Категории: Украина

Російський проєкт «Бабиного Яру» почав будувати синагогу на православному цвинтарі

Меморіальний центр Голокосту «Бабин Яр» розпочав роботи зі зведення синагоги на території Кирилівського православного цвинтаря

Про це повідомив історик Віталій Нахманович.

Дозвіл на проведення робіт надав міністр культури України Олександр Ткаченко.

«В Офісі президента України відбулася нарада, на якій було вирішено попередньо отримати згоду на це будівництво в очільників християнських конфесій. Але оскільки перспективи отримання такої згоди були вкрай примарними, керівники центру Голокосту пішли іншим шляхом і перейменували синагогу на меморіальний об’єкт «Місце для роздумів», — заявив історик.

Він додав, що 25 січня, було презентовано нову творчу концепцію Меморіального центру Голокосту «Бабин Яр».

«Цією концепцією не передбачено створення жодного «Місця для роздумів», натомість докладно описано проєкт «Синагоги у Бабиному Яру». — додав Нахманович.

За його словами, Ткаченко розпорядився, щоб співробітникам Меморіального центру Голокосту «Бабин Яр» було передано усі креслення будівлі контори колишнього єврейського цвинтаря, де передбачалося створення державного Меморіального музею пам’яті жертв Бабиного Яру.

«Напевно, тепер тут планується розмістити один з численних музеїв, передбачених згаданою творчою концепцією. Очевидно, що міністр діяв не на власний розсуд, а в руслі загальної політики сьогоднішніх очільників нашої держави», — підсумував історик.

Українська влада на боці російських олігархів.
Напевно пам’ятаєте суперечку між двома проєктами меморіалізації Бабиного Яру — державним і підтримуваним російськими олігархами, тим самим який наповнений провокаціями Хржановського? Так от схоже державний проєкт тепер без підтримки державних органів, а міністр культури своїми рішеннями втілює у життя ще одну російську провокацію, яка перетворює Бабин Яр з місця пам’яті, яке єднає, у інструмент суспільного роздору.
Фінансований російськими олігархами Меморіальний центр Голокосту «Бабин Яр» розпочав роботи зі зведення синагоги на території Кирилівського православного цвинтаря, що входить безпосередньо до складу Національного історико-меморіального заповідника «Бабин Яр». Дозвіл на проведення робіт надав 22 січня особисто Міністр культури України Олександр Ткаченко. Нещодавно у в Офісі Президента України відбулася нарада, на якій було вирішено попередньо отримати згоду на це будівництво в очільників християнських конфесій. Але оскільки перспективи отримання такої згоди були вкрай примарними, керівники Меморіального центру Голокосту «Бабин Яр» пішли іншим шляхом і… перейменували синагогу на Меморіальний об’єкт «Місце для роздумів».
При цьому у новій Творчій концепції Меморіального центру Голокосту «Бабин Яр» не передбачено створення жодного «Місця для роздумів», натомість докладно описано проєкт «Синагоги у Бабиному Яру.
Також вчора, за прямим розпорядженням Міністра культури, співробітникам Меморіального центру Голокосту «Бабин Яр» було передано усі креслення будівлі контори колишнього єврейського цвинтаря, де передбачалося створення державного Меморіального музею пам’яті жертв Бабиного Яру. Напевно, тепер тут планується розмістити один з численних музеїв, передбачених згаданою Творчою концепцією.
Звісно ці рішення ухвалював не сам Ткаченко, він лише втілює політику Зеленського. Президент вже заявляв про свою підтримку російського проєкту. І навідміну від інших своїх заяв-обіцянок, цю він таки заповзявся втілити в життя.

P.S. Українське єврейство виступило проти російського проєкту вшанування пам’яті жертв Бабиного Яру

У заяві українські євреї пояснюють, чому підтримують український проєкт на противагу російському, спонсорованому прокремлівськими олігархами

Про це йдеться в заяві українських євреїв до громадянського суспільства, передає «Історична правда«.

