Категории: Боевые действия

Україна впродовж 5 місяців готувалася до відбиття повномасштабної агресії РФ, — Сухопутні війська

Новий командувач Сухопутних військ Олександр Павлюк заявив, що Збройні сили України готувалися до відбиття повномасштабної агресії Росії впродовж п’яти місяців.

Про це Павлюк заявив в інтерв’ю «Радіо Свобода».

За його словами, він був призначений командувачем Операції об’єднаних сил в липні 2021 року, після проведення аналізу уже восени розумів «дуже велику вірогідність, що буде повномасштабна війна».

«Про її масштаби було ще тяжко розуміти, але (те), що вона, як мінімум, захопить територію Луганської та Донецької області – це було очевидно. Тому що ми аналізували дії противника, його відповідні превентивні заходи, його розвідувальні функції, які виконували вони на території, вздовж всієї лінії зіткнення, вдовж кордону», — зазначив він.

Павлюк зауважив, що були всі ознаки, що українські війська зустрінуть ворога не тільки з тимчасово окупованих районів Донецької та Луганської областей з угруповань «Л/ДНР», а й з території Росії.

«Тому вже з осені ми приступили до виконання певних дій для того, щоб успішно зустріти й нанести йому максимальне ураження. Розуміючи, що співвідношення сил і засобів було і буде не на нашу користь, але в нас все одно варіантів не було – ми повинні були вистояти, тому що за нами була вся Україна. Тому протягом п’яти місяців ми готувалися до відбиття повномасштабної агресії», — розповів командувач Сухопутних військ.

Він зазначив, що уже в січні-лютому 2022 року «ми отримували телеграми від Головного управління розвідки, в яких передбачалося, що такий варіант можливий».

«І на лютий місяць ми зробили максимально все, щоб гідно зустріти ворога: всі позиції були максимально посилені, прораховані всі можливі варіанти дій, переміщені всі резерви – ми два рази, як мінімум, проводили повномасштабне тренування, а локальних тренувань було проведено дуже багато», — розповів Павлюк.

Однак, додав генерал-лейтенант, це відіграло свою, можливо, вирішальну роль: у перший день, коли було завдано удару по всіх командних центрах, пунктах управління та місцях можливого скупчення українських військ, усі удари були вже по порожніх місцях. 

P.S. Міністерство оборони України оприлюднило офіційну інформацію щодо бойової підготовки Збройних Сил України у 2019-2020 роках.

Відповідна інформація міститься у бюлетені «Біла книга – 2019-2020. Збройні Сили України, Держспецтрансслужба».

Порівнюючи з 2018 роком можна помітити, що суттєво зменшилась кількість бригадних тактичних навчань.

Якщо бригадні навчання з 2008 по 2014 рік не проводились взагалі, то починаючи з 2015 року їх кількість тільки нарощувалась.

Після 2020 року Біла книга більше не видавалась.


У 2018 році було проведено понад 30 бригадних навчань

Про це під час брифінгу в прес-центрі Міністерства оборони України повідомив перший заступник начальника Головного управління підготовки Збройних Сил України полковник Ігор Подолян.

— На фоні збільшення інтенсивності бойової підготовки, а це 20% у порівнянні з 2017 роком, не знизилася і якість та ефективність проведення заходів підготовки. Окрім цього, у 2018 році проведено було понад 30 бригадних навчань, понад 1300 командно-штабних навчань, майже 300 батальйонних навчань та 14 льотно-тактичних навчань, — наголосив полковник Ігор Подолян.

Протягом року проведено понад 6 тис. основних заходів бойової підготовки, що на 20% більше порівняно з 2017.

Загалом, у 2018 р. у Збройних Силах проведено: 33 бригадних тактичних
навчання, понад 1300 командно-штабних навчань і тренувань, близько 300
батальйонних (дивізіонних) навчань, здійснено понад 43 тис. стрибків з парашутом.

Последние новости

Для того і ставили лейтенанта на генеральську посаду

В Ізраїлі глава розвідки вже вибачився за провал 7 жовтня і подав у відставку. В нас гярой-Буданов досі на місці.…

10 часов назад

Навіщо Безугла дискредитує армію й робить “героями війни” політиків

Зараз всі свої дії варто розглядати у площині допомагають вони перемогти окупантів, чи ні. Насамперед коли ти народний депутат. Чи…

10 часов назад

Поточні втрати рф внаслідок санкцій, станом на 01.07.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 01.07.2024 1. Російська влада запустила рекордне за 11 років підвищення тарифів…

10 часов назад

У позітівної пропаганди дуже непроста задача

У позітівної пропаганди дуже непроста задача - переконати населення чому "залишити собі столицю, більшість території та вихід до моря" (с)…

10 часов назад

Арєстовіч, нарешті, розкрив справжню сутність свого «5 проєкту»

Насправді, Арєстовіч, який цілеспрямовано пішов по руках росіян, найцікавіше наговорив не Собчак і не Гордєєвій, а борову Бикову. Окрім того,…

12 часов назад