Категории: Мир

Путін допустив чотири великі помилки в Україні, — Пайфер

Кремлівський лідер Володимир Путін допустився щонайменше чотирьох серйозних прорахунків, розв’язавши масштабний наступ на Україну, що множить на нуль будь-які можливості для його успіху.

Так прокоментував ситуацію колишній посол США в Україні, нині старший науковий співробітник Інституту Брукінгса Стівен Пайфер.

«Кремль допустив багато прорахунків. Насамперед він суттєво недооцінив масштаб та інтенсивність супротиву в Україні», — зазначив експосол під час онлайн-включення, організованого в середу Американсько-українською діловою радою (USUBC).

У цьому контексті Пайфер нагадав, що більшість західних експертів наголошували, що українці чинитимуть потужний, рішучий та сміливий опір. Отже зараз дивує той факт, що в Москві не врахували цих попереджень у своїх планах.

«Другий промах Кремля полягає в реальній переоцінці російських військових можливостей», — зауважив експерт. І це, за його словами, призвело до серйозних проблем уже під час проведення операцій.

Третім прорахунком, за словами Пайфера, стала неочікувана для РФ потужна й об’єднана реакція з боку Заходу. Це стосується і гуртування НАТО, і реальної військової допомоги Україні з боку щонайменше двох десятків країн Альянсу, і небачених раніше санкцій. «Думаю, росіяни не розраховували, що їхні банки почнуть відключати від SWIFT або санкції будуть запроваджені проти центробанку росії», — зауважив Пайфер.

На доказ цьому експосол навів факти, що путін серйозно зміцнював валютні резерви впродовж останнього десятиліття. Центробанк мав понад $600 мільярдів, і тепер більша частина цих коштів, які були розміщені в західних фінансових інституціях, заблоковані. Росія розраховувала також на власні золотовалютні резерви, але Захід зараз готує санкції й проти російського золота.

На додачу економічному колапсу, який зараз охоплює росію, кремль допустив ще один прорахунок – він не передбачив масштабних втрат серед своїх військових. І як би не хотів режим приховати невиправдані жертви, негативна реакція суспільства починає проявлятися вже зараз.

Пайфер допустив, що ці промахи очільник кремля міг зробити через те, що його ближнє оточення подавало йому «дуже вузьку» інформацію та боялося говорити правду перед тим, як путін прийняв рішення про наступ. Крім того, експосол звернув увагу, що очільник кремля дуже змінився за останній час.

«Я думаю, що нинішній Володимир Путін – це не той Путін, який існував десять або п’ятнадцять років тому», — зазначив Пайфер. Він пояснив, що раніше кремлівський лідер ретельно розраховував свої кроки, співставляв ціну та ризики перед тим, як прийняти рішення, і якщо він ішов на ризик, це було керованим процесом. Зараз же, за словами Пайфера, Путін перетворився на емоційно залежного й злісного ватажка, з проявами параної, пов’язаної з особистою безпекою. 

P.S.

Сьогодні мав бути день тиші. І день гуманітарних коридорів. Замість цього сталося неосяжне за рівнем жорстокості бомбардування пологового будинку і дитячої лікарні в Маріуполі…
Це агонія. Агонія на тлі безсумнівної поразки путінських військ. Отже, що ми маємо за два тижні війни?
Росія задіяла на територіі України 100% зконцентрованих військ. Всі вже в Україні. За цей час росіянам не вдалося жодної з ключових речей:
— не взято жодного великого міста;
— ворог не має переваги в повітрі, натомість наше ППО доволі ефективне;
— ворог не має жодної стратегічної переваги в наземній операції.
— ворог не має ресурсів — пального, харчів і боєприпасів.
Як показують наші військові трофеї, боєприпасів там вистачало максимум на 8 днів. Зараз логістика і доставка не налагоджені. Все це за багато кілометрів, просуватися їм складно. Звідси — зменшення вогневої інтенсивності.
Їхні сили роззосереджені на багато сотень кілометрів, що не дає можливості здійснити жодного штурму. За 14 днів вони зайняли лише два підходи до Києва — з боку Чорнобиля до Макарова і Ірпеня; з боку Чернігова — у броварському напрямку.
Але це надзвичайно мало для оточення Києва. І ресурсів для просування у бік Одеської траси в них мало.
Натомість за ці два тижні територіальна оборона великих міст укомплектована на 150%. Вже майже скрізь є оборонні рубежі і фортифікаційні споруди на підступах.
Частини ЗСУ, які є найбільш боєздатними, зберігають маневреність та високу вогневу ефективність. Тероборона добре працює на зачистку.
Україна зберігає сили і ресурси для контратак і досить ефективно блокує пересування росіян. Наявність досвіду бойових дій в українських військових забезпечує перевагу навіть при меншій чисельності.
Країна поступово налагоджує тил і має добру логістику зброї і допомоги від НАТО та інших країн.
Моральний дух росіян вкрай низький. Це війна без жодного змісту і жодної ідеї. Вони бачать єдність української нації і версія про «войовничих націоналістів» тріщить по швах.
Ця війна все більше перетворюється в демілітаризацію Росії, принаймні їхні військові втрати значно вищі українських.
Все це разом переконує світ в українській перемозі. І повірте: світ шокований. На його очах Давид силою власного духу долає імперського Голіафа… Так твориться історія!
Вікторія Сюмар

