Категории: Мир

В США описали фатальные последствия введения новых санкций против РФ

Российская оборонная промышленность может не пережить последствий введения новых санкций США, рассказывает американское издание Breaking Defense.

В публикации утверждается, что возможное введение Вашингтоном ограничений против Москвы в финансовой сфере «будет фатальным для российского оборонного сектора в области исследований и разработок, который остро нуждается в инвестициях для развития некоторых из своих новейших программ, таких как однодвигательный истребитель Су-75».

Другой трудностью, с которой, согласно изданию, могут столкнуться российские военно-промышленные компании, станет ограничение доступа к западным комплектующим и технологическому оборудованию. «Способность решать вопросы износа оборудования с каждым месяцем становится все более сложной задачей», — описывает Breaking Defense.

P.S. Російська оборонна промисловість може не витримати вторгнення в Україну

Автопереклад

Російські війська на українських кордонах як Росії, так і її поступливого союзника Білорусі все ще тримаються на межі 100 тис. Це супроводжується нарощуванням військово-морських сил в Азовському морі , де російські кораблі переважають українські кораблі у співвідношенні 4 до 1. Хоча російська присутність, зрозуміло, викликає занепокоєння в українських колах, вона також викликає хвилювання в дивовижному місці: всередині російської оборонної промисловості .

Остання повномасштабна виставка російської військової техніки була на Дубайському авіасалоні в листопаді 2021 року, де серед російської делегації була популярна тема про те, чи вирішить президент Росії Володимир Путін здійснити вторгнення своїх військ. Це був найбільший контингент представників російської оборонної промисловості, який коли-небудь був присутній на цьому заході, а також ряд серйозних гравців, які сподівалися пробитися на регіональний ринок.

Але, що нехарактерно для виробників зброї, ці представники оборонного сектору — включно з керівниками великих аерокосмічних холдингів, таких як «Ростех», — не прагнули побачити ефективність своїх систем, продемонструвану у війні між Росією та сусідньою колишньою радянською республікою. Вони також не бачили заслуг у тому, щоб Путін вирішив застосувати військову силу для подальшого розчленування Української держави.

Натомість російські оборонно-промислові фірми стурбовані тим, що війна з Україною призведе до створення санкційного режиму, який ізолює московські фінансові установи від світової банківської системи. Такий розвиток подій гальмує їхні недавні амбіції різко розширити свій ринок на Близькому Сході. Це також, ймовірно, буде фатальним для російського сектору оборонних досліджень і розробок, який дуже потребує інвестицій для розвитку деяких з їхніх новітніх програм, як -от одномоторний винищувач Су-75 Checkmate .

Крім власних інтересів, ці самі представники галузі також висловлювали занепокоєння з приводу негативних наслідків для внутрішньої ситуації в Росії в цілому — аж до прогнозування сценаріїв, які можуть загрожувати виживанню режиму Путіна. За іронією долі, саме турбота Путіна про те, щоб показати себе як рішучий діяч і підвищити шанси на своє виживання під час економічного спаду, привела до перших актів агресії Москви проти України в 2014 році.

«Путін зміг підкріпити свою репутацію російського патріота, повернувши Крим», – сказав один із представників великої російської ракетної фірми, що виставляється в Дубаї. «Люди десятиліттями домагалися повернення цієї території Росії, що він зміг зробити, скориставшись хаосом і невизначеністю в Україні того часу».

«І окупаційний Крим, і наступні вторгнення на Донбас допомогли покращити імідж Путіна», — сказав той самий представник ракетної фірми. «Але протягом останніх років ці вторгнення в Україну поступово мали негативні наслідки».

Проблеми постачальників російського оборонного сектору

З 2014 року витрати на оборонний сектор Росії зростають. Десятки українських заводів і науково-дослідних установ, які або виробляли комплектуючі, або виконували науково-дослідні програми для російського оборонно-промислового комплексу та космічної програми, розірвали відносини з Москвою після захоплення Криму. Це значно збільшило витрати Росії на виробництво нових систем озброєння та космічної техніки. Західні санкції, включаючи заборону на експорт усіх передових технологічних компонентів до Росії, ще більше загострили проблему.

При цьому космічна промисловість Росії, яка вже була в поганому фінансовому стані, зазнала серйозного удару. Ці санкції «серйозно сповільнили розвиток російської космічної програми», вважає Павло Лузін, російський аналітик Jamestown Foundation у Вашингтоні.

Представники української промисловості, які до 2014 року працювали пліч-о-пліч з російською оборонною промисловістю і залишаються пов’язаними з цією спільнотою, розповіли Breaking Defence, що ті самі санкції зараз також негативно впливають на здатність російських фірм виробляти базові електронні підсистеми більшості збройових платформ. Це призвело до затримок у виробництві радарів, головок самонаведення, авіоніки, модулів радіоелектронної боротьби та інших ключових компонентів.

