Категории: Мир о нас

Том Купер: звіт про війну в Україні за 22 травня 2024 року

Всім привіт! Це було задумано як «коротке» зведення, але російський наступ настільки масштабний і відбувається так багато всього, що це зведення вже не може бути «коротким». Фактично: росіяни наступають у всій довжині лінії фронту.

***

ПОВІТРЯНА ВІЙНА

За даними українців, які підраховують та публікують таку статистику в соцмережах, за перші три тижні травня в повітряний простір України було випущено 249 «Шахедів». 242 з них було збито.

***

Харків…  Сирський начебто призначив генерала Содола командувачем групи «Хортиця» (по суті: ЗСУ від Харкова до Авдіївки-Покровська). Ходять чутки, що Содол — справжній м’ясник радянської армії у старому стилі. Повинен зізнатися, я скептично ставлюся до таких заяв: те ж саме було сказано і про Сирського… але я не сумніваюся, що американці так само «щасливі» матиме з ним справу, як і вони «щасливі» матиме справу з Сирським… (читай : не дивно, що американська преса не сповнена інтерв’ю та вихвалянь ні того, ні іншого).

Тим часом росіяни скаржаться на великі втрати та перевагу української артилерії  в цьому районі: настільки, що дехто побоюється можливого українського контрнаступу. При цьому немає жодних сумнівів у тому, що вони атакують усім, що у них є: тільки в цій зоні наразі встановлено, що близько 27 батальйонів ВРРФ задіяні у бойових діях.

На заході цього сектора вони просуваються полями до Липців. До речі, ще 14 травня, коли батальйон «Кракен» розгромив у цьому районі частину 2-ї  бригади спецназу, росіяни у відповідь заявили, що захопили «понад 60 членів неонацистського формування/терористичної організації «Кракен»». … Ще вони «розгромили Іноземний легіон», знищивши 205 осіб його особового складу… хм… Цікаво, чому 205…? Чому не 204 чи 206….?

У центрі вони захопили Бухруватку, але це безглузде досягнення, бо звідти їм нікуди не подітися: довкола болота та лісу. За винятком того, що вони, звичайно, мають багато часу і багато військ, які можна витрачати марно…

У Вовчанську  … повний безлад, і, боюсь, від міста тим часом мало що залишилося…. Росіяни продовжували атакувати в лоб з півночі, підтримувані ударами УМПК, артилерійськими обстрілами та численними FPV-атаками. За останніми даними, росіяни перекидають у цей район свої інженерні підрозділи, оснащені понтонними мостами ПМП: зважаючи на все, вони мають намір фланкувати позиції ЗСУ з південного боку, наступаючи на схід або захід від Вовчанська.

Росіяни стверджують, що досягли центру міста і, зважаючи на все, захопили там адміністративні будівлі. Принаймні такий висновок можна зробити з того, що спочатку ВКС скидали бомби на об’єкти на кшталт Дитячого садка №6, потім ЗСУ почали робити те саме за допомогою JDAM або HAMMER.

До речі, саме під час одного з таких вильотів ще 17 травня 831  бригада українців втратила свого заступника командира підполковника Дениса Василюка. Судячи з усього, його Су-27 було збито російським перехоплювачем під час підльоту до зони бойових дій для скидання керованих бомб. Враховуючи високу інтенсивність бойових дій у цьому районі, не дивно, що при цьому МіГ-29 були озброєні хибними цілями АДМ-160, як:

ВКС завдає по району до 30 ударів УМПК на день, у тому числі УМПК на базі ОДАБ-1500:

….в журналі Lancets повідомляється, що лише за третій тиждень травня було опубліковано 128 відео таких ударів. Кількість ударів FPV підскочило до 550 на день 2 та 3 травня і з тих пір становить у середньому близько 250 на день. Однозначно: вони б’ють за багатьма одиницями техніки ЗСУ: переважно це різні пікапи загального призначення, але є і танки, і БМП.

***

БИТВА ЗА ДОНБАС

Лисичанськ…  ще 19 травня росіяни заявили, що «звільнили» Білогорівку (на захід від Лисичанська) – нібито це зробив чеченський «спецназ» Ахмат. Можу підтвердити, що був великий штурм зі сходу, але про падіння цього місця чи виведення звідти ЗСУ нічого не чув.  Скоріше навпаки .

