Категории: ВПК

Танки від Данії: Україна отримає ще 45 Leopard 1 та Т-72

Данія вирішила передати Україні ще 45 танків в межах оборонної допомоги.

До цього числа увійдуть 30 танків Leopard 1 та 15 модернізованих радянських Т-72.

Про це заявив міністр оборони Данії Трольс Лунд Пульсен.

Це він сказав на 15-му засіданні Контактної групи з оборони України в форматі «Рамштайн», яке у вівторок проходить в Німеччині.

За словами міністра, модернізовані танки Т-72 українські військові зможуть застосовувати одразу на полі бою, а для управління Leopard 1 екіпажі мусять пройти відповідну підготовку.

Коли буде здійснена поставка бойових машин наразі не відомо.

Ймовірно, ці танки є частиною пакета військової допомоги на суму 833 мільйони доларів, про який Данія оголосила минулого тижня без розкриття деталей.

Вся сума розподілена на три частини: 617 мільйонів доларів витратять цього року, 209 мільйонів — у 2024 році та 7 мільйонів — у 2025 році. Відповідний пакет став 12 і найбільшим, що передала Данія від 24 лютого 2022 року.

Нагадаємо, ще в лютому Німеччина, Данія та Нідерланди анонсували надання Україні танків Leopard 1 для допомоги в протидії російській повномасштабній агресії. В цілому Силам оборони України мають поставити понад 100 відремонтованих танків Leopard 1 у версії A5.

Перші 10 танків в межах цієї співпраці поставили в Україну на початку вересня. Ще більше – в дорозі.

Тренування українських екіпажів проходить у Німеччині, данськими інструкторами у співпраці з німецькими спеціалістами. Курс підготовки скорочений порівняно зі стандартним.

Данські інструктори відповідають за першу частину підготовки екіпажів, після чого за справу беруться їхні німецькі колеги.

mil.in.ua


Leopard 1. Безцінна допомога

Перші танки «Leopard 1» з програми відновлення через кооперацію Німеччини, Данії та Нідерландів уже в Україні. Йдеться також про ініціативу EUMAM – євросоюзівський проєкт навчання наших військових. Захід готує нам не тільки машини.

Саме з “Лео-1” локомотивами виступили німецький «Rheinmetall», бельгійська «OIP Land Systems» і уряди цих країн.

Дійшло навіть до того, що для навчання бійців ЗСУ мобілізували техніку з музеїв – використовували навчальні “Лео-1”, поки готували стройову бронетанкову.

Ремонт танків, модернізація, навчання екіпажів, постачання боєприпасів і ЗІП, відвантаження навіть тягачів і майстерень – організм у вигляді танкового батальйону під ключ.

Фото: twitter.com/clashreport

Танк Леопард 1А5 в Україні.

Узагалі-то, ще до війни приватні компанії скуповували танки “Лео-1”, модернізували їх до А5 і продавали в умовні Еквадор, Чилі та Бразилію.

Попри те, що машини аж ніяк не травневий цвіт і навряд чи протистоятимуть на рівних сучасним, але здатні виконувати безліч завдань розвідки, вогневого прикриття та підтримки піхоти.

А з танками можуть воювати ударні вертольоти, ПТРК, дрони, розумні снаряди на кшталт “Смарта” та “Бонуса”, міни з ударним ядром – є чимало сил і засобів, коли без боїв на кшталт Курської дуги на полі догорають десятки коробок.

Фото: 80 окрема десантно-штурмова бригада

Бо танк з гарною оптикою та тепловізором може цементувати оборонні порядки піхоти, діяти у складі маневрової групи з глибини, у дірах між опорними пунктами, не доводячи справу до битв з танками.

Хоча і в чоло зі своєї 105 мм гармати “Лео-1” пробиває не гірше за снаряд “Манго” в Т-72. Це, на секунду, під 500 мм гомогенної броні з відстані 2 км танк попереднього покоління.

А в Т-72Б, котрих предосить на фронті, лобова броня – 480 мм, тож “Лео-1А5” не те що не поступиться Т-62, а ще може покусати новіші машини.

Щоправда, “Лео-1” протипоказані дії в забудові – практично будь-який гранатомет, навіть давній одноразовий РПГ-22, гарантовано прошиває його.

Навіть з додатковою навісною бронею, як у канадців в Афганістані, швидше за все, буде безліч проблем після влучення.

Фото: NDK

Колишні данські Leopard 1A5 на складах у Німеччині

Просто танк виробляли тоді, коли не було технічної можливості врятуватися від кумулятивного струменя.

Це вже пізніше з’явилися багатошарова композитна броня і динамічний захист. Коли будували «Leopard 1», можна було тільки маневрувати і не потрапляти під удар.

Ось саме під це і заточували машину – 850-сильний двигун, хороша цейсівська оптика, командир може через перископ вказувати ціль навідникові, балістичний обчислювач, тепловізори першого покоління після модернізації.

Фото: EPA/UPG

Модернізація німецького основного бойового танка Leopard на заводі Rheinmetall AG в Унтерлюсі, Німеччина, 6 червня 2023 р.

Концепція раннього виявлення, ідентифікації, першого пострілу та швидкої зміни позиції.

