Категории: Украина

Топ експерти українського YouTube

Перші топ-4 — мало того, що російськомовні, так ще й двоє з них «хорошиє рускіє».
І жодного діючого військового з реальним досвідом бойових дій.
Ну а на першому місці всратий політрук з нульовим досвідом.
Кого там дивує, що це гамно розслоїло мізки населення і убило залученість до війни?
Джон Сміт

Люди, які за дві щоки хавають історії про те, що сапьор Вася впродовж (як мінімум) 3 діб ВИПАДКОВО не зміг підірвати ЖОДЕН з (як мінімум) 9 мостів, які ведуть з Криму на материкову частину України й тому нікто нєувінават, а деякі з них ще й розказують що можна було обійти, «це б нічого не змінило» і люди, які дивуються вусата залупа жданов є найпопулярнішим експертом на Ютубі — це, як виявилося, одні і ті ж самі люди.

Mason Lemberg

Хто попереду

Це людина-фейк, у людини немає жодного уявлення, розуміння, глибини занурення в те, про що він говорить. Людина, яка в день дає шість інтерв’ю, не може знатися на тих питаннях, про які вона намагається говорити. Не кажучи вже про те, що це людина, відрізана абсолютно від будь-яких правдивих джерел інформації”, — так про абсолютного лідера інформаційного ютубу в Україні, військового експерта Олега Жданова відгукувався голова фонду “Повернись живим” Тарас Чмут.

В окремих колах Олег Жданов відомий як «прапорщик Дубок». Фотоколаж: Обозреватель

Про полковника відомо, що він у 2007 році звільнився в запас з Головного оперативного управліяння Генштабу ЗСУ. У 2015-му балотувався до Київської обласної ради від партії Самопоміч. Почав коментувати воєнну тематику орієнтовно в той самий час, у 2015 році (згідно з перепостами власних коментарів у фейсбуку). Тоді Жданов був активним критиком Петра Порошенка та його команди (разом з перепостами із сайтів-сміттярок статей про “Вальцмана”), а також “мінських домовленостей”, і прибічником Юлії Тимошенко.

У цьому дослідженні ми не аналізували контент, який генерує полковник Жданов. Проте обсяги його медійної присутності дійсно вражають. За досліджуваний період Жданов був в ефірах нашої вибірки каналів понад 4,3 тис. разів. І це без узяття до уваги його каналу на майже 1 млн підписників, де за цей час вийшло ще понад 900 відео (більшість були по кілька разів перезалиті на більш мейнстрімних каналах). Ці перегляди дають йому змогу небідно жити коштом виплат, які ютуб робить популярним авторам.

У середньому на кожен день гарячої війни в ютубі з’являлося щонайменше 11 окремих відеофрагментів за участі експерта середньою тривалістю 20 хв. Загальна аудиторія тільки досліджуваних нами відео на “мейнстрімних” каналах — понад 608 млн переглядів (ще щонайменше 150 млн за цей період згенерував його особистий канал). Це приблизно 141 тис. переглядів на кожен фрагмент, що відносно небагато, хоча є відео, значно популярніші за цю середню цифру.

СУКУПНО ПОНАД 5 ТИС. ВІДЕО З ЕКСПЕРТИЗОЮ ЖДАНОВА ЗА 15 МІСЯЦІВ ДОСЛІДЖЕННЯ ПЕРЕГЛЯНУЛИ ПОНАД 850 МЛН РАЗІВ

Фрагменти зі Ждановим — це кожен 10-й перегляд експертного відео в досліджуваному нами сегменті українського соціально-політичного ютубу. Також на нього припадає половина (!) всіх переглядів відео з топовими військовими експертами. Тривалість усіх відео з коментарями Жданова — це 1486 год, або 62 доби безперервного мовлення, або 8% усього експертного контенту за досліджуваний період.

Інші військові експерти

Експертні оцінки українських військових коментаторів займають приблизно 40% експертного ефіру за кількістю відео. Разом за їхньої участі вийшло понад 15 тис. відеофрагментів середньою тривалістю 18 хв. Їх переглянули 1,3 млрд разів — це 30% від усіх відеопереглядів нашої вибірки.

Військові експерти, відео за участю яких набрали понад 10 млн переглядів у досліджуваний період

Друге місце в переліку військових експертів займає Роман Світан — військовий льотчик-інструктор, полковник запасу ЗСУ, який пройшов через полон у Донецьку у 2014 році. Світан був головою Донецької облорганізації партії “УКРОП”, радником мера Дніпра Бориса Філатова, в 2014 році балотувався на Донбасі до Верховної ради по мажоритарці. Відео за його участі було майже вдвічі менше, ніж у Жданова, — 2218, середньою тривалістю 19 хв. Аудиторія — понад 280 млн переглядів.

Також популярними військовими гостями ютуба є керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко (699 відео), військово-політичний оглядач групи «Інформаційний спротив», журналіст Олександр Коваленко (628 відео), член Чеської асоціації міжнародних досліджень, колишній науковий співробітник Королівського інституту міжнародних відносин у Лондоні Юрій Федоров (362 відео). Та вони навіть мріяти не можуть про популярність лідерів за кількістю переглядів: їхня кількість згадок у 10-20 разів менше, ніж у Жданова та Світана.

