Категории: Мир

Міжнародний суд ООН закликав Ізраїль припинити геноцид палестинців у секторі Гази

Як пише The Times of Israel «15 голосами проти 2 Міжнародний Суд ООН закликає ЦАХАЛ негайно вжити заходів для запобігання вбивствам та пораненням палестинців. Не вимагає припинення війни. Вимагає від Ізраїлю звітувати перед судом через місяць».

Як передає «Голос Америки», Міжнародний суд ООН у Гаазі 26 січня став ареною для розгляду проміжного рішення у справі, ініційованій Південно-Африканською Республікою (ПАР) проти Ізраїлю. ПАР звинувачував Ізраїль у вчиненні геноциду в Секторі Гази.

Судді 26 січня оголосили тимчасове рішення з вимогами, щоб Ізраїль негайно вдався до конкретних кроків, щоб не допускати дій, які можуть бути актами геноциду і не дозволяти знищення доказів дій, які можуть вважатися геноцидом. При цьому суд не підтримав заклик ПАР про негайне припинення військової операції Ізраїлю в Газі, яка, за твердженнями палестинської адміністрації, спричинила нищівні руйнування і призвела до загибелі понад 25 тисяч людей.

Справа ПАР проти Ізраїлю у своїй основі має обвинувачення щодо дій Ізраїлю в Секторі Гази, відповідно до нападу угруповання «Хамас». Під час нападу бойовики «Хамасу» в жовтні 2023 року здійснили напад на ізраїльські міста, призводячи до загибелі понад 1200 ізраїльтян та захоплення більше 300 заручників. Міністерство охорони здоров’я Сектору Гази стверджує, що в результаті ізраїльських бомбардувань загинули приблизно 25 тисяч цивільних, переважно жінок і дітей. ПАР звинуватила Ізраїль у «можливому геноциді» і звернулася до Міжнародного суду ООН.

Тимчасове рішення не є відповіддю на головне обвинувачення щодо того, чи справді ізраїльська держава чинить геноцид, а лише відповідає на вимогу ПАР, щоб суд вжив термінових тимчасових заходів на час судового процесу, який може тривати кілька років. Обґрунтовуючи своє рішення, суд вказав, що життя величезної кількості цивільних мешканців Гази негайно потребує захисту.

Ізраїль відкидає звинувачення, стверджуючи, що шанує міжнародні закони і діє відповідно до права на самозахист. Суд постановив, що принаймні частина звинувачень ПАР можуть підпадати під положення міжнародної Конвенції про геноцид, яку підписали і Ізраїль, і ПАР.

Засідання Міжнародного суду ООН в Гаазі в Нідерландах 26 січня 2024. REUTERS/Piroschka van de Wouw

Последние новости

СМІХ БЕЗ ПРИЧИНИ, ЯК ОЗНАКА ЗЕЛЕНОЇ ВЛАДИ

Я добре пам’ятаю той чорний день в новітній історії України – 20 травня 2019 року. Коли сидячи в урядовій ложі…

2 минуты назад

Поточні втрати рф внаслідок санкцій, станом на 22.05.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 22.05.2024 1. Великий російський бізнес констатував провал спроб створити в росії…

34 минуты назад

Том Купер: звіт про війну в Україні за 22 травня 2024 року

Всім привіт! Це було задумано як «коротке» зведення, але російський наступ настільки масштабний і відбувається так багато всього, що це…

39 минут назад

Прокурори САП провели обшуки у детектива НАБУ

До обшуків залучили ДСР Нацполіції - один з найкорумпованіших правоохоронних підрозділів, який контролює Олег Татаров Спеціалізована антикорупційна прокуратура пояснила, чи дійсно…

55 минут назад

Китай надає або готується надати летальну допомогу Росії, — Шеппс

Розвідки Великої Британії та США мають докази надання військової допомоги Китаю Російській Федерації, яку потім використовують у війні проти України.…

8 часов назад