Категории: Мир о нас

За агресію на морі: Європарламент прийняв резолюцію для покарання РФ

Європарламент прийняв резолюцію із закликом до влади Євросоюзу передбачити посилення санкцій проти Росії у разі ескалації в Азовському морі.

Як пише ВВС, затримки Росією суден, які прямують через Керченську протоку в українські порти, в Європарламенті назвали «фактичною блокадою».

Депутати засудили дії РФ на Азові і закликали органи ЄС вимагати від Росії зупинити затримки, а також призначити спецпредставника Євросоюзу зі справ Криму і Донбасу, який буде займатися і Азовським морем. Повноваження місії ОБСЄ в Україні там закликали поширити і на контроль ситуації в Азовському морі.

У документі також вказали, що Кримський міст обмежує розмір кораблів, які можуть дійти до портів України на Азовському морі: висота — не більше 33 метрів, довжина — до 160 метрів.

«Це унеможливило захід суден класу «Панама», що становить майже 20% вантажного обігу українських портів», — уточнили євродепутати.

ЄС визнав, що ситуацію на Азові регулює двостороння угода від 2003 року між Росією та Україною, яка визначає море внутрішніми водами й надає обом сторонам право інспектувати підозрілі судна. Євродепутати нагадали, що угода передбачає свободу навігації.

Натомість Росія, як вказали у резолюції, часто та у грубій формі блокує й інспектує кораблі, які йдуть через Керченську протоку до чи з українських портів.

Президент України Петро Порошенко привітав прийняту Європарламентом резолюцію.

«Вдячний європарламентарям за заклик до впровадження додаткових цільових санкцій за агресивні дії Кремля в Азовському морі і Керченській протоці. Сподіваюся на практичну реалізацію цих ініціатив з боку інституцій та держав-членів ЄС», — написав він на своїй сторінці в Facebook.

Із весни 2018 року російські силовики почали затримувати й перевіряти судна, які йшли у порти Маріуполя і Бердянська, що суттєво зашкодило економіці регіону.

6 вересня Рада національної безпеки і оборони України ухвалила рішення направити військові кораблі для захисту національних інтересів країни.

P.S. Действий России, которые привели к обострению ситуации в Азовском море, достаточно для введения против нее новых санкций.

Такое мнение выразил нардеп от БПП, глава украинской делегации в ПАСЕ Владимир Арьев.

«Санкции вводит Еврокомиссия. А Европарламент – это совещательный орган. Принятие Европарламентом резолюции с осуждением действий России в Азовском море означает, что странам, которые против санкции, будет гораздо сложнее добиться их отмены. Ведь принято коллегиальное решение, лишающее их ряда аргументов. То есть у сторонников РФ в Европе нет оснований настаивать на смягчении антироссийских санкций. Это весомая позиция Европарламента, которая позитивна для всех, кто поддерживает ограничения против России», – сказал нардеп.

Он сомневается, что принятая резолюция повлияет на позицию РФ.

«Для нас важно, что Евросоюз и демократическое мировое сообщество продолжает поддерживать Украину и не разменивает свои принципы на экономические преференции. Так поступают лишь отдельные страны. В частности, Италия, Венгрия, Кипр. Эта резолюция дает нам шанс увеличить давление на Россию. Как принятый документ воспримет Москва и прислушается ли она к Европарламенту – нужно спрашивать у российских политиков. Но у меня никаких иллюзий по отношению к этой стране нет. С бандюками нужно разговаривать с позиции силы и класть мордой в асфальт. А не вести какой-то диалог. На мой взгляд, того, что РФ сделала в Азовском море, уже достаточно для введения новых санкций», – резюмировал Арьев.

Европейский парламент 25 октября без обсуждения принял резолюцию, в которой выразил обеспокоенность нарушением Россией международного права в Азовском море. В документе осуждаются чрезмерная активность России по проверке коммерческих судов в акватории Азова, как украинских, так и третьих стран, в том числе идущих под флагами государств ЕС.

Последние новости

ТРОХИ ПО-ДЕБІЛЬНОМУ ВИЙШЛО…

«Тексты пишите нормальные! Пишите х@рню какую-то», – якось спересердя вигукнув Михайло Добкін своїм спічрайтерам ще в далекому 2006 році, коли…

1 час назад

В країні форму одягають уклоністи у владі, уклоністи на сценах…

Для мене військова форма ЗСУ - це щось святе. Щось, що не можна висміяти. Принизити. Натягнути тому, хто лише позує…

2 часа назад

У РФ заявили про втрату екіпажу Су-34

В РФ повідомили про загибель в Африці льотчиків двомісного винищувача-бомбардувальника Су-34. У російській telegram-групі Fighterbomber розповіли, що загиблі льотчики були на…

3 часа назад

Морський дрон Magura V5 знищив швидкісний катер росіян у Криму

Головне управління розвідки Міністерства оборони уразило морським безпілотником російський швидкісний катер у районі бухти Вузька в тимчасово окупованому Криму. Про…

11 часов назад

Необхідно посилити виробництво зброї в Україні, — Боррель

Для ЄС дуже важливо інтегрувати українську оборонну промисловість з європейською та налагодити виробництво військової техніки в Україні. Перед початком Форуму…

11 часов назад