Категории: Украина

Прокурор отозвал ходатайство об аресте Порошенко – решение суда

Прокурор отозвал из Печерского райсуда Киева ходатайство о применении в отношении подозреваемого пятого президента Петра Порошенко меры пресечения в виде содержания под стражей, в то же время в ГБР, несмотря на решение суда, это отрицают.

Согласно постановлению, в суд поступило ходатайство старшего следователя по особо важным делам Главного следственного управления ГБР Максима Дзвоника о применении в отношении Порошенко меры пресечения в виде содержания под стражей.

Но до начала рассмотрения ходатайства прокурор подал заявление о возвращении ходатайства «для доработки».

Отмечается, что следственный судья, исследовав материалы производства и заявление прокурора о возвращении ходатайства, пришел к выводу, что Уголовным процессуальным законодательством не предусмотрено возвращение ходатайства по заявлению следователя/прокурора.

В то же время, он решил исходить из принципа диспозитивности уголовного производства (диспозитивность заключается в свободном использовании сторонами уголовного производства своих материальных и процессуальных прав – например, права представлять или не представлять доказательство, давать показания или отказаться от дачи показаний, заявлять ходатайства или нет – ред.) и решил вернуть ходатайство.

 «Следственный судья постановил: Вернуть прокурору ходатайство. Постановление обжалованию не подлежит».

Вместе с тем в ГБР решили опровергать сообщение об отзыве ходатайства.

 «Государственное бюро расследований отмечает, что обнародованная сегодня информация о якобы отзыве из Печерского районного суда города Киева 29 декабря 2021 года следователем ГБР ходатайства о применении меры пресечения в виде содержания под стражей в отношении пятого президента Украины не соответствует действительности».

В ГБР подчеркивают, что «вышеуказанная информация не соответствует действительности, указанные процессуальные решения не принимались».

В бюро напомнили, что Порошенко подозревается в совершении государственной измены и содействии деятельности террористических организаций «Л/ДНР» и что о подозрении ему сообщили 20 декабря.

P.S. Президент Володимир Зеленський переслідує Петра Порошенка через особисті причини, а також через зростання рейтингів політичної сили останнього – «Європейської солідарності».

Про це заявив відомий журналіст, народний депутат від фракції «Голос» Сергій Рахманін в інтерв’ю виданню LB.ua.

На його думку, Зеленський так і залишився кандидатом в президенти і досі не усвідомив себе главою держави.

«Думаю, його збентежило, що рейтинги Порошенка і партії «Європейська солідарність» поступово підростають. І, скажімо так, з’явився підмурівок для того, щоб наступного року відбулося певне падіння рейтингу Володимира Олександровича Зеленського. Тому йому необхідно зруйнувати образ Порошенка, який у достатньо великої кількості виборців асоціюється із захистом держави, з національною безпекою», – вказав Рахманін.

В умовах стягування військ РФ до кордонів України саме Порошенко асоціюється в багатьох українців із людиною, яка здатна захистити країну, зауважив нардеп. І це викликає роздратування у чинної влади, вважає Рахманін.

На думку Рахманіна, партія Порошенка не була «партією війни» і він сам не був президентом війни, «але що більше в ЗМІ говорять про перспективи широкомасштабного вторгнення чи ескалації військових дій, то більшають шанси Порошенка далі рости в рейтингу».

«Тому що Зеленський не асоціюється у виборців із президентом-захисником. На цьому полі, на цьому тлі – він Порошенку програє… Щоб зруйнувати цей образ, який склався в певної частини виборців, йому потрібен був якийсь яскравий хід. Наприклад, звинуватити колишнього президента в державній зраді і сприянню терористам. Зеленський, вочевидь, вважає це потужним кроком», — додав нардеп.

Щодо звинвачення Порошенка у державній зраді, то парламентар вважає, що довести факт державної зради в суді надзвичайно складно:

«Навіть коли йдеться про людей, щодо яких немає жодного сумніву в тому, що вони є зрадниками. Тому що доведення умислу, доведення фактів скоєння державної зради – це неймовірно складний процес», – вказав він.

Рахманін не сумнівається, що Порошенко повернеться до України після закордонних візитів. Також вважає малоймовірним, що серйозно буде порушене питання арешту політика. Переконаний, що уся діяльність Офісу генпрокурора погоджується із Банковою: «Домашній арешт, електронний браслет – навряд чи така санкція з’явилася без прямої згоди чи прямої вказівки президента… Навряд чи Офіс генерального прокурора зробив би це без згоди з президентом».

Як вважає Рахманін, самим Зеленським у цій історії керують особисті мотиви.

«На превеликий жаль, він здебільшого залишився тим самим кандидатом у президенти, а не президентом, який несе відповідальність, який не може собі дозволити певні речі. Він дещо подорослішав, але недостатньо виріс. Він надто закомплексований, вибачте на слові, для людини, яка обіймає в такий складний час у такій складній країні таку складну посаду. Коли людина, яка під час пресмарафону -надцять разів повторила, що він президент – це означає, що в нього комплекс, що він всередині себе сам ще не вірить, не усвідомлює того, що він повноцінний, повносправний президент. І цього комплексу варто позбуватися, поки не пізно, бо від рішень президента залежить доля держави… Людина постійно згадує Порошенка – це означає, що він його боїться. Усе ще. Хоча він уже президент, не Порошенко», – зазначив він. 

Последние новости

Зеленський призначив командувачем ССО Олександра Трепака

Президент Володимир Зеленський звільнив Сергія Лупанчука з посади посади командувача Сил спеціальних операцій ЗСУ і призначив на цю посаду Героя…

3 часа назад

Щодо звільнення Кубракова

Мене зараз постійно просять про коментар щодо звільнення Кубракова (оскільки я багато років пишу про корупцію в будівництві). Але я…

3 часа назад

Минулої доби російські окупанти обстріляли 14 населених пунктів Херсонщини

Протягом минулої доби російські загарбники завдали ударів по населенню Велетенського, Кізомису, Станіслава, Інженерного. Понятівки, Садового, Антонівки, Білозерки, Берислава, Михайлівки, Миколаївки,…

11 часов назад

Трупи російських солдат в селі Роботине

Воин 118-й механизированной бригады ВСУ показывает трупы российских солдат в одном из домов близ школы в селе Роботине Запорожской области.…

11 часов назад