Категории: Экономика

Поточні втрати рф внаслідок санкцій, станом на 11.06.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок
санкцій, станом на 11.06.2024
1. У Баренцовому морі загорівся російський великий протичовновий корабель «Адмірал Левченко».
— Імовірно, причиною пожежі стали несправності з двигуном.
— Через введені санкції росіяни не можуть самостійно обслуговувати двигуни, вироблені у Миколаєві, тому «запалала одна з установок».
— «Адмірал Левченко» ‒ російський есмінець класу «Удалой». Має на озброєнні ракетний комплекс «Раструб», ЗРК «Кинджал», морський бомбомет і торпеди. Екіпаж складає 385 людей.
2. Російський нафтовий танкер здійснив секретне перевантаження нафти біля Сінгапуру, щоб уникнути санкцій США.
— Перший російський нафтовий танкер, який потрапив під санкції США, здійснив таємне перевантаження нафти на інше судно біля Сінгапуру, пройшовши для цього 12 тисяч кілометрів.
— Танкер «Примор’я» потрапив під санкції Управління з контролю за іноземними активами Міністерства фінансів США в жовтні, після чого він більше не завантажував нафту близько півроку.
— Але наприкінці квітня танкер зайшов до російського чорноморського порту Новоросійськ і забрав вантаж нафти марки Urals, після чого вирушив у 7500-мильний рейс (12 070 кілометрів) до місця, розташованого приблизно за 70 миль на схід від Сінгапуру.
— Цього року росія відвантажила близько 3,4 мільйона барелів нафти на день на суму близько 37 мільярдів доларів у пункті експорту, і робота в обхід західних санкцій була частиною цього процесу.
— Надходження від продажу нафти до державного бюджету зросли майже на 50% у травні порівняно з минулим роком, оскільки ціни на нафту зросли, а країна адаптувалася до санкцій.
— Тим не менш, викривлена логістика, в якій бере участь танкер «Примор’я», свідчить про те, що існують перешкоди для торгівлі. Невдовзі після прибуття на схід від Сінгапуру 900-футовий танкер зник з автоматичної ідентифікаційної системи за допомогою якої комерційні судна з міркувань безпеки передають своє місцезнаходження та пункти призначення.
— Однак після його зникнення супутникові знімки показують, що 3 червня судно перевантажило свій вантаж на інше судно, Ocean Hermana. Таємна передача вантажу теоретично допоможе тому, хто купує нафту, дистанціюватися від роботи з санкційним судном і будь-якого ризику подальших дій з боку Казначейства.
— Ідентифікація судна-одержувача ускладнює приховування походження вантажу. Танкер «Примор’я», на борту якого було близько 1 мільйона барелів нафти, належить російській державній нафтовій танкерній компанії ПАТ «Совкомфлот».
3. Росія залучає маловідомих союзників, щоб допомогти транспортувати санкційну нафту.
— Для перевезення російської та іранської нафти, що потрапила під санкції, була створена ціла армада старих танкерів, які наражають на небезпеку моряків і загрожують екологічною катастрофою.
— У центрі цієї торгівлі знаходиться дивовижний новий гравець у світовому судноплавстві: Габон.
— За словами суднових брокерів та власників, габонський судновий реєстр розрісся до більш ніж 100 танкерів. За оцінками Lloyd’s List Intelligence, понад 70 з цих суден мають неясну форму власності і є частиною тіньового флоту танкерів, призначених для торгівлі підсанкційною нафтою.
— З часу початку війни в Україні реєстр Габону зріс у 6 разів і став другим за величиною в Африці, згідно з даними суднового брокера Clarksons. Танкери під прапором Габона брали участь у перевалці російської нафти з судна на судно у міжнародних водах біля узбережжя Каламати на півдні Греції з початку війни.
— Серед кораблів, прийнятих Габоном, близько 50 належать російському «Совкомфлоту», який раніше використовував ліберійські прапори.
— На інших суднах тіньового флоту красуються прапори Коморських островів чи Камеруну.
— Вибираючи ці маловідомі «держави прапора», тіньовий флот обходить систему, яка вже давно допомагає зберегти океани в безпеці, забезпечуючи належне страхування та мореплавство суден, а також гарне поводження з моряками.
