Категории: ВПК

Три роки протистояння російській агресії: стрімке відновлення і зростання ОПК України

Більше 11 тисяч одиниць зброї і техніки для силових відомств, 15 інноваційних розробок, які вже виробляються серійно, 12,4 млрд грн податків, перерахованих до Держбюджету — такі результати роботи ДК «Укроборонпром» у 2014-2016 роках.

Зростання всіх показників роботи вітчизняного оборонного комплексу відбувається вже третій рік поспіль, від початку протистояння військовій агресії Росії на Сході України.


Навесні 2014 року «Укроборонпром» почав мобілізацію всіх виробничих і наукових сил у створенні міцного щита для захисту кордонів України. Лише за перший рік протистояння виробництво і модернізація зброї та військової техніки зросло у 36 разів. Армія отримує всю необхідну зброю і техніку, відповідно до Держзамовлення. Лише у 2016 році «Укроборонпром» передав Збройним Силам та іншим силовим структурам майже 7 тис. одиниць ОВТ.

Підприємства постійно освоюють виробництво нової техніки, обмінюються досвідом та документацією з іншими країнами. Понад 30 дослідних зразків зараз розробляє «Укроборонпром» за власні кошти, понад 20 – за кошти державних замовників.

15 інноваційних видів техніки для української армії вже виробляються серійно. Зокрема, з конвеєрів зійшли понад 600 одиниць модернізованих бронемашин БТР-3 і БТР-4, ТБКМ «Дозор-Б», понад 400 одиниць мінометів «Молот» і КБА48-М1, понад 40 ПТРК «Стугна-П» і БМ «Сармат», понад 1000 новітніх засобів навігації та понад 700 Станцій «Адрос», ОЕП та прицільних комплексів.

Впроваджується програма імпортозаміщення, яка дозволяє позбавлятися російських комплектуючих і замінювати їх вітчизняними. За 3 роки до неї приєдналися підприємства з майже всіх регіонів України. Наприклад, у виробництві БТР-4 у 2014 році використовувалось 45% російських деталей, 45% українських і 10% іноземних. У 2015 році його почали виробляти без жодної російської деталі, а частка українських і іноземних комплектуючих зросли до 65% і 35% відповідно. У 2016 році БТР-4 мав вже 85% українських деталей і 15% іноземних.


Прозорі електронні тендери, які «Укроборонпром» запустив одним із перших в Україні в жовтні 2014 року, допомагають заощаджувати державні кошти. За період з жовтня 2014 року по грудень 2016 року Концерн провів майже 48 тис. тендерів і залучив більше 26 тис. нових постачальників. Середня сума заощаджень на одному тендері зараз складає майже 17,5 тис. грн. Лише у 2016 році «Укроборонпром» заощадив 476,6 млн грн державних коштів. Ці гроші спрямовують на оновлення виробничих цехів, розвиток інновацій та виробництво новітньої техніки.


Позиції «Укроборонпрому» на світових ринках зростають. Концерн піднявся на 24 сходинки у щорічному світовому рейтингу виробників озброєння Defence News і на 11 позицій у рейтингу виробників зброї SIPRI. А безпілотний БТР «Фантом», представлений на масштабній міжнародній виставці IDEX-2017, потрапив до топ-5 рейтингу аналітичного видання Defence Blog як найбільш цікава бойова машина.

Лише в 2016 році було підписано понад 70 меморандумів про нові напрямки співпраці з 20 країнами світу. Сума експортних контрактів Концерну за 2014-2016 роки склала $3,86 млрд. Частка «Укроборонпрому» в загальному обсязі експорту України зросла до 2%.


Зараз ДК «Укроборонпром» впроваджує стратегію розвитку ОПК України. Вона передбачає кластеризацію, корпоратизацію, аудит, платформу розвитку інновацій та захист технологій. У рамках кластеризації вже створено «Українську авіабудівну корпорацію», центром якої стало ДП «Антонов». Основним результатом роботи авіакластеру стало створення нового багатоцільового літака-демонстратора Ан-132Д і його перший політ 31 березня 2017 року.

ukroboronprom.com.ua

Последние новости

Спочатку вони вб’ють твоїх митців

Спочатку вони вб’ють твоїх митців. Заб’ють за гаражами художниць, доведуть до самогубства поетів, згноять у таборах журналістів та істориків, розстріляють…

6 часов назад

Поточні втрати рф внаслідок санкцій, станом на 23-24.05.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 24.05.2024 1. Розширення санкцій проти росії та посилення тиску на країни,…

6 часов назад

ПОДАТКИ І МОБІЛІЗАЦІЯ ВІД ГОЛОВНОГО ЛОТЕРЕЙНИКА

Напередодні видання Forbes повідомило, що Міністерство фінансів розробляє законопроект про підвищення податків, оскільки на воєнні потреби потрібно ще близько 500…

6 часов назад

Всі вони імперці: чому форуми російської опозиції є дуже небезпечними для України

Шановні Валерій Пекар і Андрій Яницький розпочали цікаву дискусію щодо форуму російської опозиції, який з якогось милого проходив у Львові.…

6 часов назад

ЗЕЛЕНА ЩИЛЬНА ХМАРНІСТЬ

Від того як примітивно брешуть зелені, у мене час від часу кров закипає в жилах. От вам свіжий приклад. "Укренерго"…

6 часов назад

Дмитро Чекалкин: Насправді — «СТАДІОН» виявився цвинтарем

Ви будете шоковані, що випливло в Оманських домовленостях! Що пообіцяв Зеленський Патрушеву

6 часов назад