«Ми, українські євреї, як і багато євреїв різних країн, безумовно, підтримуємо ідею увічнення пам’яті десятків тисяч євреїв та людей, інших національностей та конфесій, вбитих нацистами у Бабиному Яру в роки Другої світової війни. Кращі представники нашого та інших народів боролися за це багато років. Але нам не однаково, хто і якою ціною втілить цю ідею в життя», — йдеться у відкритому листі.

«Вважаємо неможливим і неприпустимим будь-яке рішення, що передбачає будівництво на території кладовищ і місць масових поховань – це абсолютно суперечить єврейській та загальнолюдській традиції й моралі», — підкреслили у зверненні.

Община українських євреїв заявляє про підтримку українського проєкту комплексної меморіалізації Бабиного Яру, «яка не передбачає жодного фундаментального будівництва на землі, де знаходилися православне, єврейське, караїмське та мусульманське кладовища, і де поховані останки десятків тисяч жертв нацистських катів».

«Саме тому нас обурили плани ініціаторів створення російського проекту Меморіального центру Голокосту «Бабин Яр» (МЦГБЯ) побудувати так звану тимчасову поминальну синагогу на території колишнього Кирилівського православного цвинтаря в урочищі Бабин Яр, одразу за пам’ятником «Менора», — додали у листі.

За словами підписантів, це спроба керівництва російського проєкту «цинічна й неприйнятна для релігійних євреїв, як і для віруючих всіх конфесій, і взагалі, для нормальних, порядних людей, — використовувати територію кладовищ і заповідника «Бабин Яр» для просування своїх провокаційних ідей і піар-акцій».

У общині нагадали, що «сумнівну в естетичному плані» арт-інсталяцію, присвячену річниці початку розстрілів у Бабиному Яру та встановлену у вересні поточного року, всупереч протестам громадськості, безпосередньо на землі зруйнованого Єврейського кладовища.

«Безкарність надихає. Схоже, що російські мільярдери – спонсори проекту (Фрідман, Хан і Фукс) більше, ніж у будівництві меморіалу, зацікавлені в провокуванні громадського обурення проти його створення. Мета подібних провокацій – порушити міжконфесійний і міжетнічний мир в Україні, а тих, хто виступає проти подібного блюзнірського будівництва, на весь світ оголосити «жахливими українськими антисемітами», — вважають у єврейській общині України.

«Люди, що оголошують себе ревнителями пам’яті жертв Голокосту, ще більше, ніж інші, не сміють оскверняти поховання – ні місця, де мученицькою смертю гинули жертви нацистів, ні території зруйнованих радянською владою кладовищ. Порядна людина не може, не має права примиритися з подібним святотатством. Просимо тих, хто поділяє нашу позицію і побоювання, підтримати це Звернення», — наголосили підписанти.

espreso.tv

Теги: БабинЯр

Последние новости

На Бєлгородщині знищено частину ЗРК С-300/С-400

У соцмережах повідомляється про знищення частини російського ЗРК С-300/С-400 на території Бєлгородської області РФ. У мережі опублікований відеозапис, на якому…

4 часа назад

Загальні бойові втрати ворога з 24.02.22 по 03.06.24

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 03.06.24 орієнтовно склали / The total combat losses of the enemy from 24.02.22…

8 часов назад

Поточні втрати рф внаслідок санкцій, станом на 02.06.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 02.06.2024 1. Мінфін росії продовжує шукати можливості поповнити бюджет за рахунок…

18 часов назад

Росіяни катують українських військових, які потрапили в полон на Харківщині

Окупанти захопили в полон українських військових на Харківському напрямку і знущаються з них. Про це повідомляє телеграм-канал БУТУСОВ ПЛЮС. "Невиліковно хвора нація,…

19 часов назад

У Мінсоцполітики порадили українцям самостійно відкладати гроші на старість і готуватися працювати, скільки зможуть

Через демографічні проблеми держава не зможе платити високі соціальні пенсії, тому українцям варто вже зараз відкладати кошти на життя у…

22 часа назад