Запущений на доручення Зеленського український супутник досі не запрацював

Із запущеним на орбіту 13 січня українським супутником Січ-2-1 («Січ-2-30») досі не вдалося встановити стійкий зв’язок.

Про це йдеться в офіційному коментарі пресслужби КБ «Південне», яке є розробником супутника.

«Після відокремлення космічного апарата з ним було встановлено зв’язок та отримано телеметричну інформацію, що підтвердила працездатність бортової апаратури. Ряд зовнішніх чинників, пов’язаних з особливостями кластерного запуску, не дозволив встановити стійкий зв’язок з космічним апаратом під час критично важливих перших сеансів і забезпечити своєчасну побудову його штатної орієнтації», – йдеться в повідомленні.

В КБ «Південне» уточнили, що наразі орієнтація супутника залишилася такою, коли на робочі поверхні сонячної батареї потрапляє лише відбите від поверхні Землі сонячне випромінювання або короткочасне пряме випромінювання під досить малим кутом.

«Поєднання цих факторів призвело до негативного впливу на енергетичний баланс апарата. Закладені ще на етапі розроблення та створення космічного апарата інженерні рішення й алгоритми роботи дозволили «Січ-2-1″ провести самостійне перезавантаження та поновити свою працездатність в енергозберігальному режимі», – уточнюється у повідомленні.

Водночас розробники супутника запевняють, що за результатами наступних сеансів зв’язку відмов бортової апаратури не виявлено.

«Моделювання динаміки руху космічного апарата по орбіті з урахуванням впливу зовнішніх факторів (взаємодії космічного апарата з магнітним полем Землі, гравітаційних та аеродинамічних впливів) свідчить про те, що протягом 1-2 місяців просторове положення стане сприятливим для накопичення електроенергії, що дасть можливість привести орієнтацію до штатної», – зазначається у повідомленні.

Раніше видання dev.ua повідомляло, що супутник «Січ-2-30» досі не був ідентифікований підрозділом космічних сил ВПС США, відповідальним за ідентифікацію орбітальних об’єктів.

Відсутність такої інформації може свідчити про відсутність стійкого (або зовсім ніякого) зв’язку з супутником.

Як повідомлялося, 13 січня Ракета Falcon 9 американської компанії SpaceX успішно вивела на орбіту український супутник «Січ-2-30». Загалом на борту ракети знаходилось 105 космічних апаратів майже 30 операторів із двох десятків країн світу.

За наявними даними, супутник має далекі від сучасних характеристики, проте ініціатором його запуску ракетою компанії Ілона Маска був президент Володимир Зеленський. Сам запуск коштував держбюджету близько $2 млн.

Про встановлення зв’язку з супутником після його запуску на орбіту особисто повідомив Володимир Зеленський.

«Січ-2-30» – це перший за 11 років власний супутник України на орбіті, за виключенням експерементальних наносупутників, розроблених КПІ ім. Ігоря Сікорського.

Призначення супутника «Січ-2−30» – моніторинг використання земель, рослинності, лісових і водних ресурсів, ліквідація наслідків стихійних лих. При цьому він дасть змогу й отримувати досить якісні дані про створення інженерних споруд, переміщення військової техніки та кораблів тощо. 

Последние новости

Дрони атакували Краснодарський край РФ: загорілися Ільський та Слов’янський НПЗ

У ніч на суботу, 27 квітня, безпілотники атакували Краснодарський край Росії. Під ударом опинилися нафтопереробний завод ТОВ "Слов’янськ ЕКО" поблизу…

4 часа назад

Росіяни вдарили по об’єкту критичної інфраструктури на Прикарпатті, здійнялася пожежа

У ніч на 27 квітня війська РФ знову завдали масованого удару по мирних містах Про це повідомляє глава Івано-Франківської ОВА Світлана…

4 часа назад

Загальні бойові втрати ворога з 24.02.22 по 27.04.24

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 27.04.24 орієнтовно склали / The total combat losses of the enemy from 24.02.22…

4 часа назад

Поточні втрати рф внаслідок санкцій, станом на 26.04.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 26.04.2024 1. Китайські автовиробники підривають бізнес російського АвтоВАЗу. - На китайські…

18 часов назад

Александр Кушнарь: Первые признаки истощения — У РФ кончаются МТЛБ

P.S. Украина сможет организовать новое наступление не раньше 2026–27 годов Новый пакет военной помощи от США на $61 млрд позволит…

18 часов назад

США оголосили про новий пакет військової допомоги Україні на $6 млрд

Очільник Пентагону Ллойд Остін оголосив про виділення Україні найбільшого пакету військової допомоги від США, загальна сума якого становить $6 млрд…

19 часов назад