Категории: ВидеоВПК

УкрОборонПром показал новую ракетную систему на базе дрона Фантом-2

ГК «Укроборонпром» на военном полигоне в Черниговской области, провел испытания новейшего ракетного комплекса на базе беспилотной платформы  «Фантом-2».

Специалистами концерна был разработан проект интеграции универсального пускового модуля с ракетами РС-80 на базе беспилотного наземного комплекса Фантом-2.

Согласно сообщению концерна, «Фантом-2» получил новое шасси 8х8 и удлиненную платформу, которая позволяет разместить на нем более мощные боевые модули. Для отработки новой боевой машины, на него был установлен боевой модуль с ракетами типа РС-80, которые позволяют создать эффект «Града» на поле боя.

Новый комплекс представляет собой высокомобильную дистанционно управляемую наземную платформу с установленной на ее борту пусковой установкой для 20 неуправляемых ракет типа РС-80 разработки ГАХК «Артем». Новые ракеты представляют собой модернизацию советских неуправляемых снарядов типа С-8 калибром 80-мм.

Ракетные снаряды РС-80 спроектированы прежде всего для вооружения ударных вертолетов армейской авиации и самолетов с использованием штатных пусковых блоков, но могут также применяться с наземных пусковых установок.

P.S. «Фантом» — «громовержець»

Думали, не здивують? Помиляєтесь! Щойно повернувся з гончарівського полігону, де відбувалася демонстрація зразків нового озброєння від ДК «Укроборонпром» для керівництва РНБО, Міноборони та Генштабу. Власне, багато з представленого арсеналу вже добре відоме, включно з мінометами «Маяка», «Горлицею» від ГП «Антонов» та протиракетними комплексами від ДержККБ «Луч». Про нюанси з їхніми проектами – дещо пізніше. А поки що – про справді несподіване. Про нову версію дистанційно керованого роботизованого комплексу «Фантом».

Цей зразок мав назву Б-8М20 і вирізнявся від попередників новим модулем на базі авіаційного блоку для 80-міліметрових некерованих авіаційних ракет С-8. Блок С-8 обертається, має певні кути нахилу та підйому, а також інтегрований модуль для спостереження за полем бою та виявлення цілей. Дистанційно керована платформа виїзджала на позицію (керування по проводам) і здійснювала пуск «нурсів».

Від себе відзначу – ця демонстрація мала скоріш пропагандистське, аніж практичне бойове значення. З чим, власне, і впоралась. Від себе даю 100% гарантії, що з цим «громовержним» пристроєм «Фантом» у майбутньому використовуватись не буде. Хоча дехто з розробників стверджував, що використання такої дистанційно керованої міні-РСЗВ у поєднанні з іншими видами озброєнь може зробити певний внесок при прориві оборони чи у справі знищення ворожих цілей, особливо з урахуванням наших реалій в зоні АТО. Тож хай вирішують усе військові.

Проте відзначу інше. Підприємство «Артем» — заявлене як розробник комплексу — та компанія «Спецтехноекспорт» дійсно продовжують роботу над роботизованим комплексом «Фантом», готують його до випробувань і сподіваються на експортні замовлення. За демонстрацією, до речі, спостерігали військові аташе чотирьох країн. Тож побажаємо нашим виробникам наземних роботизованих систем успіху на цьому нелегкому шляху, де кожний крок уперед супроводжується несподіваними відкриттями, як багато ще технічних проблем потрібно вирішити.

Також відзначу, що потребу в наземних роботизованих комплексах Міноборони та Генштаб ЗС України визнали. Як відомо, Державна цільова оборонна програма розвитку озброєнь та військової техніки Збройний сил України на період до 2020 р. (затверджена урядом України 30 березня 2016 р.) передбачає розробку нових зразків озброєння та техніки, включно з безпілотними повітряними системами, наземними та морськими роботизованими комплексами.

Тепер відкрию маленьку таємницю. Для розвитку саме наземної складової розроблено окрему Концепцію застосування наземних роботизованих комплексів для виконання завдань Збройних Сил України. Ця Концепція затверджена наказом начальника Генерального штабу ЗС України і визначає орієнтири на період до 2030 р. 

Сергій Згурець

 

Последние новости

Наслідки ворожих обстрілів Сумщини. ФОТО

Упродовж минулої доби російські війська обстріляли 34 населені пункти Сумської області. Загалом зафіксовано 285 ударів Про це повідомили у поліції…

8 часов назад

НА КОРДОНІ З БІЛОРУССЮ ПРОДОВЖУЄТЬСЯ БУДІВНИЦТВО ФОРТИФІКАЦІЙ

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль під час поїздки до Волинської області 27 квітня ознайомився з процесом будівництва військових інженерно-технічних та фортифікаційних…

9 часов назад

Загальні бойові втрати ворога з 24.02.22 по 01.05.24

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 01.05.24 орієнтовно склали / The total combat losses of the enemy from 24.02.22…

9 часов назад

Захоплення кацапських окопів та кількох полонених ВІДЕО

Найкраща оборона - це атака! Наші воїни не лише захищаються, але й потужно штурмують ворожі позиції. У цьому відео показано…

20 часов назад

Чемпіонка України з Дніпра Алсу Алейнікова принижує українців

«Я полечу в Дубай, буду ходить по магазинам, а вы будете сидеть в войне и прятаться в подвалы. Вам, пидарасы,…

20 часов назад

Дмитро Чекалкин: Недбалість, саботаж, або відверта диверсія?

У минулому році "слуги" в авральному порядку забрали у місцевого самоврядування військове ПДФО тому що терміново потрібно було купувати дрони.…

21 час назад