Як і виходить зараз – від прильотів з верхньої півсфери, ударів ПТУР з підривом над баштою чи FPV-дронів не захищені навіть добре броньовані та модернізовані Т-90М, не кажучи вже про старший на два покоління танк.

Тому тоді гонка щита та списа привела нас туди, де ми перебуваємо – танки не перестали бути загрозою для піхоти, проте їх не використовують на глибину заправки баків – лише каруселі та вогонь із закритих позицій.

Навчають бійців Сил оборони і данці, і німці – обидві країни активно використовують призов резервістів і довгий євро добровольцям.

Фото: EPA/UPG

Українські військові проходять навчання на танку Leopard 1 під наглядом німецьких і данських інструкторів у тренувальному центрі Бундесверу, 5 травня 2023 року.

Данія використовує Ютландський полк: їхні хлопці пересіли на «Leopard 2а4» ще 2008 року, але на службі досі є фахівці, які працювали на «Leopard 1».

У німців справи гірші: у них у місії бере участь дедалі більше резервістів – перші “Лео” зняли з озброєння ще 2003-го.

Держава звертається до військових пенсіонерів, платить їм гроші, щоб навчати українців – Берлін якщо береться допомагати, то робить це ґрунтовно.

Ситуація на фронті зараз досить проста. Обидві сторони використовують стрілецькі частини. Не мотострілецькі – стрілецькі, як діди у Другій світовій.

Від ЗСУ витікають відео, на яких видно, як готують підрозділи на Т-64А, голому, з-під паркана. Противник використовує батальйон Т-55 – танк, який реально застав Сталіна, це не перебільшення. Казали, що ці танки застосовуватимуть як доти. А пішли вони в 1431 полк РФ воювати на лінії – такі справи.

Тож тут мова не про те, що дарованому коневі в зуби не дивляться, це постачання просто безцінне.

Той самий довжелезний північний кордон, і Харків, і протидесантні заходи біля Одеси й на фланзі Херсона, і Білорусь, і заходження диверсійних груп вимагатимуть підтримки важкої техніки.

Цифрова рація означає стабільніший, ніж у противника, зв’язок.

Система управління вогнем, балістичний обчислювач, лазерний далекомір і стабілізація гармати – можливість вражати рухому ціль з першого пострілу.

Фото: EPA/UPG

Українські військові проходять навчання в тренувальному центрі Бундесверу, 5 травня 2023 року.

А якщо ви першими побачили ціль і вразили її – вже не так важливо, які в неї ТТХ.

Хоча ціль виявить радше не танк, а “Мавік”, за наведенням із західного супутника або стратегічного БпЛА, з РЛС, що з Чорного моря промацає перекидання танкового полку росіян.

І битися будуть не танки, а прилетить уночі колишній сільськогосподарський дрон і скине РКГ-3 на башту противникові.

Або рознесуть “Бонусами” ще на етапі, коли ворог скупчується в посадці.

А “Лео-1” просто всадить кілька снарядів у бліндаж і допоможе штурмовим групам просунутися вперед або опрацює із закритої позиції острів на Дніпрі.

Фото: aa.com.tr

Танки Leopard 1 Збройних сил Бельгії

Бо чи мало завдань у його 105 мм гармати і двох кулеметів?

Сьогодні йдеться про кількасот танків на піку – 170 уже пообіцяли, десь до 300 доступні для покупки та модернізації.

У перспективі це танків на кілька бригад, які впливатимуть на оперативний рівень конфлікту.

Дуже пощастило, що наш тил – це декілька перших економік планети. Які навіть з танка другої половини минулого сторіччя можуть зробити адекватну ситуації машину.

Фото: twitter.com/praisethesteph

Український Леопард 1А5 у камуфляжі

—————————————————-
Україна минулого тижня відмовилася приймати від Німеччини 10 старих танків Leopard 1A5 через їх поганий технічний стан.

Як пише Der Spiegel, Україна повідомила спеціальний штаб при Міноборони в Берліні, що прибулі до Польщі німецькі системи озброєння потребують ремонту.

«Оскільки немає ні підготовленого технічного персоналу, ні достатньої кількості запчастин, переправляти Leopard на Україну немає сенсу», — йдеться в публікації.

Последние новости

Поточні втрати рф внаслідок санкцій, станом на 27.06.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 27.06.2024 1. Польща, Литва, Латвія та Естонія хочуть звести вздовж кордонів…

3 дня назад

​​ОПУ ЗІ СМАКОМ СТАЛІНІЗМУ

На "Українській правді" вийшов доволі цікавий матеріал про Андрія Єрмака. Матеріал справді вартий уваги. Хто ж такий Андрій Єрмак? А…

3 дня назад

Татарову самое время готовиться на выход

Статья на «Украинской правде» об особенностях и завоеваниях Андрея Ермака имеет очень простую причину. Госдеп США в категорической форме требует…

3 дня назад

​​УКРАЇНЦІ БАЧАТЬ ТАК

Центр Разумкова оприлюднив результати дослідження "Оцінка ситуації в країні, довіра до соціальних інституцій...", з дуже, як на мене цікавими результатами.…

4 дня назад

Поточні втрати рф внаслідок санкцій, станом на 26.06.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 26.06.2024 1. Російський газопровід «Сила Сибіру» постачає газ із родовищ Іркутської…

4 дня назад