Категории: Украина

Україна уклала рамковий договір з Pfizer, який не зобов’язує до купівлі-продажу

Генеральний директор держпідприємства «Медзакупівлі» Арсен Жумаділов вважає «позитивним сигналом» те, що Україна, хоча й запізно, але уклала угоду на постачання 10 млн доз вакцини Pfizer, однак, наразі ця домовленість укладена в межах рамкового договору.

Про це він написав у фейсбуці.

За словами Жумаділова, жодна вакцина не була і не буде закуплена таким способом.

«Рамковий договір? Серйозно? Є поняття рамкової угоди. Із законодавства про публічні закупівлі. Ще жодна вакцина не була і довго не буде закуплена в його межах. Колись прийдуть інші часи, інші обставини на ринках… Не зараз. То що це за «рамковий договір»?. У кодексах таке поняття відсутнє, щоб знати напевно, що мається на увазі… Ймовірно, йдеться про документ типу Memorandum of understanding чи Term Sheet. У такому випадку це — попередні домовленості, у межах яких не виникають зобовязання. MoU/Term Sheet — це не договір купівлі-продажу/закупівлі. Сторони домовились домовлятись далі, так би мовити», — пояснив Жумаділов.

Він зазначив, що побіжний і оптимістичний розрахунок вартості 10 млн доз вакцини від Pfizer ($18 за одиницю) — більше 5 млрд гривень загальної вартості контракту.

«Таких фінансових призначень донедавна державний бюджет на закупівлю вакцини не містив. Залізне правило: не маєш призначень — не можеш брати договірні зобовязання», — наголосив гендиректор ДП.

«Остаточне підтвердження того, що маємо справу із укладанням попереднього документу, що не має зобов’язувального характеру — нечіткі формулювання графіку поставок. Перші партії (які саме?) прибудуть найближчими місяцями (коли саме?) «Угадай мелодію» замість ясності. Хтось скаже — у МОЗ все під контролем. Не дарма ж щось говорять. Дозволю собі скепсис. Ще в липні минулого року я ставив під сумнів, що про вакцину хтось взагалі домовляється і що існує розуміння, як саме вона завозитиметься. На жаль, я виявився правим — реальні домовленості та конкретні законодавчі ініціативи з’явились в авральному режимі лише взимку», — додав Жумаділов, зазначивши, що хотів би помилятися і зараз.

«У будь-якому разі мати хоч і попередні, але ж домовленості краще ніж не мати жодних», — написав він.

Нагадаємо, 6 квітня голова МОЗ Степанов повідомив, що Україна уклала рамковий договір з американською фармацевтичною корпорацією Pfizer на постачання 10 мільйонів доз вакцини проти COVID-19. Він зазначив, що перші партії за цим контрактом почнуть надходити вже найближчими місяцями, а всі 10 млн доз будуть поставлені протягом 2021 року.

Президент Володимир Зеленський, своєю чергою, додав, що співпраця з американськими фармацевтичними компаніями буде продовжуватися й розширюватися. Він також розповів, що особисто домовлявся про цей контракт з керівником компанії Pfizer Альбертом Бурлою 8 лютого.

 

Теги: Pfizer

Последние новости

Лише одна, галочка!

Харків 😢 Одна галочка у виборчому бюлетені в 2019 році. Лише одна, галочка! Яка потім стала сотнями тисяч хрестів на…

8 часов назад

Російський окупант застрелився після атаки українського дрона ВІДЕО

Российский военнослужащий застрелился после атаки украинского дрона. Российские пехотинцы знают, что на войне они смертники и не дорожат жизнью. Товарищи…

9 часов назад

Загальні бойові втрати ворога з 24.02.22 по 28.05.24

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 28.05.24 орієнтовно склали / The total combat losses of the enemy from 24.02.22…

9 часов назад

Поточні втрати рф внаслідок санкцій, станом на 27.05.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 27.05.2024 1. росія допомагає Північній Кореї розробляти розвідувальний супутник. - Багато…

19 часов назад

Хороші Рузкі — майже від всіх них смердить великодержавним шовінізмом

«Ви просто заздрите успіхам російських експертів». «Ви страждаєте нарцисизмом, тому не бачите добра, яке роблять для України Ходорковський та Каспаров».…

23 часа назад