— За даними Wall Street Journal, з 2022 року в трьох аваріях з суднами під прапором Коморських островів, включаючи судно, що розвалилося на дві частини з росії, загинули щонайменше 17 членів екіпажу. Старі судна схильні до великих аварій, а багато танкерів тіньового флоту не мають надійної страховки.
4. Болгарська АЕС замінила російське ядерне паливо на американське.
— Єдина в Болгарії атомна електростанція «Козлодуй» почала використовувати ядерне паливо Robust Westinghouse Fuel Assembly (RWFA) виробництва американської Westinghouse.
— «У межах реалізації програми АЕС «Козлодуй» з диверсифікації постачання ядерного палива в реактор енергоблоку було завантажено 43 картриджі виробництва Westinghouse. Це означає початок чотирирічного поетапного переходу п’ятого енергоблока на ядерне паливо типу RWFA», – сказано в повідомленні болгарської АЕС.
— 22 квітня цього року Агентство ядерного регулювання Болгарії видало атомній електростанції «Козлодуй» дозвіл на поетапний перехід енергоблока №5 на ядерне паливо Robust Westinghouse Fuel Assembly.
— 10-річний контракт на постачання ядерного палива для болгарської атомної станції американська компанія Westinghouse підписала у грудні 2022 року.
5. росії не вистачає майже 100 тис. медичних працівників, заявили в МОЗ рф.
— Верхньорівневі методики розрахунку показують, що у 2023 році в галузі не вистачало 29 тисяч лікарів та 63 тисячі середніх медичних працівників.
— Середній медичний персонал найбільше затребуваний у фітнес-центрах, СПА-салонах та інших подібних установах, що спричинило кадровий дефіцит у державній системі охорони здоров’я, де рівень заробітної плати значно нижчій.
6. Швейцарська компанія Swixx BioPharma оголосила про припинення поставок до росії інсуліну «Хумалог» найбільшого виробника Eli Lilly.
— Представник компанії повідомив, що зараз на її складах у росії розпродаються запаси інсулінів.
— Рішення про припинення постачання ухвалив виробник Eli Lilly 23 травня.
— У березні минулого року американська фармацевтична компанія Eli Lilly уклала договір із Swixx BioPharma про передачу прав на ввезення ліків та їх реалізацію на території росії.
— Американська компанія заявила про зупинення експорту неосновних ліків та іншої діяльності одразу після російського вторгнення в Україну.
7. Експорт російського зрідженого природного газу в січні-травні зріс на 6,3% до 13,6 мільйона тонн із 12,8 мільйона тонн роком раніше, випливає з даних LSEG.
— До країн Європи було відправлено 7,5 мільйонів тонн або близько 55% всього експорту.
— Експорт ЗПГ із рф у травні становив 2,7 мільйона тонн, приблизно стільки ж було відвантажено у квітні.
— Ямал ЗПГ у січні-травні збільшив експорт на 6,6% — до 8,1 мільйона тонн із 7,6 мільйона тонн роком раніше, з яких понад 80% або 6,7 мільйона тонн було направлено до Європи.
— У травні відвантаження з Ямал ЗПГ становили 1,76 мільйона тонн.
— За даними системи відстеження суден Kpler, Новатек поповнив флот Ямала СПГ чотирма конвенційними танкерами — North Air, North Mountain, North Sky, North Way, які почали курсувати у квітні-травні. Танкери були замовлені у 2021 році.
— Орієнтований на Азію ЗПГ-завод Сахалін-2 збільшив у січні-травні експорт на 4,6% — до 4,5 мільйона тонн із 4,3 мільйона тонн.
8. У ЄС зацікавлені у продовженні транзиту газу через Україну та рф, але не російського.
— Угода про транзит російського газу територією України спливає у 2024 році, і Київ вже чітко дав зрозуміти, що не продовжуватиме його.
— Втім, деякі країни Європи досі залежать від російського газу, тож непублічні переговори щодо продовження транзиту тривають, наголошується у матеріалі.
— «Один з варіантів, який обговорюється, полягає в тому, щоб європейські компанії купували газ в Азербайджану і закачували у російські трубопроводи».
— Доходи від продовження транзиту забезпечили б критично важливе фінансування для економіки України в умовах війни.