Часто запрошують до ефірів і колишніх військових і спецслужбовців: ексзаступника начальника Генштабу ЗСУ Ігоря Романенка (364 відео), колишнього голову Служби зовнішньої розвідки Миколу Маломужа (529), майора запасу ЗСУ Олексія Гетьмана (488), полковника ЗСУ Петра Черника (479), полковника запасу ЗСУ Сергія Грабського (418), колишнього заступника голови СБУ Віктора Ягуна (438), колишнього командувача Десантно-штурмових військ Івана Якубця (113). До переліку експертів з безпеки належить також син ексголови Партії регіонів у Дніпропетровську, один з колишніх керівників управління СБУ в Києві та області, а нині експерт Українського інституту майбутнього Іван Ступак (397).

До того ж авторитетними є експерти інформаційно консалтингової компанії Defense Express Сергій Згурець (435), Валентин Бадрак (144), Михайло Самусь (241), Іван Киричевський (104), Олег Катков (282).

Військові теми коментують експерт Центру оборонних стратегій Андрій Риженко (129), голова Українського центру безпеки та співпраці Сергій Кузан (276), головний редактор видання Апостроф Денис Попович (196), який давно пише на військові теми, а також голова громадської ініціативи “Права справа” Дмитро Снєгирьов (345) і екскомандувач роти в батальйоні “Айдар”, а нині керівник Національного антарктичного центру Євген Дикий (217).

“Хороші росіяни”

Друге місце після військових за загальним обсягом присутності в ефірі українського інформаційного ютуба посідають “хороші росіяни” — опозиційно налаштовані політемігранти з Росії, які — ймовірно, на думку українських гостьових редакторів, — краще розуміють російські процеси зсередини й нібито зацікавлені в зміні влади в Росії та закінченні війни (Наприклад, росіянин Іван Яковина, який працює у холдингу NV та веде блог про міжнародну політику, до цієї категорії не належить)

«Хороші росіяни», у яких вийшло понад 100 відео в українському інформаційному ютубі

Контентну частину “хороших росіян” кілька місяців тому ґрунтовно дослідила команда Оксани Мороз з проєкту “Як не стати овочем”. Вона створила базу даних зі 100 росіян, що хочуть видаватися корисними для України, проте не завжди такими є. До нашої вибірки гостей ефірів, які набрали понад 100 виходів в українському інформсегменті в досліджуваний період, потрапили 14 фігурантів цього списку. Роль і користь інших 9-ти ще слід дослідити.

Найпопулярнішим росіянином в українському ефірі є адвокат Марк Фейгін (1763 відео), проте сталося це переважно через стріми з Олексієм Арестовичем. На другому місці — опозиційний журналіст і політичний коментатор, науковець, радикальний опозиціонер політиці Путіна і автор багатьох несправджених прогнозів та фантастичних інтерпретацій Андрій Піонтковський (проживає в США) (1328).

Також цінною для українських ЗМІ та блогерів є точка зору колишнього депутата Держдуми, полковника ФСБ у відставці Геннадія Гудкова (767), який нині проживає в Болгарії, а також його сина, теж колишнього депутата Держдуми Дмитра Гудкова (306). Гудкова-старшого свого часу позбавили мандату за підприємницьку діяльність: він з початку 2000-х розвиває туристичний бізнес у Бургасі.

Регулярними гостями в українському ютубі є російський журналіст, соціолог, блогер Ігор Яковенко (815), “наближений колись до Кремля” політтехнолог Аббас Галлямов (435), політичний блогер Майкл Накі (274). В ефірах останнього також робить свої “розбори” засновник розслідувальної групи Conflict Intelligence Team Руслан Левієв (група стала відома після того, як детально відстежувала стягування російських військ до кордону України в 2021 році), утім ведучі каналів часто запрошують як коментатора й самого Майкла.

Які канали найбільше транслюють росіян у відсотковому співвідношенні до всіх інших експертів

До росіян також заведено відносити “легендарного” ексспівробітника КДБ, “одногрупника Путіна” Юрія Швеця (проживає в США) (113), якого — попри регулярні викриття й політичні скандали — досі дуже багато в українському ютубі. Особливо активно Швеця свого часу просував в інфополе України Дмитро Гордон, який, як і Швець, брав участь у передвиборчій кампанії ексголови СБУ Ігоря Смєшка на пост Президента України у 2019 році. Втім нині його коментарями не гребують і національні канали.

Так само Гордон доклався й до просування епатажного журналіста і колишньої довіреної особи Путіна на виборах Олександра Нєвзорова (101, без урахування ефірів на його каналі), який торік отримав український паспорт за неочевидні заслуги.

Своїми “інсайдами” з українськими медіа регулярно ділиться й інший ексрозвідник КДБ і консультант російських багатіїв у Швейцарії — Сергій Жирнов (живе у Франції) (487), який за радянських часів (імовірно, задля прикриття) працював журналістом у міжнародних редакціях, а згодом опублікував кілька книжок про “внутрішнє життя” в КДБ і зовнішній розвідці. Книжками про таємниці роботи ФСБ і КДБ відомий і інший частий гість укрЗМІ — історик Юрій Фельштинський (проживає в США) (170).

