Категории: ВПК

Румунія купить ще 32 винищувачі F-16

Румунський Парламент надав Міноборони попередній дозвіл на початок процедури закупівлі для ВПС країни 32 винищувачів F-16 у конфігурації M6.5.2 зі складу ВПС Норвегії.

Як повідомило Міністерство національної оборони Румунії, закупівля передбачає супутню логістичну підтримку, а також обладнання та послуги з модернізації літаків, які надають США.

Загальний бюджет закупівлі становить близько 454 млн євро, включаючи як пакет, запропонований урядом Норвегії, так і обладнання для модернізації винищувачів, яке буде придбано у США. Попередньо вартість самих літаків оцінюється в 354 млн євро, логістичної підтримки та постачання спеціального обладнання для модернізації зі США – 100 млн євро.

Очікується, що літаки будуть поставлені ВПС Румунії у 2023-2024 роках з ресурсом, що забезпечує їх експлуатацію не менше 10 років.

Передбачається, що у модернізації та технічному обслуговуванні винищувачів братиме участь румунська компанія Aerostar SA, обрана центром технічного обслуговування F-16.

Румунія у 2016-2017 роках вже придбала у Португалії 12 вживаних літаків F-16 у модифікації Block 15 Mid-Life Upgrade (MLU), зокрема дев’ять F-16AM і три F-16BM. У 2019 році було придбано ще п’ять одномісних літаків, які надійшли у ВПС Румунії у 2020-2021 роках.

Літаки F-16 мають замінити у ВПС Румунії радянські винищувачі МіГ-21 Lancer.

Нагадаємо також, що у рамках переозброєння армії Румунія закуповує у США мобільні протикорабельні комплекси Naval Strike Missile, реактивні системи залпового вогню HIMARS M142 та системи протиповітряної та протиракетної оборони MIM-104 Patriot PAC-3+.

Крім того, Міноборони Румунії планує інвестувати 2,5 млрд євро в реконструкцію авіабази на чорноморському узбережжі, з метою її розширення та приведення до стандартів НАТО.

ukrmilitary.com

Теги: F16Румунія

Последние новости

Зеленський призначив командувачем ССО Олександра Трепака

Президент Володимир Зеленський звільнив Сергія Лупанчука з посади посади командувача Сил спеціальних операцій ЗСУ і призначив на цю посаду Героя…

1 час назад

Щодо звільнення Кубракова

Мене зараз постійно просять про коментар щодо звільнення Кубракова (оскільки я багато років пишу про корупцію в будівництві). Але я…

2 часа назад

Минулої доби російські окупанти обстріляли 14 населених пунктів Херсонщини

Протягом минулої доби російські загарбники завдали ударів по населенню Велетенського, Кізомису, Станіслава, Інженерного. Понятівки, Садового, Антонівки, Білозерки, Берислава, Михайлівки, Миколаївки,…

9 часов назад

Трупи російських солдат в селі Роботине

Воин 118-й механизированной бригады ВСУ показывает трупы российских солдат в одном из домов близ школы в селе Роботине Запорожской области.…

9 часов назад