Категории: Экономика

Росія 50 років будувала в Європі енергетичний ринок, який Путін знищив за 50 тижнів, — Bloomberg

Росія майже 50 років будувала свій енергетичний ринок у Європі, а президент Путін знищив його менш, ніж за 50 тижнів. Знайти заміну буде практично неможливо.

Про це йдеться у матеріалі видання Bloomberg.

«У той час, як Росія знайшла альтернативні ринки для своєї сирої нафти, здебільшого в Індії, перехід на продаж продуктів нафтопереробки та, можливо, навіть більше, природного газу займе роки та коштуватиме величезних витрат. Це якщо взагалі можливо створити ринки, коли світ відмовляється від викопного палива», — йдеться у статті «Росія не може замінити енергетичний ринок, який зруйнував Путін».

Зазначається також, що з початком широкомасштабного воєнного вторгнення Росії в України 24 лютого минулого року, поступово європейський ринок, який поглинав майже 2,5 мільйона барелів нафти на день, та 1 мільйон барелів нафтопродуктів і 155 мільярдів кубічних метрів природного газу на рік, майже зник для РФ.

«Війна Путіна в Україні коштувала Росії європейського енергетичного ринку. Замінити його буде непросто. Якого б зближення Москва та Європа не досягли врешті, росіяни будуть підраховувати ціну війни протягом наступних поколінь», — йдеться у статті.

Наголошується, що величезну мережу газових родовищ і трубопроводів, створення якої вартувало сотень мільярдів доларів з моменту, коли перший газ перетнув кордон Австрії в 1968 році, викинули на смітник.

Як розповідає видання, величезні трубопроводи довжиною в тисячі кілометрів з’єднували газові родовища, спочатку в Сибіру, а згодом на пів острові Ямал, із покупцями в Європі. У 2017 році було підраховано, що тільки на Ямалі в розробку газових запасів було інвестовано 100 млрд доларів. Очікувалося, що до 2025 року ця цифра подвоїться. Значна частина цих інвестицій тепер виглядає зайвою.

Газопровід «Сила Сибіру», за інформацією Bloomberg, транспортує паливо до Китаю. Але цей газ надходить із нових родовищ на південь від родовищ Ямалу. Російський державний газовий гігант ПАТ «Газпром» оцінив офіційну вартість цього газопроводу та родовищ супутнього газу в 55 млрд доларів.

«Незалежна оцінка, на думку експертів, показала майже вдвічі більшу цифру — інвестиція, як вони стверджують, ніколи не принесе прибутку», — підкреслило агентство.

Крім того, невідомо, скільки ще російського газу купуватиме Китай. Хоча його енергетичні потреби величезні, він, за словами експертів ринку, остерігатиметься повторення помилок, яких зробили деякі європейські країни, ставши занадто залежними від Москви.

Росія, як передбачає Bloomberg, прагнула б забезпечувати Індію, ще одну швидко зростаючу країну з величезними потребами в енергії.

«Але транспортувати природний газ до Індії буде навіть складніше, ніж доставити його до Китаю. Маршрут мав би перетинати найвищі гори світу або проходити через Афганістан і Пакистан. Будь-який маршрут перетинатиме кілька інших країн, що зробить будівництво та експлуатацію дорожчими, ніж сполучення між двома державами зі спільними кордонами», — зауважує видання. 

Постачання газу до Індії буде навіть дорожчим, ніж прокладання цієї труби до Китаю. Фотограф: Андрій Рудаков/Bloomberg

Последние новости

Орбан прибув до Києва

Зранку 2 липня прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан прибув до Києва. Про це повідомив керівник пресслужби Орбана Берталан Хаваші, інформує Суспільне.…

4 часа назад

Міськраду Горішніх Плавнів можна обміняти на полонених азовців. В Україні їм робити нічого

Міськраду Горішніх Плавнів можна завтра обміняти на полонених азовців. В Україні їм робити нічого Volodymyr Omelyan КОЗАЦЬКА, ЧУМАЦЬКА, ГЕТЬМАНСЬКА, БЕЗ…

4 часа назад

Загальні бойові втрати ворога з 24.02.22 по 02.07.24

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 02.07.24 орієнтовно склали / The total combat losses of the enemy from 24.02.22…

4 часа назад

Для того і ставили лейтенанта на генеральську посаду

В Ізраїлі глава розвідки вже вибачився за провал 7 жовтня і подав у відставку. В нас гярой-Буданов досі на місці.…

15 часов назад

Навіщо Безугла дискредитує армію й робить “героями війни” політиків

Зараз всі свої дії варто розглядати у площині допомагають вони перемогти окупантів, чи ні. Насамперед коли ти народний депутат. Чи…

16 часов назад