Свою частку інформаційного пирога у глядачів українського ютубу регулярно “відкушують” ексдепутат Держдуми й умовний лідер частини російської опозиції Ілля Пономарьов (256), який є фактично політичним представником Російського Добровольчого корпусу (РДК), що воює у складі ЗСУ і здійснював вилазки в Бєлгородську область , громадсько-політична блогерка Юлія Латиніна (238), колишній ведучий програми жовтих розслідувань “Програма максимум”, а зараз автор власного каналу про будівництво (із вкрапленнями розслідувань і політичних новин) Гліб П’яних (235).

Також регулярно коментують для українців російські реалії соціолог і двоюрідний брат Бориса Нємцова блогер Ігор Ейдман (191), російські політологи Дмитро Орєшкін (145) і Валерій Соловей (117). Також за коментарями українські ЗМІ звертаються до колись заступника голови Уряду Росії Альфреда Коха (120), епатажних підприємців Дмитра Потапенка (115) та Євгенія Чичваркіна (266).

Неоднозначну репутацію має радянський емігрант і військовий Армії США Гаррі (Юрій) Табах (253), якого начебто свого часу навіть винаймали для лобіювання надання зброї Україні та який до повномасштабної війни займався створенням служби психологічної допомоги учасникам АТО. У розлогій розвідці про походження й погляди цього військово-політичного коментатора, яку зробив “Детектор.Медіа”, ідеться про те, що Табах є затятим трампістом і критиком поточної Адміністрації Байдена, прихильником теорії змов про Сороса і критиком адекватних росіян-емігрантів, які підтримують Україну.

24 канали, де тривалість відео з росіянами перевищила 10 год за досліджуваний період

Цікаво, що низка цих коментаторів опинялися в українському ефірі завдяки перезаливанню на українські канали контенту з російської опозиційної відеоплаформи “Утро февраля”. Платформу фінансує Ілля Пономарьов, бізнес-партнер власника АТБ Геннадія Буткевича у фонді BGV Trident Capital.

“Хороші росіяни” мовили в українському суспільно-політичному ютубі досліджуваний період близько 3300 годин (26% часу). Проте переглядів мали відчутно більше — майже 1,5 млрд із 4,4 млрд з усього масиву (35%). Найбільше трафіку для “хороших росіян” дали лише 5 із 39 досліджуваних каналів. Лідером за кількістю переглядів з ними є ютуб “24 каналу” — понад 380 млн переглядів (9%). За тривалістю відеофрагментів — “Фабрика новин” (агрегує різні експертні відео + додає свій контент, раніше канал був офіційною платформою ТРК Україна) — 842 год (25%). Кого з росіян які канали люблять найбільше — видно на інфографіці.

ВІДЕО З ОСНОВНИМИ «ХОРОШИМИ РОСІЯНАМИ» НА УКРАЇНСЬКИХ КАНАЛАХ ПЕРЕГЛЯНУЛИ ПОНАД 1,5 МЛРД РАЗІВ. НАЙБІЛЬШЕ ПЕРЕГЛЯДІВ ДАВ ЮТУБ 24 КАНАЛУ, А НАЙДОВШЕ РОСІЯНИ МОВИЛИ НА КАНАЛІ «ФАБРИКА НОВИН»

Окремо серед іноземних гостей українських ефірів варто виділити представників білоруської опозиції. Коментарі щодо поточної ситуації в Білорусі зазвичай для українських медіа дають глава Народного антикризового управління, колишній міністр Павло Латушко (190), головний радник і керівник офісу міжнародних зв’язків Світлани Тіхановської Франтішек Вячорка (120), а також білоруська блогерка і підприємиця Тетяна Мартинова (100)….

texty.org.ua

Теги: ДжонСміт

Последние новости

Ворог на Харківщині розширив зону активних бойових дій майже на 70 км. Основні зусилля зосередив на напрямку Стрілеча — Липці та на захопленні Вовчанська, — Сирський

Російська армія намагається примусити ЗСУ залучити додаткову кількість бригад зі складу резерву. Основні зусилля противника наразі зосереджені на напрямку Стрілеча-Липці…

3 часа назад

Британська розвідка попереджала Україну про російський наступ на Харківщину, — The Guardian

Британська військова розвідка попереджала керівництво України про російський наступ на Харківську область. Про це пише The Guardian з посиланням на власні…

8 часов назад

У російському вторгненні винний весь світ?

​​Ви пригадуєте аби Саакашвілі (при всьому моєму настороженному до нього ставленні) після війни 08.08.08 заявляв що у російському вторгненні винний…

9 часов назад

Росіяни заявили про масовану атаку безпілотників

У ніч проти 17 травня пролунали вибухи в районі тимчасово окупованого росіянами Севастополя в Криму, у Новоросійську, Туапсе та Бєлгороді.…

9 часов назад