— Втім, існує побоювання, що трубопроводи можуть стати військовими цілями, або прийти в аварійний стан, що потребуватиме великих витрат на їх відновлення.
— Пропозиція могла б бути цікавою і росії, якби її було оформлено як своп — це дало б Москві змогу направляти газ до інших регіонів, в умовах втрати європейського ринку та вимог Китаю щодо знижок.
9. У «Бухарестській дев’ятці» думають обмежити участь Угорщини у наступних зустрічах.
— У так званій «Бухарестській дев’ятці», форматі безпекової співпраці країн Центрально-Східної Європи, обговорюють шляхи обмеження участі Угорщини у майбутніх зустрічах через деструктивну роль Віктора Орбана щодо позиції по Україні.
— «Бухарестська дев’ятка» заснована у 2015 році як формат співпраці у безпековій сфері, до її складу входять Польща, Чехія, Словаччина, Угорщина, Румунія, Болгарія, Латвія, Литва та Естонія. У рамках цього формату проводяться зустрічі на рівні лідерів, міністрів закордонних справ та оборони.
— На останніх зустрічах Угорщина – як і в усіх інших форматах, де вона присутня, – блокувала спільні підсумкові комюніке, де були згадки про збільшення військової допомоги Україні чи підтримку її майбутнього членства в НАТО.
— У вівторок лідери B9 зустрічаються в Латвії, у Ризі, туди прибуде також генсек НАТО Єнс Столтенберг. Неофіційно кажуть, що угорці знову почали вимагати змін до проєкту комюніке, яке всі інші вже підтримали.
10. Польща створить буферну зону на кордоні із білоруссю.
— Подекуди вона сягатиме двох кілометрів в глибину, — прем’єр-міністр Дональд Туск. «Ми прийняли постанову, результатом якої є розпорядження міністра внутрішніх справ і адміністрації про створення зони на кордоні з білоруссю.
— Йдеться про кілька десятків кілометрів, глибина 200 метрів. У заповідниках є місця, де ця зона буде йти близько двох км, але це короткі ділянки», — цитує прем’єра «Польське радіо».
— Туск підкреслив, що такі заходи необхідні для ускладнення перекидання через кордон нелегальних мігрантів.
— Тільки за останній час на польських солдатів було скоєно 50 нападів, один із прикордонників, Матеуш Сітек, помер від ножового поранення.
11. Іспанія знову лідирує в імпорті російського ЗПГ.
— Enagas опублікувала дані, з яких випливає, що Іспанія зайняла минулого місяця друге місце за зіпсуванням російського зрідженого природного газу.
— У травні королівство закупило у москви 6415 ГВт·ч ЗПГ, що на чверть вище, ніж місяцем раніше.
— Москва посіла друге місце після Алжиру за обсягами постачання цього палива до Іспанії. З січня до травня цього місяця,
— Мадрид придбав у москви 33 270 ГВт·год газу, залишає його другим головним постачальником ЗПГ до ЄС.
— Минулого року Іспанія придбала 72 700 ГВт·год російського ЗПГ порівняно з 53 860 ГВт·год у 2022 році.
— Також з даних Enagas випливає, що у 2023 році Москва увійшла до трійки найбільших постачальників ЗПГ до Іспанії.
— Мадрид також активно реекспортує отриману частину газу до сусідніх країн Європи.

Последние новости

​​УКРАЇНЦІ БАЧАТЬ ТАК

Центр Разумкова оприлюднив результати дослідження "Оцінка ситуації в країні, довіра до соціальних інституцій...", з дуже, як на мене цікавими результатами.…

8 часов назад

Поточні втрати рф внаслідок санкцій, станом на 26.06.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 26.06.2024 1. Російський газопровід «Сила Сибіру» постачає газ із родовищ Іркутської…

8 часов назад

Загальні бойові втрати ворога з 24.02.22 по 27.06.24

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 27.06.24 орієнтовно склали / The total combat losses of the enemy from 24.02.22…

8 часов назад

Підполковник Арєстовіч воювати вирішив не з росіянами, а з українцями

«Воєвать — так воєвать» — подумав підполковник Арєстовіч, і залишився за кордоном. Бо воювати вирішив не з росіянами, а з…

19 часов назад

Мародерство: на Запоріжжі дощем змило частину фортифікаційних споруд

Знаєте як виглядає корупція? Ні, не корупція – мародерство. Подивіться на фото якості фортифікаційних споруд під Запоріжжям – посилання в…

20 часов назад