Категории: Мир о нас

Вторгнення з Білорусі: Чого українська армія очікує з півночі та як готується

1084 кілометри українського кордону з Білоруссю стають все більшою загрозою для України.

Цілком очевидним це стало після організованої Мінськом дивної облоги і проривів польського кордону мігрантами. Цього ж остерігаються і на межі з Україною.

Але загроза з півночі насправді серйозніша і пов’язана вона з фактичним об’єднанням білоруської армії зі збройними силами Російської Федерації.

В українській армії відзначають стрімку мілітаризацію Білорусі.

«У рамках створення «Союзної держави» Кремль рішуче налаштований перетворити Білорусь на військову базу на кшталт вже побудованої в окупованій Автономній Республіці Крим», — вважає Сергій Наєв.

«Також останні події свідчать, що вище військово-політичне керівництво Білорусі продовжуватиме йти на поступки Кремлю з важливих для РФ питань в обмін на економічні преференції та продовження свого перебування при владі», — припускає український генерал.

Захист України на півночі

В українському генштабі кажуть, що готові до можливої російської агресії на півночі — як з боку російського, так і білоруського кордону.

За ці ділянки відповідає два оперативних командування: «Північ» та «Захід».

Також тут розташовані постійні пункти дислокації різних бригад: від 1-ї танкової «Сіверської» бригади на Чернігівщині до кількох потужних механізованих бригад далі на захід: 72-ї у Білій Церкві (Київщина), 30-ї у Новограді-Волинському (Житомирщина) та 14-ї бригади у Володимир-Волинському неподалік кордону з Польщею та Білоруссю.

Крім того, саме на півночі — у Житомирі — базується 95-десатно-штурмова бригада, яка була одним з найбільш боєздатних підрозділів української армії влітку 2014 року.

Також там розміщені сили протиповітряної оборони та авіації.

«Що стосується Києва, то навколо нього створена щільна мережа протиповітряної оборони, яка надійно захищає власне небо від авіації противника. Для адекватної відповіді на дії росіян у ЗСУ є оперативно-тактичні ракетні комплекси, авіаційні ударні комплекси БпЛА, які ми також можемо застосувати для протидії у разі необхідності», — каже Сергій Наєв.

Під час зростання небезпеки з півночі посилюється розвідка і за потреби збільшують щільність оборони: посилюють угруповання протиповітряної оборони, розгортають додаткові підрозділи зенітно-ракетних військ та авіації.

Військові не кажуть, як саме українська армія посилила оборону північних регіонів через переміщення російських військ та ситуацію в Білорусі — це закрита інформація.

«Йде постійне планування, робота на місцевості і уточнення завдань. У випадку збільшення воєнної загрози посилюються всі угруповання. Так було і навесні цього року (Коли РФ перекидала війська до кордонів України — Ред.), і під час навчань «Запад-2021», — резюмує Сергій Наєв.

bbc.com

Десантно-штурмовые войска Украины

Последние новости

Безугла назвала Залужного ухилянтом, а Ліну Костенко слабкою старухою

Безугла назвала Залужного ухилянтом, а Ліну Костенко слабкою старухою. За те, що ті отримали від Кличка звання «Почесний громадянин Києва».…

12 минут назад

Історія підсудного Коломойського

Підсудному Коломойському цими днями згадують його фразу: - "Життя як супермаркет: можна все брати, але пам'ятай, що в кінці чекає…

17 минут назад

Окупанти на багі їдуть штурмувати українські позиції

Воїни 71-ої окремої єгерсько-десантної бригади зупинили російський багі, який їхав з десантом штурмувати українські позиції. Окупанти спочатку потрапили під кулеметний…

25 минут назад

Новий ролик Міноборони? Кірюша Тимошенко все передер із американського…

Чоловік, тобто Bogdan Butkevych: — Ти бачила новий ролик Міноборони? Кірюша Тимошенко все передер із американського… — Ще ні. Але…

29 минут назад

Вони нас не посилали — не їм казати що нам робити тепер

​​Я нічого не писав про огидний номер Кварталу-95, про футболки "Ухилянт", про те що як з'ясувалося, син Мосейчук сидить за…

42 минуты назад

РФ готувала на 9 травня теракти у Києві. СБУ затримала виконавців на гарячому

Росія планувала на 9 травня теракти у Києві, їх готувало ГРУ РФ. Службі Безпеки вдалося попередити ворожі провокації. Про це…

48 минут назад