Бахмут …  Годинник Яр постійно обстрілює російська артилерія: можливо, це суб’єктивне враження (за описами тих, хто вижив, Попасна обстрілювалася набагато інтенсивніше), але я не пригадаю, щоб бачив стільки відео, де одне і те ж місце стільки бомбардують російськими артилерійськими снарядами та артилерій. А якщо вони зупиняться хоча б на хвилину, то за цим місцем обрушаться десятки ударів FPV та Lancet. Цікаво, що основною метою останніх кількох днів була східна частина міста – «навіть» район Каналу, який росіяни штурмують і штурмують без перепочинку, але (за словами одного з них) не можуть захопити, хоч би як вони намагалися. На південь від міста росіяни знову почали наступ у районі, де раніше у них був плацдарм на ділянці каналу Сіверський Донець – Донбас.

Не менш тривожним є той факт, що ще 20 травня росіяни атакували Кліщівку з двох напрямків (північного та південно-східного) та поставили свій прапор на одній із зруйнованих будівель у східній частині села. Маю визнати: це грубий сюрприз…

Авдіївка-Покровськ…  По суті, російські атаки не мають кінця: маси їх розбиті, але вони продовжують наступати. На північній ділянці успіхів немає, але вони наближаються до Яснобродівки на півдні і, можливо, захопили решту Нетайлового. За останні два-три дні під «Ланцетами» було збито три чи чотири «Бредлі», а також близько десятка різних інших машин.

Мар’їнка…  росіяни досі штурмують Красногорівку та Горівку. Вони сильно обстрілюють Іллінку та Костянтинівку, тоді як українці обстрілюють російські війська за допомогою винищувачів-бомбардувальників, GMLRS та гелікоптерів.  

Вугледар…  напрочуд тихо… вже кілька днів…

Старомайорське…  Деякі вже кілька днів позначають це місце як під російським контролем, але: ну, тоді ці люди повинні мені пояснити, навіщо російським бомбити, бомбити, бомбити, бомбити і знову бомбардувати це місце УМПК — і це 10 днів (мінімум) поспіль — якщо воно у них під контролем? Те саме стосується й знищення цієї української БМП-2 БПЛА на півдні Урожайного.

Роботино…  15 травня МО РФ офіційно оголосило про «звільнення» Робоїно. Хм… використовуючи той самий метод висновку, що й вище, і оцінюючи удари українських FPV по росіян на західній стороні цього місця, 141  піхотний полк, мабуть, відійшов до північно-східної сторони цього села.

Кринки…  ще 20 травня росіяни заявили, що «звільнили» це місце (або те, що від нього залишилося). Зверніть увагу, це щось на зразок 10-го  чи 11-го  оголошення такого роду. Жодних підтверджень цьому поки не бачив: лише додаткові українські FPV-удари щодо російських позицій у районі плацдарму. Однак російські дрони вразили кілька українських катерів на південь, включаючи буксир « Бурун» , збитий FPV: він був підпалений (не впевнений, що його повністю «затопили», як стверджують деякі).

Том Купер

Теги: ТомКупер

Последние новости

Поточні втрати рф внаслідок санкцій, станом на 20.06.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 20.06.2024 1. У росії другий день не можуть загасити пожежу на…

10 часов назад

Охоронці Миколи Тіщенка, кума голови офісу президента Андрія Єрмака, напали на військовослужбовця у Дніпрі

Охоронці народного депутата Слуги народу Миколи Тіщенка, кума голови офісу президента Андрія Єрмака, напали на військовослужбовця у Дніпрі. Бандитська поведінка…

10 часов назад

Україна допускає свою участь у китайському мирному саміті за участю РФ

Україна допускає свою участь у китайському мирному саміті за участю РФ, заявила посол України в Сінгапурі Катерина Зеленко в коментарі…

12 часов назад

У Кропивницькому відкрилися ворота пекла

У Кропивницькому відкрилися ворота пекла і в тих воротах ми побачили москву! Судилище над Червінським - це вже навіть не…

12 часов назад

Епоха брехні

Вова: Розвідки радили вивозити свою сім'ю, я так не можу, я не можу залишить людей Олена: ми розлучились на місяць…

12 часов назад