Прототип російського винищувача Су-75 на авіасалоні в Дубаї 2021 (Чирін Межер/персонал)

«Ця збоя, мабуть, лише початок», – сказав один з директорів української оборонної фірми. «Нестача електронних компонентів спричиняє вузькі місця у виробництві в усьому світі для будь-якої продукції, яку ви хотіли б назвати — від автомобілів до пральних машин і ракетних систем. Проблема Росії полягає в тому, що в їхньому випадку постачання цих компонентів, які мають американський вміст, не лише з затримкою на п’ять, шість чи вісім місяців. Це постійне ембарго, і ці наслідки стануть набагато гіршими, якщо Путін вирішить вторгнутися в Україну і буде введено більш жорсткий режим санкцій».

Хоча адміністрація Байдена не оприлюднила, які санкції можуть бути застосовані у разі перетину Росією кордону, Вашингтон чітко розглядає економічну загрозу як ключовий інструмент для того, щоб відмовити Путіна від військових дій. Високопоставлений чиновник адміністрації, виступаючи 8 січня, сказав журналістам, що США «накладуть серйозні витрати на Росію через фінансові санкції [і] експортний контроль, спрямований на ключові галузі».

Загалом, кількість оборонних підприємств Росії продовжує скорочуватися; ті, що залишилися, мають постійні проблеми з постачальниками. З кожним місяцем здатність вирішувати проблеми виснаження обладнання стає дедалі складнішою. Сьогодні Путін може витрачати ресурси та зношувати систему озброєнь, щоб розгорнути її біля українського кордону та загрожувати Заходу. Питання в тому, чи буде це можливим через п’ять років.

Росія проти України

Щоб було зрозуміло, немає жодних сумнівів у тому, що якщо Путін вирішить розпочати повномасштабне вторгнення в Україну, російські військові кинуть виклик українським силам.

Кількість і тип військової техніки, яку розгорнула Росія, виглядає як підготовка до надмірної, переважної комбінації військової сили, яка могла б зруйнувати значні території колишньої Радянської Республіки. Серед них є 15 або більше літаків-бомбардировщиків середньої дальності Су-34, які зазвичай використовуються лише проти конкурентів-рівних, таких як США. Але російські військові видання відкрито говорять про використання цієї платформи та інших систем для повного знищення Збройних сил України, які в основному оснащені зброєю щонайменше на одне покоління старше за будь-що в арсеналі Москви.

В одній російській статті наприкінці грудня говорилося: «Що стосується протиповітряної оборони, то комплекси С-300 ПТ/ПС і «Бук-М1», які залишилися в Україні, значно поступаються сучасним версіям цих систем, що знаходяться на озброєнні російських військ. Українські системи радіоелектронної боротьби також застаріли і можуть стати легкою здобиччю для літаків Су-34 і вертольотів Ка-52 і Мі-28. Перший удар російських військ може бути нанесений на українські аеродроми, системи протиповітряної оборони та командні пункти. Більше того, проти винищувачів-бомбардувальників Су-34 ВПС Росії протиповітряна оборона України навряд чи протримається довше доби.

«Справа в тому, що українська військова авіація не здатна надати належний опір російській авіації, і весь тягар оборони може лягти на ці недосконалі системи ППО. На озброєнні Києва стоять застарілі технології у вигляді літаків МіГ-29 і Су-27 без модернізації та сучасного озброєння».

Навіть коротке, повне вторгнення в Україну може бути руйнівним для Києва. Через рік після вторгнення на Донбас у 2014 році маршал Сенату Польщі та колишній міністр закордонних справ Радослав Сікорський заявив на Мюнхенській конференції з безпеки, що навіть якщо військові дії припиниться, вартість відновлення знищення цих східних регіонів « перетворить Україну на провал». Вторгнення в масштабах, про які вказують нинішні російські війська, може бути на кілька порядків гіршим, що зробить Росію постійним міжнародним ізгоєм.

У акті безпрецедентної ескалації, яка може призвести до спустошення неймовірних масштабів, нещодавнє повідомлення New York Times з посиланням на джерела в США стверджує, що Росія розглядала можливість розміщення тактичної ядерної зброї на кордоні з Україною. «Ніби Чорнобиля на нашій території недостатньо», — сказав один відставний офіцер ВПС у Києві, який свого часу служив у радянському підрозділі-перехоплювачі, якому було доручено знищити американські ядерні бомбардувальники в разі конфлікту.

Політичні та економічні проблеми

Окрім питань, які піднімають представники оборонної промисловості, у Москви є реальні занепокоєння, якщо буде вторгнення в Україну.

