Категории: ВидеоВПК

Велика Британія передає Україні рекордний пакет військової допомоги

Міністр Великої Британії Бен Воллес у понеділок, 16 січня, оголосив про надання Україні найбільшого на сьогодні пакету військової допомоги.

Виступаючи в британському парламенті міністр повідомив, що до складу цього пакета будуть входити не тільки танки й гаубиці, але й бронетранспортери FV430 Mk3 Bulldog.

Він підтвердив, що Україна отримає танкову роту Challenger 2, три десятки самохідних артилерійських установок AS90, сотню одиниць бронетехніки, десятки БПЛА.

Також у пакет увійдуть 100 000 артилерійських снарядів, запчастини та інше обладнання.

Воллес попередив, що партнери України мають негайно посилити колективні зусилля, щоб збільшити економічний і військовий тиск на російський режим.

Він сказав, що Росія планує наступ і не збирається рахуватися з людськими жертвами.

«З самого початку президент Путін вважав, що його війська будуть зустрічати з розпростертими обіймами, що українці не воюватимуть і підтримка Заходу впаде. Він помилився за всіма пунктами. Сьогоднішній пакет допоможе прискорити завершення путінської окупації з усією її жорстокістю та дозволить Україні зберегти у 2023 році та надалі, якщо буде потрібно, динаміку за підтримки міжнародної спільноти, яка, як ніколи, рішуче налаштована на те, щоб путінське незаконне та неспровоковане вторгнення провалилося», – сказав британський міністр.

 FV430 Mk3 Bulldog

FV430 Mk.3 Bulldog є модернізованим варіантом бронетранспортера британської армії FV430. Створений компанією BAE Systems для місії британських військових у Іраку в 2006 році. БТР отримав динамічний від компанії Rafael та протимінний захист. Також на машині оновили дизельний двигун та рульовий механізм. При цьому вага зросла до 15,3 т.

FV430 – платформа для низки бронемашин армії Великої Британії. Перебуває в експлуатації з 1960-их років. Найпоширеніша машина – БТР FV432.

Моторно-трансмісійне відділення FV430 розташоване ліворуч, а місце водія – праворуч. Екіпаж складається з двох осіб. Місткість десантного відділення – 8 бійців. Вага – 13 т.

Озброєння БТР складається, як правило, з одного 7,62 мм кулемета.

P.S.

Велика Британія у новому пакеті допомоги передає до Збройних Сил України роту танків Challenger 2 — 14 одиниць, батарею САУ AS-90, 8 одиниць, та сотню гусеничних БТРів FV430 Mk3 Bulldog, які є фактично еквівалентом комплекту на три механізовані батальйони. Окрім того, що сотню тисяч боєприпасів та сотні ракет різних типів до HIMARS та M270, зенітні Starstreak та AIM-120 AMRAAM до ЗРК NASAMS.

Сам по собі пакет допомоги вже є доволі об’ємним, більше того, відносно САУ AS-90, яких передають у кількості 8 одиниць це лише перша партія, а загалом їх анонсовано близько 30, які поступово будуть передаватися до України. Цілком можливе, що й відносно танків Challenger 2 буде аналогічна ситуація через те, що частину з цих танків міноборони Британії й так планувало виключити зі складу збройних сил.

Але на цю передачу озброєння також слід дивитися трохи ширше ніж просто на передачу озброєння та військової техніки. Зокрема що таке рота танків, дивізіон артилерії, та БТРів на три механізовані батальйони — це комплект, який цілком може стати фундаментом формування з’єднання бригадного рівня.

Звісно, мова йде не про повний комплект техніки на всю механізовану бригаду з трьох механізованих батальйонів, танкового батальйону, артполку та зенітного ракетного дивізіону (і це без урахування того, що зараз у ЗСУ бригади мають більше батальйонів у складі), а про формування фундаменту чи «скелета».

Разом із тим, що Велика Британія проводить підготовку українських військових на рівні 20 тисяч на рік, то це саме комплексний підхід з формування боєготових підрозділів. І така позиція у рази краща за передачу окремих зразків озброєння та техніки, бо передбачає передання вже «готового рішення».

Так, безперечно, що FV430 Mk3 Bulldog, який є фактично британським аналогом M113, за своїми бойовими можливостями гірший за БМП Warrior. Але його передача також цілком зрозуміла, бо у британській армії суттєві проблеми із бойовими машинами, програма Ajax відверто буксує, не набирає обертів переозброєння на Boxer, а у результаті економії на обороні: у Великої Британії більше кавалерії ніж танків.

FV430 Mk3 Bulldog

Тобто передача Bulldog це те, що країна може виділити для України. А за деякими позиціями навіть більше, ніж можливо було розраховувати, зокрема 30 САУ AS-90 — це 30% всіх 155-мм артилерійських систем у строю армії Великої Британії.

defence-ua.com

Последние новости

Поточні втрати рф внаслідок санкцій, станом на 27.06.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 27.06.2024 1. Польща, Литва, Латвія та Естонія хочуть звести вздовж кордонів…

23 часа назад

​​ОПУ ЗІ СМАКОМ СТАЛІНІЗМУ

На "Українській правді" вийшов доволі цікавий матеріал про Андрія Єрмака. Матеріал справді вартий уваги. Хто ж такий Андрій Єрмак? А…

23 часа назад

Татарову самое время готовиться на выход

Статья на «Украинской правде» об особенностях и завоеваниях Андрея Ермака имеет очень простую причину. Госдеп США в категорической форме требует…

23 часа назад

​​УКРАЇНЦІ БАЧАТЬ ТАК

Центр Разумкова оприлюднив результати дослідження "Оцінка ситуації в країні, довіра до соціальних інституцій...", з дуже, як на мене цікавими результатами.…

1 день назад

Поточні втрати рф внаслідок санкцій, станом на 26.06.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 26.06.2024 1. Російський газопровід «Сила Сибіру» постачає газ із родовищ Іркутської…

1 день назад