Пролетели две недели полномасштабной войны. Четырнадцать дней боёв, смертей, слез, горя и страданий. Будто ещё вчера была та чёрная дата, 24 февраля. Удары первых «Калибров», которые должны были Украину поставить на колени. Первые погибшие… Первая страшна ночь. И казалось, что она не закончится никогда. Закончилась. А потом была вторая ночь и третья. Завывание сирен и дрожь стен, от ударов российских ракет.
Встречай Украина! Пришёл русский мир!
Четырнадцать дней стоит Украина. Не упала на колени перед российскими солдатами, как планировали в Кремле. Не встретила их цветами, как талдычила Скабеева. Все боевые подразделения Украины (ВСУ, Нацгвардия, пограничники, копы), с перых минут вторжение, схлестнулись со второй армией мира. Причём начали пи*здячить оккупантов, без оглядки на рейтинг врага, его распиаренность, и количество пройденных шагов по Красной площади. Хвалённый десант, морпехи, кадыровцы, кантимировцы, таманцы, кто-то там ещё! Похеру…
И охренели все… Первыми охренели российские оккупанты. Как так? Какие ВСУ? Откуда взялись? Тут же должна быть мааааааленькая горстка нациков… Наивные, одураченные пацаны. Вернее пушечное мясо путина.
Две недели боёв, смертей, горя, слез и страданий. Сколько ещё пройдёт времени, не знает никто. Но, невзирая на то, что Украина продолжает умываться кровью и платить сумасшедшую цену за собственные ошибки и просчеты политиков, можно с уверенностью сказать… МЫ ПОБЕДИЛИ!
Миф о величие россии, о несокрушимости её армии вдребезги разбился об мужество защитников Харькова, Чернигова, Николаева, Сум, Бучи, Гастомеля, Мариуполя и других городов… Раскололся на части, столкнувшись с силой духа жителей Мелитополя, Бердянска, Херсона… Не осталось и следа от сказок про величие русского оружия и русского духа. Да и не было никогда никакого духа. Лишь вонь, которая тянется через века!
Пройдут годы! Украину восстановят. И она будет ещё краше. Но мы, украинцы, никогда не забудем детских слез за погибшими родителями. Никогда не простим россии, всего того горя, которое она принесла в нашу страну, под надуманным поводом. Детям накажем, а те пусть внукам и правнукам передадут… НЕ ПРОЩАТЬ!
Нас украинцев можно всех убить. Но вот победить нас… НЕВОЗМОЖНО!
p.s. После авианалета на роддом Мариуполя, до утра доживут далеко не все оккупанты. Ой не все…

Последние новости

Поточні втрати рф внаслідок санкцій, станом на 10-11.05.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 11.05.2024 1. Європейський союз (ЄС) погодив проект гарантій безпеки для України.…

9 часов назад

Велика Британія надає найбільший пакет військової допомоги Україні

У Міністерстві оборони Великої Британії повідомили, що вони передають Україні найбільший в історії пакет допомоги. Україна отримає понад 4 мільйони…

11 часов назад

Російський штурмовик Су-25 збили воїни 110-ї ОМБр на Донеччині

Сьогодні, 11 травня, українські бійці зі 110-ї окремої механізованої бригади знищили російський штурмовик Су-25 на Авдіївському напрямку. Про це повідомила 110…

11 часов назад

Безугла назвала Залужного ухилянтом, а Ліну Костенко слабкою старухою

Безугла назвала Залужного ухилянтом, а Ліну Костенко слабкою старухою. За те, що ті отримали від Кличка звання «Почесний громадянин Києва».…

15 часов назад

Історія підсудного Коломойського

Підсудному Коломойському цими днями згадують його фразу: - "Життя як супермаркет: можна все брати, але пам'ятай, що в кінці чекає…

15 часов назад

Окупанти на багі їдуть штурмувати українські позиції ВІДЕО

Воїни 71-ої окремої єгерсько-десантної бригади зупинили російський багі, який їхав з десантом штурмувати українські позиції. Окупанти спочатку потрапили під кулеметний…

15 часов назад