Категории: Экономика

Поточні втрати рф внаслідок санкцій, станом на 01.07.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок
санкцій, станом на 01.07.2024
1. Російська влада запустила рекордне за 11 років підвищення тарифів на газ для громадян.
— Щоб залатати бюджет «Газпрому», який втратив європейський ринок і минулого року отримав рекордний у своїй історії чистий збиток, з 1 липня регульовані ціни на газ для всіх категорій споживачів у росії збільшились на 11,2%.
— Одночасно на 9,8% збільшено сукупний платіж громадян за послуги ЖКГ, а також тарифи мережевих компаній для всіх категорій споживачів (на 9,1%).
— За два роки газ подорожчає для громадян на 20%, а з початку війни — на 34%: 2022 року тарифи індексували двічі: на 3% у липні та на 8,5% у грудні. 2023 року індексація не проводилася.
— Жодного разу в останні роки ціни на газ не зростали настільки стрімко: у 2021 році індексація становила 3%, у 2020 році — 3%, у 2019 році — 1,4%, у 2018-му — 3,4%, у 2017 році. м — 3,9%, а у 2015 та 2016 рр. — по 7,5%.
2. В російському нацпроекті з транспорту зафіксована нестача флоту для забезпечення вантажопотоку «Севморпуті»
— Поточний дефіцит суден оцінюється у 53%. На 2024 рік вантажопотоку Севморпуті потрібно 57 суден, з яких в наявності 47%.
— До 2030 року, коли вантажопотік прогнозується в діапазоні 53–150 млн. тонн, дефіцит суден може зрости до 55%.
— Зазначається, що поточні плани розвитку російських верфей не відповідають потребам Севморпуті.
3. Через санкції росія не змогла експортувати до західніх країн товарів на $265,5 млрд (21 трлн руб.).
— Ці товари були перенаправлені в так звані «дружні» країни, у західні країни росія експортувала товари на 5 трлн руб.
— Російський експорт до західніх країн останні два роки був неоднорідним.
— 2022-го росія не відправила західним імпортерам товарів на суму $64,1 млрд (4,5 трлн руб.), 2023-го — на $192,4 млрд (16,5 трлн руб.).
— Більше половини товарів (55%), які не відправили західні імпортери, припадає на мінерали ($107 млрд), близько $38 млрд — на коштовності, $20,7 млрд — на метали, $9,2 млрд — на деревину, $5,4 млрд — на пластмасу і гуму.
— Постачання їжі знизилося на $1,3 млрд, товарів тваринного походження та будматеріалів — на $1,2 млрд (у кожній групі), промтоварів — на $0,9 млрд.
4. Європейські виробники добрив заявили, що можуть бути витіснені з ринку через дешеві постачання з рф.
— Це ставить під загрозу довгострокову продовольчу безпеку континенту. Зазначається, що імпорт деяких видів добрив із росії до Європи навіть зріс на тлі санкцій після початку війни.
— “Прямо зараз нас захоплює потік добрив із росії, які значно дешевші за наші добрива, з тієї простої причини, що росіяни платять копійки за природний газ порівняно з європейськими виробниками. Якщо політики не діятимуть, виробничі потужності Європи зникнуть», — заявив генеральний директор найбільшого виробника аміаку в Німеччині SKW Stickstoffwerke Piesteritz.
5. Угорщина збирає проросійську коаліцію з ультраправих партій у Європарламенті.
— Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан повідомив про створення нової фракції у Європарламенті – «Патріоти для Європи».
— До неї увійде партія Орбана «Фідес», Австрійська партія свободи та чеська партія ANO 2011.
— Три партії, які об’єднають свої сили, спочатку матимуть щонайменше 23 місця, необхідні для офіційного створення окремої фракції в Європейському парламенті.
— Але для визнання їм також необхідно буде включити депутатів як мінімум із семи держав-членів.
— Як зазначає Euronews, усі три партії є проросійськими. Ніхто з них не підтримував Україну у боротьбі проти росії після початку війни у ​​2022 році.
6. FATF знову не внесла росію до «чорного» списку.
— Зупинення членства рф у FATF залишається в силі, однак до «чорного» списку росію знову не внесли, за наслідками Пленарного засідання, яке відбулося з 23 по 28 червня 2024 року у Сінгапурі.
— FATF також ухвалила заяву, в якій попередила всі країни про посилення фінансових зв’язків Північної Кореєї з міжнародною фінансовою системою і нагадала про серйозні загрози, які це створює для фінансування розповсюдження зброї масового знищення.
— FATF наголосила на необхідності жорсткого застосування цільових фінансових санкцій проти Північної Кореї та припинення будь-яких кореспондентських відносин з банками КНДР.
7. Норвезька компанія Vaar Energi продовжила угоду на постачання природного газу італійській компанії ENI на 12 років.
— Згідно з новою угодою Vaar Energi постачатиме до 5 мільярдів кубометрів природного газу в період з 2024 по 2036 рік на термінали в Емдені та Дорнумі в Німеччині за ринковими цінами.
— «Ця угода демонструє довіру Європи та залежність від Норвегії як ключового постачальника енергії в період випробувань для континенту», — сказав генеральний директор Vaar Energi.
— Минулого місяця Vaar підписав аналогічну угоду з німецькою VNG.
— Норвегія стала найбільшим постачальником газу в Європу в 2022 році, обігнавши росію після вторгнення москви в Україну.
Volodymyr Omelyan

