Категории: Мир о нас

Українська делегація вестиме перемовини про передачу ракет ATACMS та ударні безпілотники – Politico

Під час зустрічі у Вашингтоні українська делегація вестиме перемовини з адміністрацією Байдена про передачу ракет дальнього радіуса дії ATACMS та розвідувально-ударні безпілотники Grey Eagle й Reaper.

Про це повідомляє видання Politico з посиланням на джерела, знайомі з ходом перемовин.

Очікується, що під час зустрічі з Байденом і його командою з питань національної безпеки українська делегація виступить з черговими проханнями щодо тактичних ракетних систем великої дальності (ATACMS) і безпілотників Gray Eagle і Reaper, повідомляє особа, знайома з ходом обговорень“, – зазначається у виданні.

Водночас зауважують, що офіційні особи США не готові поступитися і категорично відхиляють відправку ATACMS в Україну.

Надсилання ракет великої дальності до Києва може спровокувати Путіна на використання потенційно ще більш смертоносної зброї всередині України“, – додали у виданні. 

Разом з тим підкреслюють, що питання про подальшу підтримку України домінуватимуть на особистій зустрічі Володимира Зеленського та Джо Байдена, яка відбудеться у Білому Домі 21 грудня.

Зазначають, що візит Володимира Зеленського у Вашингтон також має простимулювати подальшу підтримку України у війні проти Росії з боку західних союзників у Європі.

Взаємодія з Конгресом

Також президент України виступить перед Конгресом США. Журналісти додають, що особиста присутність Зеленського у Вашингтоні стала неочікуваною для конгресменів.

Зауважують, що вона готувалася досить довго і буде використана адміністрацією Джо Байдена для мотивації законодавців продовжувати підтримку України.

Це пов’язано з тим, що демократи втрачають свою більшість, а республіканці налаштовані більш критично щодо надання Україні допомоги без додаткового контролю.

Офіційні представники Пентагону неодноразово підкреслювали, що немає жодних підтверджень того, що передана Україні зброя використовується неналежним чином. Крім того, США та партнери відзначають ефективність використання наданого озброєння.

На початку грудня Конгрес відхилив пропозицію представниці республіканців Марджорі Тейлор Грін про проведення аудиту наданої Україні допомоги.

Проте вона заявила, що знову внесе відповідний документ уже за місяць.

Нагадаємо, в Білому Домі підтвердили, що Джо Байден 21 грудня оголосить про новий пакет допомоги Україні на 2 млрд доларів, який включатиме ЗРК Patriot.

ATACMS

Ракетні системи ATACMS – це ракети класу “земля-земля”, які можуть уражати цілі на сотні кілометрів та запускатися з реактивних систем М142/M270, які вже стоять на озброєнні України.

У жовтні з’явилася інформація, що Україна звернулася до США з проханням передати це озброєння з умовою узгоджувати цілі, які будуть уражені ними.

Grey Eagle та Reaper

Група сенаторів США неодноразово зверталася до Пентагону з проханням передати Україні розвідувально-ударні безпілотники MQ-1C Gray Eagle.

Сенатори аргументують своє звернення тим, що РФ активно використовує іранські дрони-камікадзе. На їхню думку, це дає Росії перевагу, тож Україна має отримати озброєння, щоб протистояти цим загрозам.

Також зазначають, що навчання українських військових на MQ-1C займе 27 днів. А використовувати їх можуть і проти російського флоту.

На початку листопада міністерство оборони США відмовило у передачі MQ-1C Україні. Це була відповідь на попередній лист сенаторів з таким же проханням.

Щодо безпілотників MQ-9, то General Atomics повідомила, що має намір надати Україні ці БПЛА.

MQ-9 розглядають у рамках більш широкої підтримки партнерів у Східній Європі.

mil.in.ua

 

Последние новости

Орбан прибув до Києва

Зранку 2 липня прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан прибув до Києва. Про це повідомив керівник пресслужби Орбана Берталан Хаваші, інформує Суспільне.…

7 часов назад

Міськраду Горішніх Плавнів можна обміняти на полонених азовців. В Україні їм робити нічого

Міськраду Горішніх Плавнів можна завтра обміняти на полонених азовців. В Україні їм робити нічого Volodymyr Omelyan КОЗАЦЬКА, ЧУМАЦЬКА, ГЕТЬМАНСЬКА, БЕЗ…

7 часов назад

Загальні бойові втрати ворога з 24.02.22 по 02.07.24

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 02.07.24 орієнтовно склали / The total combat losses of the enemy from 24.02.22…

7 часов назад

Для того і ставили лейтенанта на генеральську посаду

В Ізраїлі глава розвідки вже вибачився за провал 7 жовтня і подав у відставку. В нас гярой-Буданов досі на місці.…

18 часов назад

Навіщо Безугла дискредитує армію й робить “героями війни” політиків

Зараз всі свої дії варто розглядати у площині допомагають вони перемогти окупантів, чи ні. Насамперед коли ти народний депутат. Чи…

19 часов назад