Категории: Боевые действия

ВМСУ: надводні сили набуватимуть оперативних спроможностей у три етапи

Відновлення та розвиток Військово-Морських Сил України відбувається в умовах значної переваги противника у бойовому та економічному потенціалі, що відповідно визначає пріоритети та шляхи досягнення мети.

Про це пише Оборонно-промисловий кур’єр з посиланням на Міністерство оборони.

У Міноборони пояснили, що, враховуючи значну перевагу Російської Федерації у поточному бойовому потенціалі на морі (10:1) та інвестиціях у перспективне кораблебудування (20-60:1), успішність дій ВМСУ має ґрунтуватися на асиметричній, про-активній та дуже швидкій протидії супротивнику у напрямку найбільш вразливих його місцях.

Інформаційна обізнаність, швидкий маневр, раптовість, взаємодія та високоточна зброя мають стати основою успіху у боротьбі проти значно сильнішого за фізичними параметрами супротивника.

Згідно з концепцією протидії ВМСУ противнику, виходити на оперативну спроможність надводних сил доцільно поступово, у три етапи: у прибережній зоні – 12 міль (Coastal), у ближній морській зоні –до 200 міль (Littoral), й у дальній морської зоні – за межами Чорного моря (Blue waters).

Багатоцільовий корвет проекту 58250

Керівництво ВМС також очікує, що зростаючи, економіка дозволить поступово збільшити асигнування на будівництво не тільки легких сил (так званого «москітного флоту»), але й кораблів «класичного флоту»: з нинішніх 70-90 млн дол. на рік до 100-400 млн. дол. на рік у майбутньому, враховуючи також потреби на переозброєння інших родів ВМСУ (авіації і берегової оборони).

Нагадаємо, що торік заступник начальника штабу КВМС Андрій Риженко, представив концепцію, яка передбачає, що у найближчі чотири роки ядром надводних сил ВМСУ повинні стати три основних типи платформ «москітів»: пошуково-ударні (протикорабельні ракети, торпеди, артилерія, ПЗРК), патрульно-рейдові (багатоцільові, артилерія до 30-мм, ПТРК, ПЗРК) і протимінні, здатні виконувати завдання всіх типів морських операцій в прибережній зоні згідно Морської доктрини НАТО AJP-3.1. Після чого можна буде розпочати наступний етап — побудови більших кораблів для дій у відкритому морі.

Щодо практичної реалізації планів, то як вже відомо, цього літа очікується закладка першого ракетного катеру удосконаленого проекту «Лань», що буде озброєний протикорабельними ракетами «Нептун», які проходять випробування.

Також у планах на літо спуск на воду двох десантно-штурмових катерів проекту 58181 (шифр «Кентавр»), завершення випробувань та включення до бойового складу флоту чотирьох малих бронекатерів проекту 58155, шифр «МБАК» (Гюрза-М).

Після приведення у технічну готовність очікується надходження двох патрульних катерів класу «Айленд» (Island) зі складу Берегової охорони США, що мають повну водотоннажність 168 т, довжину 34 м, дизельну енергетичну установку потужністю 6200 к.с, що забезпечує швидкість до 29,5 вузлів.

Крім того, як повідомив командувач ВМС віце-адмірал Ігор Воронченко, минулого року відновилось фінансування державної цільової оборонної програми «Корвет» проекту 58250.

P.S. Оставшиеся на сегодня в распоряжении ВМСУ корабли и суда обладают незначительным потенциалом и, ввиду отсутствия ударной компоненты, не представляют, за небольшим исключением, большой боевой ценности.

Это фрегат «Гетьман Сагайдачний», устаревший учебный корвет «Вінниця» (не в строю), СДК «Юрій Олефіренко», ракетный катер «Прилуки» (без ракет), рейдовый тральщик «Генічеськ», 2 десантных катера, корабль управления «Донбас», спасательное судно «Почаїв», судно размагничивания «Балта», 6 малых бронированных артиллерийских катеров и ряд других, в т.ч. учебных и вспомогательных судов и катеров.

К этому можно добавить два десятка пограничных кораблей и катеров специальной постройки, имеющих штатное артиллерийское и пулеметное вооружение, а также до 30 малых патрульных катеров, организационно входящих с состав Госпогранслужбы МВД Украины.

Что можно ожидать в качестве пополнения корабельного состава в перспективе? В процессе постройки находятся 2 десантно-штурмовых катера типа «Кентавр» (завод «Кузня на Рибальському», Киев), там же на базе корпуса недостроенного рыболовного траулера планируется построить средний разведывательный корабль.

По завершении разработки проекта ракетного катера «Лань» (Исследовательско-проектный Центр кораблестроения), одного из приоритетов командования ВМСУ, он будет строиться скорее всего на том же заводе. Принимая во внимание успехи в создании новой чисто украинской противокорабельной крылатой ракеты «Нептун», у отечественного ракетного катера могут быть неплохие перспективы.

Планируется модернизация фрегата «Гетьман Сагайдачний» и возобновление строительства в Николаеве (Черноморский судостроительный завод) головного корвета пр.58250. Во всяком случае, на уровне правительства периодически обещают выделение средств на эти цели. Так, в декабре 2017 года КМУ было принято решение выделить 31 млрд грн на реализацию программы «Корвет» из 4-х кораблей, но сроки выполнения перенесли на 2028 год. Наконец, идут переговоры о передаче США Украине 2-х патрульных кораблей типа «Island», правда, не новых.

Со своей стороны, ВМСУ совместно с иностранными советниками и представителями экспертного сообщества приступили к разработке стратегии развития ВМС Украины, чтобы оценить наличие первоочередных задач, стоящих перед флотом в свете существующих угроз и определиться с направлениями развития корабельного состава, береговой и авиационной компоненты.

Пока нельзя говорить о наличии у военно-политического руководства страны четкого видения перспектив развития национальных ВМС в целом, даже в контексте противостояния российской угрозы. Проблема видится гораздо шире, чем отражение потенциального десанта ЧФ на украинское побережье или устранение потенциальной минной угрозы нашим морским коммуникациям.

В свою очередь, отсутствие целеустремленности в этом важном вопросе на государственном уровне не в последнюю очередь связано с отсутствием Морской доктрины Украины. Новая редакция этого важного документа, призванного определить направления развития морского и военно-морского потенциала страны уже два года находиться на рассмотрении в Кабинете Министров Украины и конца этому процессу пока не видно.

Владимир Заблоцкий

пр.58250

ukrmilitary.com

Последние новости

Зеленський з нами доти, поки буде війна?

Відповідальна частина суспільства не дозволила Януковичу і ФСБ загнати країну в московітське ярмо. Відповідальна частина суспільства попереджала, що вибори по…

1 час назад

З 18 липня повістки почнуть розсилати поштою, — постанова Кабміну

З 18 липня, тобто через 60 днів після набрання чинності закону про мобілізацію, розпочнуть надсилати повістки поштою. Про це йдеться…

1 час назад

Війна — це не математика

Часто доводиться чути: «Війна - це математика». Особи, здебільшого далекі від воєнної теорії, а тим більше від практики, люблять сентенції…

1 час назад

ПʼЯТЬ РОКІВ І ДАЛІ

Я зрозумів, певне, навіщо Банкова через речників і пул телеграм-анонімок так підігріває тему легітимності Володимира Зеленського на посаді Президента України.…

6 часов назад

Загальні бойові втрати ворога з 24.02.22 по 20.05.24

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 20.05.24 орієнтовно склали / The total combat losses of the enemy from 24.02.22…

6 часов назад