде пов’язана з безліччю політичних умов (більша частина яких спрямована на запобігання краху центрального уряду в РФ). Насамперед: мета Заходу – і особливо США – не полягає в тому, щоб дозволити Україні ефективно та швидко покласти край цій війні у своїх власних інтересах. Мета полягає в тому, щоб змоделювати результат, за якого Росія відмовиться від ідеї знищення України, залишаючись при цьому недоторканою.

….проте, західні політики, які мають такі цілі, не розуміють (і не думають про те), що будь-яка така Росія залишиться серйозною загрозою для безпеки України (і ЄС/НАТО) теж. …

***

7.) Ви часто згадуєте російські плануючі бомби УМПК. Чи має Україна такий потенціал?

Це чудове питання. Відповідь: так, є.

І ЗСУ регулярно використовує і цю можливість. Справді, роблять щось дуже схоже те що, що роблять росіяни. Наприклад, ось сцена подвійного удару JDAM по російських позиціях у Горівці 20 травня:

Однак ЗСУ змушені проводити такі удари суттєво іншим способом.

Російські удари УМПК завдаються бомбардувальниками Су-24 та Су-34. Вони наближаються до зони бойових дій на висоті близько 9000 метрів зі швидкістю 900 км/год або більше, потім входять до пологого набору висоти і випускають свої УМПК з відстані 70 км (70 000 м) від мети (і, таким чином, далеко за межами) дальності дії маси ЗРК, які перебувають на озброєнні України):

Однак, наскільки можна судити за відповідними відеороликами, опублікованими обома сторонами, росіяни регулярно націлюють всі чотири УМПК, випущені їх бомбардувальниками, в ту саму точку прицілювання (або «мішень»); або дві ціляться в одну, а дві в іншу точку прицілювання, поряд, як у тому випадку, коли вони націлилися на Годинник чотирма УМПК 12 травня:

Крім ФАБ, ВКС тим часом розміщує власну «бомбу малого діаметра» (УМПБ Д-30СН), а також «керовану» ракету «Грім Е1».

Однак… і тепер виникає (жорстока) різниця…

Росіяни можуть це зробити, бо українцям не вистачає:

а) перехоплювача, оснащеного ракетою «повітря-повітря» великої дальності, а потім ракетою з дальністю, порівнянною з дальністю дії російської Р-37 (розгорнутої на МіГ-31 та/або Су-35),

б) зенітно-ракетного комплексу (ЗРК), здатного надійно витримати розгортання на відстані менше 20-30 км від лінії фронту (щоб він міг вразити російські винищувачі-бомбардувальники до того, як вони встигнуть скинути плануючі бомби з відстані 70 км),

в) тому що залишилися українських запасів ЗРК ледве достатньо для забезпечення напівнадійної протиповітряної оборони її основних міських та промислових центрів, розташованих глибше за лінією фронту, та

г) таким чином (а також тому, що при спробі зробити це вони зазнали кількох втрат) ЗСУ не розгортають свої ЗРК більшої дальності ближче до лінії фронту, ніж приблизно на 50 км.

Справді, протягом березня, квітня та травня ми могли спостерігати не лише той факт, що росіяни уникають ударів по Києву та Одесі навіть своїми «найкращими» балістичними ракетами, бо вони надто добре захищені: натомість вони завдають ударів по Харкову. Крім того, ми могли також спостерігати за тим, як ЗСУ збивають все менше російських крилатих ракет і ударних БПЛА – просто тому, що у них закінчуються ЗРК, а Захід занадто повільний, щоб замінити їх або навіть збільшити їх виробництво.

Повертаючись до теми… У ЗСУ немає УМПК, але у них насправді є набагато точніша зброя, яка може набагато більша, ніж російські УМПК. Це такі високоточні боєприпаси, як:

  • Бомба малого діаметра (ГБУ-39 СДБ),
  • Спільний боєприпас прямої атаки (GBU-53 JDAM) та
  • Hammer французького виробництва.

Зрозуміло, вся ця зброя легша (калібр 250 кг), ніж стандартний російський УМПК (на базі бомби ФАБ-500М-62 калібру 500 кг, не кажучи вже про їх останні УМПК на базі ФАБ-1500М-54 калібру 1500 кг). Однак: кожна окрема SDB або JDAM або Hammer, випущена одним винищувачем ВПС України, може бути наведена на іншу точку прицілювання (мішень). Кошти: один МіГ-29 або Су-27 ЗСУ може одночасно націлюватися на дві, три чи чотири різні точки прицілювання — залежно від того, скільки ПГМ реально несе. Наприклад: одну, дві чи три цілі вздовж лицьової лінії плюс щось за нею. Або загін із чотирьох широко розкиданих російських артилерійських знарядь. Ми бачили, як ЗСУ це роблять регулярно, минулого літа, а останнім часом ще частіше в районі Вовчанська.

Але через зростання загрози перехоплення з боку російських Су-35, МіГ-31, а останнім часом і Су-30СМ, ЗСУ зазвичай озброюють свої винищувачі тільки двома ПГМ: мета полягає в тому, щоб зберегти літаки досить легкими, щоб дозволити їм розганятися майже до надзвукових швидкостей, хоч і летять вони на надзвичайно малих висотах, де повітря щільніше, а значить, і витрата палива значно вища.

