Категории: Мир о нас

Politico: у США розглядають варіант заморожування війни в Україні

Влада США обговорює варіанти, за яких російсько-українська війна з нинішньої гарячої стадії могла б перетворитися на ще один заморожений конфлікт, пише видання Politico з посиланням на анонімні джерела в американській адміністрації.

За даними видання , ймовірність такого розвитку подій розцінюється у Білому домі все вище. Такий конфлікт триватиме багато років, можливо, десятиліть — на кшталт протистояння на Корейському півострові.

Попередні обговорення такого сценарію проходили у різних американських відомствах та у Білому домі, йдеться у статті. Серед питань, які обговорюються в адміністрації Байдена у разі довгострокового «заморожування», де пройдуть неофіційні кордони, які Україна і Росія домовилися б не перетинати.

Цей сценарій, вважають у Білому домі, може виявитися найбільш реалістичним у довгостроковій перспективі з огляду на те, що ні Київ, ні Москва не схильні визнавати поразку.

Заморожений конфлікт, при якому бойові дії припиняються, але жодна із сторін не оголошується переможцем і не погоджується з офіційним закінченням війни, також може стати політично прийнятним довгостроковим результатом для Сполучених Штатів та інших країн, які підтримують Україну, вважає Politico.

Це означало б, що кількість військових сутичок та витрати на підтримку Києва скоротяться, а громадська увага до війни ослабне.

«Ми плануємо на довгострокову перспективу, незалежно від того, якою вона виглядає», — наводить видання слова американського чиновника, знайомого з дискусіями адміністрації Байдена по Україні. За його словами, зараз таке планування знаходиться в центрі уваги адміністрації, тоді як минулими місяцями «все було пов’язане з невідкладними та короткостроковими завданнями».

Два інших нинішніх американських чиновників і один колишній підтвердили, що тривале заморожування бойових дій є одним із варіантів, до якого готуються у Вашингтоні.

Влада США також продумує довгострокові відносини Вашингтона з Києвом у сфері безпеки, а також варіанти взаємодії України з НАТО.

Обговорення ведуться на ранніх стадіях, наголошують джерела видання. За їхніми словами, війна буде продовжуватися протягом досить довгого часу і адміністрація Байдена має намір надати Україні зброю та іншу допомогу, щоб витіснити російські війська з якомога більшої території.

Проте навіть припущення про планування на випадок «заморозки» конфлікту може підірвати впевненість українських лідерів у незмінній підтримці з боку США, особливо з огляду на позицію деяких представників обох партій, які виступають за її зменшення.

Ще один високопосадовець адміністрації Байдена розповів, що обмірковується безліч планів на випадок непередбачених обставин, але ситуація нестабільна і єдиний надійний прогноз полягає в тому, що Росія не завоює всю Україну.

У той час, як багато офіційних осіб США уникають публічних розмов про те, як розвиватиметься російсько-український конфлікт, голова Об’єднаного комітету начальників штабів генерал Марк Міллі неодноразово передбачав, що він рано чи пізно закінчиться мирними переговорами, а не військовою перемогою однієї зі сторін.

За словами представника Пентагону, склад нещодавніх пакетів військової допомоги Україні відбиває перехід адміністрації Байдена до більш довгострокової стратегії.

Обсяги військового спорядження, відправленого Києву безпосередньо з арсеналів США, за останні кілька місяців неухильно скорочувалися, тоді як пакети допомоги за рахунок закупівлі нової зброї у промисловості збільшились. Але цей процес може тривати місяці чи роки, зазначає Politico.

Припущення про те, що західні партнери України були б раді переходу війни у ​​заморожений конфлікт, незмінно викликають різко негативну реакцію у Києві. Представники української влади, включно з президентом Зеленським, неодноразово категорично заявляли, що жодні переговори з Кремлем неможливі, поки останній російський солдат не покине територію України. Однак залишається незрозумілим, наскільки твердою залишиться ця рішучість, якщо постачання озброєнь із США — головного донора військової допомоги Україні — скорочуватиметься.

Також залишається невідомим, яким саме кордоном можна було б провести передбачувану лінію розмежування з урахуванням того, що Росія у вересні минулого року внесла до своєї Конституції чотири області України, включаючи ті, що їй не вдалося повністю окупувати, і навряд чи добровільно піде на поступки. у цьому питанні.

BBC

Сотні могил, де поховані останки мирних жителів, убитих російськими військами, на схід від столиці Київ, Україна, середа, 17 травня 2023 р. | Єфрем Лукацький/AP Photo

Последние новости

Орбан прибув до Києва

Зранку 2 липня прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан прибув до Києва. Про це повідомив керівник пресслужби Орбана Берталан Хаваші, інформує Суспільне.…

8 часов назад

Міськраду Горішніх Плавнів можна обміняти на полонених азовців. В Україні їм робити нічого

Міськраду Горішніх Плавнів можна завтра обміняти на полонених азовців. В Україні їм робити нічого Volodymyr Omelyan КОЗАЦЬКА, ЧУМАЦЬКА, ГЕТЬМАНСЬКА, БЕЗ…

8 часов назад

Загальні бойові втрати ворога з 24.02.22 по 02.07.24

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 02.07.24 орієнтовно склали / The total combat losses of the enemy from 24.02.22…

8 часов назад

Для того і ставили лейтенанта на генеральську посаду

В Ізраїлі глава розвідки вже вибачився за провал 7 жовтня і подав у відставку. В нас гярой-Буданов досі на місці.…

20 часов назад

Навіщо Безугла дискредитує армію й робить “героями війни” політиків

Зараз всі свої дії варто розглядати у площині допомагають вони перемогти окупантів, чи ні. Насамперед коли ти народний депутат. Чи…

20 часов назад