Категории: ВидеоВПК

ВМС України отримають 12 американських катерів Mark VI

Наступного року Сполучені Штати розпочнуть передачу ВМС Україні швидкісних бойових патрульних катерів Mark VI, які підсилять військову присутність України на Азовському морі.

Загалом лави флоту мають поповнити 12 катерів, розповів командувач ВМС України контр-адмірал Олексій Неїжпапа.

За словами командувача ВМС ЗС України, Mark VI, катери прибережної зони і призначені для швидкого реагування на зміну обстановки. Вони швидкі, маневрені, непомітні, багатофункціональні, мають потужні навігаційні системи. Тобто є універсальною платформою, що може швидко доставити невеликий резерв в ту чи іншу точку. Також на них можуть бути встановленні невеликі протимінні комплекси, для підтримання сприятливого оперативного режиму для забезпечення основних дій флоту.

Mk VI має повну водотоннажність 72 т, довжину 25,8 м, ширину 6,2 м і осадку 1,2 м. Силова установка Mk VI з двох дизельних двигунів MTU 16V2000M94 з водометами забезпечує максимальну швидкість 35 вузлів і короткочасну максимальну швидкість у 41 вузол.

Нагадаємо що 17 червня 2020 року Державний департамент США погодив запит Україні на продаж, за програмою Foreign Military Sale (FMS), 16 сучасних патрульних катерів Mark VI та пов’язаного з ними озброєння (32 модулі MSI Seahawk A2; 40 гармат MK44 Bushmaster II та ін.), загальною орієнтовною вартістю 600 мільйонів доларів.

Варто зазначити, що українські «Айленди» отримають такий самий бойовий модуль.

  фото: Дистанційна керована гармата MSI Seahawk A2

Згідно з першим оголошенням, шість катерів Mark VI Україна мала отримати безоплатно в рамках допомоги США. Ще десять, за бажанням, могла придбати за власні кошти.

Проте у березні 2021 року США погодили передачу Україні, в рамках матеріально-технічної допомоги, двох додаткових катерів Mark VI, таким чином ВМСУ безоплатно отримають щонайменше вісім катерів.

У грудні 2020 року компанія SAFE Boats International, отримала контракт на виготовлення двох патрульних катерів MK VI для України з фіксованою ціною близько 20 млн дол. Катери мають бути готові до грудня 2022 року. На початку жовтня стало відомо, що компанія отримала ще один контракт в інтересах ВМС України, цього разу на виготовлення шести катерів. Вартість другого складає 84,25 млн дол. Катери мають бути виготовлені до березня 2025 року.

26-метрові алюмінієві катери Марк VI оснащуються силовою установкою з двох дизельних двигунів MTU 16V2000M94 та водометів, що забезпечує максимальну швидкість 35 вузлів і короткочасну максимальну швидкість у 41 вузол. Дальність ходу на швидкості у 30 вузлів складає близько 600 миль.

Катер може бути озброєний дистанційно керованими 25-мм автоматичними гарматами M242 Bushmaster, 12,7 та 7,62-мм кулеметами. До речі, замовлені Україною 30-мм ланцюгові гармати Mk44 Bushmaster II, виробництва Alliant Techsystems, є подальшим розвитком 25-мм гармат M242 Bushmaster і на 70% використовують ті самі частини. При цьому 20% збільшення калібру дає 50% зростання вогневої потужності.

На катері може бути розміщено 18 осіб включно з екіпажем. Конструкція задньої палуби та корми дають можливість спускати та піднімати невеликі човни, безпілотні підводні апарати, запускати безпілотні літальні апарати (БпЛА).

Теги: MarkVI

Последние новости

Росіяни вночі вдарили по Харкову

У Харкові рано вранці, 21 травня, пролунали вибухи під час повітряної тривоги в області. Внаслідок атаки РФ постраждали люди. Про…

9 часов назад

Що б я сказала президенту Зеленському

Сьогодні, у пʼяту річницю інавгурації Зеленського, багато людей написали рефлексії з цього приводу. Згадали і обіцянки-цяцянки новоспеченого президента, і питання…

9 часов назад

Загальні бойові втрати ворога з 24.02.22 по 21.05.24

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 21.05.24 орієнтовно склали / The total combat losses of the enemy from 24.02.22…

9 часов назад

Зеленський з нами доти, поки буде війна?

Відповідальна частина суспільства не дозволила Януковичу і ФСБ загнати країну в московітське ярмо. Відповідальна частина суспільства попереджала, що вибори по…

1 день назад

З 18 липня повістки почнуть розсилати поштою, — постанова Кабміну

З 18 липня, тобто через 60 днів після набрання чинності закону про мобілізацію, розпочнуть надсилати повістки поштою. Про це йдеться…

1 день назад