Категории: Мир о нас

Термінова нарада НАТО. Компромісу з РФ щодо перспективи України не буде

Сьогодні, 7 січня, керівники зовнішньополітичних відомств країн-членів НАТО провели позачергову нараду щодо ситуації навколо України. Про це у Twitter повідомляє постійне представництво США у НАТО.

Нарада в рамках Північноатлантичної ради під головуванням генсека НАТО Єнса Столтенберга була віртуальною. Учасники зустрічі обговорювали нарощування Росією військової сили на кордоні з Україною та ширші аспекти європейської безпеки.

Як зазначається, глави МЗС всіх країн-союзників НАТО підтвердили свою єдність у відповідь на агресію Росії проти України.

«Напередодні майбутнього засідання Ради Росія–НАТО вони наголосили на необхідності дипломатії, діалогу та деескалації», – йдеться у повідомленні представництва США в НАТО.

Організація Північноатлантичного договору готова вислухати Росію з приводу того, що її турбує, і знайти шлях уперед, але «необхідно розвіяти сумніви щодо дій РФ», заявив Столтенберг на пресконференції після зустрічі.

За його словами, НАТО вестиме переговори з Росією, консультуючись з Україною, Грузією та Молдовою.

НАТО також говоритиме з Росією про безпеку «прямо і відкрито, але завжди є ризик, що дипломатія не дасть результату», зазначив Столтенберг.

Блок готовий обговорювати з Росією контроль над озброєннями як ядерними, так і звичайними, але зобов’язання мають бути обопільними, зазначив генсек.

Альянс жодною мірою не піде на компроміс із Росією за основним принципом, що кожна країна може обирати свої оборонні союзи, повідомив Столтенберг.

Генсек додав, що НАТО продовжить зміцнювати оборону країн Альянсу паралельно з діалогом з Росією і не погодиться на заходи, які обмежать його можливості захищати країни блоку на флангах.

Столтенберг підкреслив, що НАТО вважає можливою нову війну в Європі через агресію Росії проти України, тому вважає важливим діалог з РФ.

«Країни НАТО підтримують Україну, щоб посилити її можливості захищати себе, включаючи підготовку військ та надання техніки», – заявив Столтенберг.

P.S.

«Россия не предприняла шагов по деэскалации, несмотря на призывы международного сообщества, звучавшие на протяжении многих недель. Россия продолжает наращивание сил (вблизи Украины), включая десятки тысяч солдат и тяжелые вооружения», — заявил Столтенберг на пресс-конференции в пятницу.

Учитывая «угрожающую риторику» и «послужной список» России по использованию силы против ближайших соседей, угроза конфликта реальна, предупредил он, добавив, что действия Москвы «серьезно подрывают безопасность и порядок в Европе».

Переговоры в рамках совета Россия-НАТО, намеченные на 12 января, которым будет предшествовать двусторонние российско-американские консультации 10 января, по словам Столтенберга, являются «позитивным сигналом», и НАТО предпримет все усилия, чтобы добиться прогресса политическими методами.

«Но мы также должны быть готовы к тому, что дипломатия не сработает, — сказал он. — Поэтому сегодня министры (иностранных дел стран НАТО) подчеркнули, что любая дальнейшая агрессия против Украины будет повлечет существенные последствия и тяжелую цену для России».

НАТО, по словам Столтенберга, «полностью поддерживает суверенитет и территориальную целостность» Украины, а также предоставляет «политическую и практическую поддержку».

Что касается российских предложений о гарантиях безопасности, которые включают отказ от планов принятия Украины и Грузии, а также отвод инфраструктуры альянса к границам 1997 года, то такие уступки, по словам Столтенберга, невозможны.

«Мы не можем идти на компромисс в вопросах суверентитета наций и их права самостоятельно определять курс членство», — сказал генсек НАТО.

По его словам, альянс готов к переговорам о контроле над вооружениями с Россией, как ядерными, так и обычными, на взаимной основе. Но «мы не можем оказаться в ситуации, когда у нас появляются второсортные члены, которых НАТО как альянсу не позволено защищать», добавил он.

По данным источников Financial Times, знакомых с оценками американской разведки, Россия сосредоточила вблизи украинской границы 100-тысячную группировку, численность которой может быть быстро увеличена до 175 тысяч человек.

Пока, впрочем, армия не готова к вторжению, считают источники FT: не развернуты линии снабжения, полевые госпитали и станции переливания крови. Окно для возможной операции откроется с середины января по конец февраля, утверждают источники Bloomberg.

Последние новости

Наслідки ракетного удару по Харкову

О 3.20 10 травня російській загарбники завдали ракетного удару по Харкову. Виникла пожежа, є постраждалі. Про це повідомив начальник Харківської ОВА…

10 часов назад

Загальні бойові втрати ворога з 24.02.22 по 10.05.24

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 10.05.24 орієнтовно склали / The total combat losses of the enemy from 24.02.22…

10 часов назад

Поточні втрати рф внаслідок санкцій, станом на 09.05.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 09.05.2024 1. Україні варто продовжувати бити по російських НПЗ. - Атаки…

20 часов назад

Зеленський призначив командувачем ССО Олександра Трепака

Президент Володимир Зеленський звільнив Сергія Лупанчука з посади посади командувача Сил спеціальних операцій ЗСУ і призначив на цю посаду Героя…

1 день назад

Щодо звільнення Кубракова

Мене зараз постійно просять про коментар щодо звільнення Кубракова (оскільки я багато років пишу про корупцію в будівництві). Але я…

1 день назад