На задньому плані економічні та соціальні проблеми Росії продовжують наростати, оскільки світ вступає у третій рік кризи COVID. За деякими оцінками, відтоді, як вірус почав поширюватися країною, Росія зазнала 800 000 чи більше смертей. Статистики, які відстежували кількість смертей від коронавірусу по країнах, тепер стверджують, що загальна кількість смертей у Росії перевищила Сполучені Штати за загальними втратами, і що лише Перу та Болгарія зазнали більше смертей на душу населення.

Навіть ці цифри не розповідають всієї історії. За офіційними даними, приблизно 1200 людей помирають щодня від COVID, але Олексій Ракша, колишній урядовий демограф, якого вигнали з російського статистичного агентства, стверджує, що реальна цифра, ймовірно, ближча до 4000 .

Український військовослужбовець морського кордону за кулеметом корабля на Азовському морі. (Мартін Ейм/Getty Images)

Недовіра російського населення до державного апарату та відмова виконувати правила карантину та вакцинації додали до кризи довіри до їх уряду. Це підкреслює слабкі сторони системи Путіна, де президентські розпорядження виконуються лише частково, якщо взагалі виконуються.

Майже через десять років після того, як в посольстві США стало відомо, що до 60% наказів Путіна не виконуються, сам Путін нещодавно публічно поскаржився, що сьогодні лише близько 20% його рішень повністю виконуються, а решту ігнорують або обходять.

Росія — це країна, «охоплена економічною стагнацією разом із високою інфляцією, її продуктивність праці залишається жахливо низькою, а її колись хвалена шкільна система тривожно погіршилася. І це напрочуд корумповано. Не лише центральна влада Москви, а й регіональні державні органи систематично криміналізують потоки доходів, у той час як гігантські території позбавлені базових державних послуг», – пише відомий російський історик Стівен Коткін .

«Методи, які Путін використовував, щоб виправити корумповану, дисфункціональну пострадянську державу, створили ще одну корумповану, дисфункціональну державу», — підсумовує він. «Персональні системи правління надають величезну владу правителю в окремих стратегічних сферах — таємна поліція, контроль над грошовими потоками, — але в кінцевому підсумку вони неефективні та самопрограшні».

Протягом багатьох років Путін грав подвійні ролі: сильного російського лідера, який є національним героєм, з одного боку, і правителя-ізгоя або відступника, який не визнає законність західних норм у військовій справі, з іншого. У цьому процесі він прагне відновити Росії «належне місце у світовому порядку», тобто (разом з КНР та іншими) він перешкоджає Сполученим Штатам бути безперечною наддержавою.

Поки що це спрацювало для нього, коли він коливався між створенням власних правил у міжнародному співтоваристві, відкиданням правил, за якими нації вели відносини в післявоєнний період, і критикою США та інших країн за недотримання цих же правил. що він сам відмовляється визнавати законність.

Таке маневрування з часом створює безліч протиріч — такого типу, які можуть виключити можливість продовжувати діяти таким чином. Ця криза з Україною може стати тестом на те, чи закінчився годинник щодо цієї довготривалої стратегії.

Останнім доповненням до цього списку, яке потребує Путін, сказав один колишній конструктор винищувачів, який зараз виконує функції консультанта, «це постійний парад пакетів для трупів, які повертаються додому з полів битв в Україні. Російські сім’ї втратили більше, ніж більшість з тих, хто знаходиться за межами країни, може собі уявити — додавання втрати їхніх синів у війні з Україною, яка має сумнівне виправдання, може стати переломним моментом».

Последние новости

Загальні бойові втрати ворога з 24.02.22 по 02.05.24

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 02.05.24 орієнтовно склали / The total combat losses of the enemy from 24.02.22…

3 часа назад

Поточні втрати рф внаслідок санкцій, станом на 01.05.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 01.05.2024 1. Україна позбавляє росію дизеля та бензину, - Politico. -…

12 часов назад

Чому українцям не давали нобелів

Ми тут уже трохи розбиралися з тим, чому жінкам не давали нобелівських премій. Тепер хочу нагадати, чому українцям не давали…

13 часов назад

Урожай овочів попри втрату Каховського водосховища зріс на 10%

Українські господарства у 2023 році виростили майже 8,3 млн тонн овочів, що на 10% більше показника попереднього року (7,5 млн…

14 часов назад

Александр Кушнарь: Украина взорвала Рязанский НПЗ – один из крупнейших

P.S. Атакована нафтобаза в Кардимово, Смоленської області повністю знищена Стали відомі деталі атаки на паливо-енергетичний об’єкт у селищі Кардимово, Смоленської…

14 часов назад