Категории: Мир о нас

Том Купер: звіт про війну в Україні за 22 травня 2024 року

Всім привіт! Це було задумано як «коротке» зведення, але російський наступ настільки масштабний і відбувається так багато всього, що це зведення вже не може бути «коротким». Фактично: росіяни наступають у всій довжині лінії фронту.

***

ПОВІТРЯНА ВІЙНА

За даними українців, які підраховують та публікують таку статистику в соцмережах, за перші три тижні травня в повітряний простір України було випущено 249 «Шахедів». 242 з них було збито.

***

Харків…  Сирський начебто призначив генерала Содола командувачем групи «Хортиця» (по суті: ЗСУ від Харкова до Авдіївки-Покровська). Ходять чутки, що Содол — справжній м’ясник радянської армії у старому стилі. Повинен зізнатися, я скептично ставлюся до таких заяв: те ж саме було сказано і про Сирського… але я не сумніваюся, що американці так само «щасливі» матиме з ним справу, як і вони «щасливі» матиме справу з Сирським… (читай : не дивно, що американська преса не сповнена інтерв’ю та вихвалянь ні того, ні іншого).

Тим часом росіяни скаржаться на великі втрати та перевагу української артилерії  в цьому районі: настільки, що дехто побоюється можливого українського контрнаступу. При цьому немає жодних сумнівів у тому, що вони атакують усім, що у них є: тільки в цій зоні наразі встановлено, що близько 27 батальйонів ВРРФ задіяні у бойових діях.

На заході цього сектора вони просуваються полями до Липців. До речі, ще 14 травня, коли батальйон «Кракен» розгромив у цьому районі частину 2-ї  бригади спецназу, росіяни у відповідь заявили, що захопили «понад 60 членів неонацистського формування/терористичної організації «Кракен»». … Ще вони «розгромили Іноземний легіон», знищивши 205 осіб його особового складу… хм… Цікаво, чому 205…? Чому не 204 чи 206….?

У центрі вони захопили Бухруватку, але це безглузде досягнення, бо звідти їм нікуди не подітися: довкола болота та лісу. За винятком того, що вони, звичайно, мають багато часу і багато військ, які можна витрачати марно…

У Вовчанську  … повний безлад, і, боюсь, від міста тим часом мало що залишилося…. Росіяни продовжували атакувати в лоб з півночі, підтримувані ударами УМПК, артилерійськими обстрілами та численними FPV-атаками. За останніми даними, росіяни перекидають у цей район свої інженерні підрозділи, оснащені понтонними мостами ПМП: зважаючи на все, вони мають намір фланкувати позиції ЗСУ з південного боку, наступаючи на схід або захід від Вовчанська.

Росіяни стверджують, що досягли центру міста і, зважаючи на все, захопили там адміністративні будівлі. Принаймні такий висновок можна зробити з того, що спочатку ВКС скидали бомби на об’єкти на кшталт Дитячого садка №6, потім ЗСУ почали робити те саме за допомогою JDAM або HAMMER.

До речі, саме під час одного з таких вильотів ще 17 травня 831  бригада українців втратила свого заступника командира підполковника Дениса Василюка. Судячи з усього, його Су-27 було збито російським перехоплювачем під час підльоту до зони бойових дій для скидання керованих бомб. Враховуючи високу інтенсивність бойових дій у цьому районі, не дивно, що при цьому МіГ-29 були озброєні хибними цілями АДМ-160, як:

ВКС завдає по району до 30 ударів УМПК на день, у тому числі УМПК на базі ОДАБ-1500:

….в журналі Lancets повідомляється, що лише за третій тиждень травня було опубліковано 128 відео таких ударів. Кількість ударів FPV підскочило до 550 на день 2 та 3 травня і з тих пір становить у середньому близько 250 на день. Однозначно: вони б’ють за багатьма одиницями техніки ЗСУ: переважно це різні пікапи загального призначення, але є і танки, і БМП.

***

БИТВА ЗА ДОНБАС

Лисичанськ…  ще 19 травня росіяни заявили, що «звільнили» Білогорівку (на захід від Лисичанська) – нібито це зробив чеченський «спецназ» Ахмат. Можу підтвердити, що був великий штурм зі сходу, але про падіння цього місця чи виведення звідти ЗСУ нічого не чув.  Скоріше навпаки .

