Розширення Всесвіту прискорюється

Нова 3D-карта Всесвіту може змінити наше уявлення про темну енергію.

Американські вчені склали найдокладнішу в історії 3D-карту Всесвіту на основі даних, зібраних приладом Dark Energy Spectroscopic Instrument (DESI) в Аризоні. Аналізувати дані DESI планують протягом кількох років, і цими днями дослідники розповіли про перші результати аналізу на сайті Національної лабораторії ім. Лоуренса в Берклі (Berkeley Lab).

У ході дослідження вчені вперше виміряли історію розширення молодого Всесвіту з точністю понад 1%, що дає нам краще уявлення про те, як він розвивався.

«Ми помітили деякі потенційно цікаві відмінності з існуючою моделлю Всесвіту, які можуть вказувати на те, що темна енергія еволюціонує з часом. Вони можуть зникнути, а можуть і не зникнути зі збільшенням кількості даних, тому ми з нетерпінням чекаємо на початок аналізу нашого трирічного набору даних» — заявив Майкл Леві, директор DESI.

Наша провідна модель Всесвіту відома як Lambda-CDM. Вона включає як малоактивний тип матерії (холодна темна матерія, або CDM), так і темну енергію (Lambda). І матерія, і темна енергія визначають, як розширюється Всесвіт, але протилежними способами. Темна матерія уповільнює розширення, а темна енергія прискорює його. Кількість кожної з них впливає на еволюцію Всесвіту.

До 2026 року за допомогою апарату DESI вчені планують зібрати інформацію про понад 35 мільйонів галактик, що простягаються на 11 мільярдів світлових років.

У цьому 360-градусному відео здійсніть інтерактивний політ крізь мільйони галактик, нанесених на карту за допомогою координатних даних від DESI. (Авторство зображення: Planetarium Fiske, співпраця CU Boulder і DESI) 

Ця анімація показує, як акустичні коливання баріонів діють як космічна лінійка для вимірювання розширення Всесвіту. (Авторство зображення: Клер Ламман/співпраця DESI та Дженні Нусс/лабораторія Берклі) 

Последние новости

Поточні втрати рф внаслідок санкцій, станом на 08.05.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 08.05.2024 1. Звітність «Газпрому» показала, що компанія більш ніж удвічі знизила…

8 часов назад

Зеленський та Єрмак прибирають Кубракова

Зеленський та Єрмак прибирають Кубракова: міністерство інфраструктури розділяють на дві частини - Кубраков буде змушений подати у відставку Як повідомляв…

8 часов назад

Через 2 роки злий замисел викрито. Ну слава богу

ФСБшний куратор полковника президенстької охорони в лютому-березні 2022 року в перші дні вторгнення дав йому завдання знайти виконавців серед президентської…

8 часов назад

Київрада визнала Залужного почесним громадянином: «Слуги народу» відмовились голосувати та вийшли із зали

Ексголовнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного визнано почесним громадянином міста Києва. Фракція "Слуга народу" під час голосування залишила залу. Про це повідомив депутат Київради,…

9 часов назад