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок
санкцій, станом на 30.06.2024
1. В росії Голова Слідчого комітету пропонує повернути смертну кару та заради економії грошей страчувати ув’язнених.
— В росії запропонували скасувати мораторій на смертну кару, щоб зменшити навантаження на бюджет, з якого утримуються в’язні.
— З такою ініціативою на Міжнародному молодіжному юридичному форумі виступив голова Слідчого комітету росії Олександр Бастрикін.
— За його словами, міняти Конституцію та проводити референдум для цього не потрібно – достатньо буде указу Путіна.
2. Популярність російського громадянства стрімко падає.
— У 2023 році російське громадянство отримали 378,5 тисяч осіб. Це майже вдвічі менше, ніж у довоєнному 2021 році.
— Після початку війни російське громадянство стали рідше отримувати вихідці з Білорусі (втричі менше у першому півріччі 2023 року порівняно з першим півріччям 2021-го), Азербайджану (на 51,2%), Казахстану (на 40,4%), Узбекистану (на 38,5%), Вірменії (на 18,2%).
— Проте вихідцями з Таджикистану відзначається зворотна ситуація: у першому півріччі 2023 року їм видали майже вдвічі більше російських паспортів, ніж за аналогічний період 2021 року. Також відзначається зростання щодо уродженців Киргизстану — на 25,3%.
3. Росії вдалося трансформувала свою економіку і уникнути колапсу під тиском санкцій, але через 2-3 роки наслідки для неї будуть дуже тяжкими. Таку думку висловив єврокомісар з питань економіки Паоло Джентілоні.
— Джентілоні визнав, що трансформація економіки росії у військову запобігає колапсу економіки, але треба зважати не лише на короткострокову перспективу, а й на середньострокову.
— З цієї точки зору російська економіка дуже послаблена санкціями, вважає єврокомісар.
— «Ви не можете вирішити нестачу технологій у низці промислових секторів за допомогою озброєння з Північної Кореї. Це так не працює. З точки зору кількох років російська економіка буде багато страждати від наслідків санкцій», – сказав посадовець.
4. Представники НАТО мають підозри, що росія замінувала критично важливу підводну інфраструктуру Євросоюзу в Північному морі .
— Подібні побоювання ґрунтуються на даних, отриманих від компаній, що управляють ключовими нафтовими та газовими буровими установками, трубопроводами, електричними та телекомунікаційними кабелями.
— Ключовими цілями для російських спецслужб, особливо після початку повномасштабного військового вторгнення росії в Україну в лютому 2022 року, були кабелі електропостачання та телефонні кабелі, а також нафтові та газові трубопроводи.
— Дослідження бельгійської газети De Tijd, в якому використовувалася інформація з корабельних журналів, показало, що за останні десять років понад 160 невійськових російських суден здійснили 945 підозрілих дій.
— Щонайменше 749 із 945 підозрілих маневрів було здійснено в радіусі одного кілометра від трубопроводів у Північному морі. Ще 72 підозрілі дії було скоєно в районі знаходження кабелів електроенергії, а решта 124 — у районах, де прокладено телекомунікаційні кабелі.
— Знання росії того, де проходять кабелі та трубопроводи, має вирішальне значення, якщо росіяни хочуть здійснити диверсію на системах енергетичних комунікацій, підключитися до кабелів зв’язку або маніпулювати ними. Загалом масштаб операцій російських спецслужб за кордоном сьогодні досягнув рівня, не баченого з часів Холодної війни.
5. Гонконг за перші п’ять місяців поточного року наростив імпорт алмазів із росії в 18 разів у річному вираженні.
— За даними гонконгського статбюро, за січень–травень Гонконг придбав російських алмазів на 657,3 мільйона доларів проти 36,5 мільйона роком раніше.
— У результаті росія стала третім основним постачальником цього дорогоцінного каміння для азіатської економіки. Частка росії становила 12% від усього імпорту проти 1% роком раніше.
— Лідерство з поставок алмазів у Гонконг утримує Індія з поставками на 2,9 мільярда доларів, а на другому місці Ізраїль з 716,6 мільйона.
— Обидві країни самі алмази не здобувають.
6. Норвегія приєдналася до 14-го пакету санкцій Євросоюзу проти росії, повідомляє норвезьке МЗС у прес-релізі.
— «Норвегія погодила 14 пакет санкцій з боку ЄС проти росії. Розпочалася робота щодо введення санкцій до норвезького законодавства», — йдеться у повідомленні.
— Згідно з прес-релізом, незважаючи на те, що Центробанк рф не має активів у Норвегії, країні потрібна «правова основа» для використання доходів, отриманих від заморожених російських активів для допомоги Києву.
Volodymyr Omelyan

Последние новости

Україну не можуть взяти до НАТО через корумпованість в країні, — The Telegraph

На саміті НАТО у Вашингтоні Україні скажуть, що вона занадто корумпована, щоб вступити до Альянсу. Про це пише видання The Telegraph із…

4 часа назад

США оголосили пакет допомоги Україні

Сьогодні Міністерство оборони (Міністерство оборони США) оголошує про додаткову безпекову допомогу для задоволення критичних потреб України в сфері безпеки та…

4 часа назад

Стало відомо, який план рф намагається узгодити у США

Довгий текст, в тому числі з моїми думками, але прошу ознайомитися. Віддати дві області та поділити Крим: стало відомо, який…

4 часа назад

Офіс президента дискредитує військових

Який разючий дисонанс між ставленням до ЗСУ, наших солдатів і командирів в міжнародних партнерів України і в шавок Банкової. На…

4 часа назад