Бахмут …  Годинник Яр постійно обстрілює російська артилерія: можливо, це суб’єктивне враження (за описами тих, хто вижив, Попасна обстрілювалася набагато інтенсивніше), але я не пригадаю, щоб бачив стільки відео, де одне і те ж місце стільки бомбардують російськими артилерійськими снарядами та артилерій. А якщо вони зупиняться хоча б на хвилину, то за цим місцем обрушаться десятки ударів FPV та Lancet. Цікаво, що основною метою останніх кількох днів була східна частина міста – «навіть» район Каналу, який росіяни штурмують і штурмують без перепочинку, але (за словами одного з них) не можуть захопити, хоч би як вони намагалися. На південь від міста росіяни знову почали наступ у районі, де раніше у них був плацдарм на ділянці каналу Сіверський Донець – Донбас.

Не менш тривожним є той факт, що ще 20 травня росіяни атакували Кліщівку з двох напрямків (північного та південно-східного) та поставили свій прапор на одній із зруйнованих будівель у східній частині села. Маю визнати: це грубий сюрприз…

Авдіївка-Покровськ…  По суті, російські атаки не мають кінця: маси їх розбиті, але вони продовжують наступати. На північній ділянці успіхів немає, але вони наближаються до Яснобродівки на півдні і, можливо, захопили решту Нетайлового. За останні два-три дні під «Ланцетами» було збито три чи чотири «Бредлі», а також близько десятка різних інших машин.

Мар’їнка…  росіяни досі штурмують Красногорівку та Горівку. Вони сильно обстрілюють Іллінку та Костянтинівку, тоді як українці обстрілюють російські війська за допомогою винищувачів-бомбардувальників, GMLRS та гелікоптерів.  

Вугледар…  напрочуд тихо… вже кілька днів…

Старомайорське…  Деякі вже кілька днів позначають це місце як під російським контролем, але: ну, тоді ці люди повинні мені пояснити, навіщо російським бомбити, бомбити, бомбити, бомбити і знову бомбардувати це місце УМПК — і це 10 днів (мінімум) поспіль — якщо воно у них під контролем? Те саме стосується й знищення цієї української БМП-2 БПЛА на півдні Урожайного.

Роботино…  15 травня МО РФ офіційно оголосило про «звільнення» Робоїно. Хм… використовуючи той самий метод висновку, що й вище, і оцінюючи удари українських FPV по росіян на західній стороні цього місця, 141  піхотний полк, мабуть, відійшов до північно-східної сторони цього села.

Кринки…  ще 20 травня росіяни заявили, що «звільнили» це місце (або те, що від нього залишилося). Зверніть увагу, це щось на зразок 10-го  чи 11-го  оголошення такого роду. Жодних підтверджень цьому поки не бачив: лише додаткові українські FPV-удари щодо російських позицій у районі плацдарму. Однак російські дрони вразили кілька українських катерів на південь, включаючи буксир « Бурун» , збитий FPV: він був підпалений (не впевнений, що його повністю «затопили», як стверджують деякі).

Том Купер

Теги: ТомКупер

Последние новости

Офіс Президента хакнув НАБУ

Офіс Президента хакнув НАБУ і взяв під власний контроль всю інформацію щодо розслідування справ проти чиновників-топкорупціонерів. Про це в ефірі Radio…

5 часов назад

Поточні втрати рф внаслідок санкцій, станом на 14.06.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 14.06.2024 1. Росія призупиняє валютні торги, оскільки санкції США створюють плутанину.…

18 часов назад

Загальні бойові втрати ворога з 24.02.22 по 15.06.24

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 15.06.24 орієнтовно склали / The total combat losses of the enemy from 24.02.22…

18 часов назад

Німеччина оголосила про новий пакет допомоги Україні

Німеччина виділила для України новий пакет військової допомоги. Пакет включає системи ППО IRIS-T, реактивні системи залпового вогню HIMARS і танки…

1 день назад