Тепер, теоретично, при пуску з великої висоти і великої швидкості вся ця зброя (західного виробництва) має як мінімум таку дальність дії (якщо навіть не більшу), як і у російського УМПК. Тобто. теоретично їх також можна було б випустити з висоти 9000 метрів (або більше), а потім залишити планувати до своїх цілей приблизно на 50, 60, 70 км … деякі з цих знарядь теоретично могли досягати мети на відстані 120 км — якщо спуститися, скажімо з висоти 10 000 метрів і з надзвуковою швидкістю.

Проблема: ЗСУ не можуть експлуатувати свої літаки на великих висотах так близько до лінії фронту, як це можуть робити росіяни, оскільки ВКС експлуатує такі перехоплювачі, як Су-35, МіГ-31 та Су-30СМ. Оснащені ракетами класу «повітря-повітря» великої дальності Р-37, вони можуть надійно збивати українські винищувачі-бомбардувальники, що наближаються, озброєні ПГМ, на відстані до 200 км. Адже щонайменше раз на місяць вони збивають винищувачі-бомбардувальники ЗСУ, які брали участь у PGM-атаках, незалежно від того, наскільки швидко чи низько вони летять.

Саме тому українські льотчики літають так вкрай низько: на висоті 10-15-20 метрів над землею, де вони мають хоч якусь надію залишитися прихованими між штучними чи природними перешкодами (будинками, лісами, пагорбами).

Однак при пуску з такої малої висоти дальність дії їх ПГМ набагато менше, ніж у випущених з великих висот російських УМПК: всього якихось 10-15км (так: хоча МіГ-29 і Су-27 тоді розганяються до 1100 км/год і випускаючи зброю з дрібного пікірування).

Більше того, навіть коли вони літають так низько і так швидко, українські винищувачі-бомбардувальники, як і раніше, далеко не безпечні: російські Су-35, МіГ-31 і Су-30СМ, як і раніше, регулярно їх виявляють; російські радари, встановлені на щоглах, все ще можуть виявити їх. Тобто вони можуть бути – і регулярно стають – об’єктами атаки кількох видів зброї  вже при наближенні до точок випуску . Ось чому ЗСУ підтримують такі удари іншими своїми літаками, що випускають помилкові ракети ADM-160 та/або протирадіолокаційні ракети AGM-88 HARM. Що робить їх удари набагато складнішими, ніж удари російських УМПК.

Інша проблема полягає в тому, що західні МПГ, що розглядаються, дуже дорогі і виробляються в відносно невеликих кількостях. В Україну вони поставляються і в менших обсягах. А кількість відповідним чином модифікованих МіГ-29 та Су-27 невелика (і теж постійно скорочується). З цієї ж причини ЗСУ не можуть розгорнути стільки ПГМ, скільки ВКС може розгорнути УМПК (потім для повноти картини додайте повільно зростаючу кількість УМПБ Д-30СН і Громов Е1).

І навіть якщо ЗСУ отримають, скажімо, достатньо PGM, щоб випускати їх зі швидкістю «100 на день», їм все одно знадобиться відповідна кількість модифікованих МіГ-29 та Су-27, яких вони просто не мають. Ось чому поставки F-16 стануть такими ж важливими: щоб збільшити кількість таких ударів, ЗСУ можуть здійснювати польоти кожен божий день (за умови, що у них дійсно буде достатньо F-16, а також запасні частини та гроші для їх експлуатації протягом тривалого часу) часу у міру необхідності….) — що, у свою чергу, суттєво збільшить витрати на цю війну, адже кидати ПГМ із F-16 набагато дорожче, ніж обстріл тих же цілей далекобійною артилерією….

Звичайно, коли українцям вдається завдати хоча б один такий повітряний удар, результатом, як правило, стає безліч росіян, що обіймаються. Але, повторюся, загалом: через те, що російська ППО (і ВКС) має перевагу в повітрі над лінією фронту, проведення таких операцій є вкрай ризикованим. Крім того, кількість МПГ, що поставляються Заходом, завжди буде набагато меншою, ніж кількість УМПК, які росіяни можуть виготовити та випустити.

Том Купер

Теги: ТомКупер

Последние новости

​​УКРАЇНЦІ БАЧАТЬ ТАК

Центр Разумкова оприлюднив результати дослідження "Оцінка ситуації в країні, довіра до соціальних інституцій...", з дуже, як на мене цікавими результатами.…

17 минут назад

Поточні втрати рф внаслідок санкцій, станом на 26.06.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 26.06.2024 1. Російський газопровід «Сила Сибіру» постачає газ із родовищ Іркутської…

25 минут назад

Загальні бойові втрати ворога з 24.02.22 по 27.06.24

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 27.06.24 орієнтовно склали / The total combat losses of the enemy from 24.02.22…

28 минут назад

Підполковник Арєстовіч воювати вирішив не з росіянами, а з українцями

«Воєвать — так воєвать» — подумав підполковник Арєстовіч, і залишився за кордоном. Бо воювати вирішив не з росіянами, а з…

12 часов назад

Мародерство: на Запоріжжі дощем змило частину фортифікаційних споруд

Знаєте як виглядає корупція? Ні, не корупція – мародерство. Подивіться на фото якості фортифікаційних споруд під Запоріжжям – посилання в…

13 часов назад