Категории: Экономика

Поточні втрати рф внаслідок санкцій, станом на 22.06.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок
санкцій, станом на 22.06.2024
1. «Газпром» збільшив активність у нафтовому бізнесі, щоб компенсувати послаблення торгівлі природним газом.
— Компанія скоротила видобуток природного газу на 13% до рекордно низького рівня 359 млрд куб. м на рік 2023 року порівняно з 412,94 млрд куб. м у 2022 році.
— Нафтовий підрозділ «Газпрому», «Газпром нафта» показав кращі результати, ніж материнська компанія завдяки нафтовому бізнесу.
— Тепер група «Газпром» через свій підрозділ «Газпром експорт» намагається збільшити частку в нафтовому бізнесі та збільшити обсяги перевалки нафти сорту ESPO до Азії, а також експорт нафти Siberian Light.
— «Газпром експорт», який мав незначні обсяги у 2022 році, збільшив експорт нафти у другій половині 2023 року та планує ще більше збільшити постачання у 2024 році.
2. Майже 200 цивільних суден рф спіймали на зборі розвідданих про критичну інфраструктуру в Північному морі — спільне розслідування видань Follow the Money і De Tijd.
— Протягом останніх десяти років берегова охорона разом із європейською поліцією неодноразово знаходили апаратуру для підслуховування, підводні дрони або сканери гідроакустичних сигналів, які застосовують для картування морського дна і виявлення кабелів, ідеться в розслідуванні.
— Для розвідувальної діяльності рф використовує рибальські, вантажні та дослідницькі судна, нафтові танкери, прогулянкові яхти.
— Станом на сьогодні російські кораблі підозрюють у 950 випадках шпигунства в Північному морі. При цьому більшість з усіх зафіксованих інцидентів відбувалася в радіусі одного кілометра від трубопроводів, що пролягають дном моря.
— Європейські країни не можуть ефективно протидіяти такій формі шпигунства через обмеження, які передбачає Конвенція ООН з морського права, берегова охорона і поліція мають право лише спостерігати за кораблями і у виняткових випадках перевіряти їх, однак на арешт суден або членів їхніх екіпажів за дивні маневри або виявлену на борту апаратуру в них повноважень немає.
3. Сім’я мільярдера Усманова всупереч санкціям ввезла до росії яхту за $4 млн.
— До росії перегнали яхту Zoe для родичів засновника холдингу USM мільярдера Алішера Усманова вартістю близько $4 млн.
— Вироблене у Великій Британії судно моделі Sunseeker Predator потрапило до Сочі через Туреччину. З митних документів випливає, що це сталося наприкінці лютого. Одержувачем яхти була фірма «Авес Трейд», створена за кілька місяців до цього.
— Раніше в посію всупереч санкціям, які забороняють постачання такої техніки, ввезли літак для еліти за $110 млн — новий бізнес-джет Airbus A320neo. Він прилетів зі столиці Омана — Маската — до московського аеропорту Внуково в ніч проти 17 червня.
4. Імпорт російського металургійного (коксівного) вугілля до Індії в січні – травні 2024 р. становив 7,8 млн т, збільшившись на 13% до того ж періоду минулого року.
— росія стала другим за величиною постачальником цієї метсировини до Індії, тоді як за підсумками минулого року посідала 3 місце, поступаючись Австралії та США.
— У 2023 р. на індійський ринок з рф було відвантажено 6,4 млн т (зростання в 3 рази на рік), з Австралії – 34,2 млн т, США – 8,4 млн т.
— За п’ять місяців цього року Індія імпортувала 31,7 млн ​​т коксівного вугілля (+9%).
— На частку росії припало 25% всього обсягу поставок. Інші великі постачальники — Австралія (15,8 млн т), США (3,6 млн т) та Індонезія (1,5 млн т).
5. Показник прямих іноземних інвестицій (ПІІ) в Китай знижується 12-й місяць поспіль.
— Згідно з даними, опублікованими міністерством торгівлі Китаю в п’ятницю, ПІІ, що входять до Китаю, впали на 28,2% за перші п’ять місяців 2024 року в порівнянні з аналогічним періодом минулого року.
— Цей показник виявився гіршим за квітневе падіння на 27,9% і продовжив період зниження з червня 2023 року.
6. США ввели санкції проти 12 росіян, серед них представники керівництва «Лабораторії Касперського», продажі ПЗ якої планує обмежити Білий дім.
7. Євросоюз заборонить росіянам перельоти на бізнес-джетах.
— Євросоюз у 14-му пакеті санкцій запровадить заборону на приватні авіаперельоти російських фізосіб, компаній і відомств.
— Тепер росіяни не зможуть здійснювати перельоти на відпочинок приватними рейсами, а компанії направляти співробітників на ділові зустрічі.
— У 2022-му ЄС закрив для літаків російських авіакомпаній свій повітряний простір.
8. Країни Євросоюзу в рамках 14-го пакету санкцій проти росії мають намір запровадити обмеження щодо 27 вантажних суден. 11 із них зареєстровано в рф, повідомив портал EUobserver.
9. Латвія вимагає ввести санкції проти білорусі.
— Міністерка закордонних справ Латвії Байба Браже закликає поширити на Білорусь обмеження, які діють щодо росії.
— Браже заявила, що латвійська сторона планує ініціювати дискусію стосовно додаткових санкцій проти Білорусі.
— “Конкретно ті санкційні позиції в торгівлі з росією, які є в списку – ми бажаємо, щоб вони застосовувались і до білорусі. Тому що ми бачимо зі статистики, що групи товарів фактично йдуть через білорусь до росії, тому що там є митний союз”, – пояснила голова МЗС Латвії.
— Вона додала, що хоча ЄС запроваджує секторальні санкції проти білорусі, забороняючи імпорт або експорт певних товарів, їхній список не такий широкий, як у випадку з росією.
10. Глава ООН заявив, що росія повинна дотримуватися санкцій проти Північної Кореї.
— росія повинна дотримуватися санкцій ООН щодо Північної Кореї, заявив у п’ятницю Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш після того, як цього тижня росія та КНДР підписали Договір про всеосяжне стратегічне партнерство.
— «Є санкції, схвалені Радою Безпеки щодо КНДР», — сказав Гутерреш журналістам у п’ятницю. «Будь-які відносини, які будь-яка країна має з КНДР, включаючи російську федерацію, повинні повністю дотримуватися цих санкцій».
Volodymyr Omelyan

Последние новости

Поточні втрати рф внаслідок санкцій, станом на 27.06.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 27.06.2024 1. Польща, Литва, Латвія та Естонія хочуть звести вздовж кордонів…

10 часов назад

​​ОПУ ЗІ СМАКОМ СТАЛІНІЗМУ

На "Українській правді" вийшов доволі цікавий матеріал про Андрія Єрмака. Матеріал справді вартий уваги. Хто ж такий Андрій Єрмак? А…

10 часов назад

Татарову самое время готовиться на выход

Статья на «Украинской правде» об особенностях и завоеваниях Андрея Ермака имеет очень простую причину. Госдеп США в категорической форме требует…

10 часов назад

​​УКРАЇНЦІ БАЧАТЬ ТАК

Центр Разумкова оприлюднив результати дослідження "Оцінка ситуації в країні, довіра до соціальних інституцій...", з дуже, як на мене цікавими результатами.…

22 часа назад

Поточні втрати рф внаслідок санкцій, станом на 26.06.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 26.06.2024 1. Російський газопровід «Сила Сибіру» постачає газ із родовищ Іркутської…

22 часа назад