Категории: Видео

«Прижать Путина к стенке». Архитектор борьбы с Кремлем приехала в Москву

P.S.

Ключові формулювання за підсумками першої сьогоднішньої зустрічі Нуланд в Москві: «загострення», «заморожування», «нестиковка позицій». Це добре.
Щодо візиту заступниці держсекретаря США з політичних питань Нуланд до Москви.
Обставини візиту специфічні: для його уможливлення саму Нуланд викреслили з «чорного списку» Кремля (куди її внесли 2019 «у відповідь на санкційні списки США»), а на заміну США мають зняти санкції з російських дипломатів.
Анонсували цю зустріч кремлівські пропагандисти і українська п’ята колона практично як «угоду з продажу України Росії» і кінець підтримки США. Як мінімум — хоча би просто як домовленість про посилення тиску на Україну щодо Мінських угод і «формули Штайнмаєра». Тобто, коротко кажучи, для України «все пропало».
Але маємо свіжі новини за заявами заступника Лаврова Сєрґєя Рябкова (саме з Рябковим пані Нуланд мала зустріч у вівторок зранку).
— «Москва не исключает дальнейших обострений в отношениях с США, если не будут приложены дополнительные усилия для нормализации, сказал РИА Новости замглавы МИД Рябков».
— «Рябков рассказал РИА Новости, что его разговор с Нуланд был «предельно откровенным», он был полезен, но пока позиции сторон плохо стыкуются».
— «Москва не исключает заморозки работы дипмиссий России и США, но хотела бы избежать такого сценария, сказал РИА Новости Рябков после разговора с Нуланд. По его словам, стороны проведут новые консультации по урегулированию кризиса вокруг виз и работы дипмиссий».
Що розшифровується достатньо просто і малоприємно для Кремля: Нуланд, судячи з оцих заяв, приїхала виставити нові претензії до Кремля і відчитати за неналежну поведінку (ймовірно, і без питання безпідставного здорожчання газу та обмеження його постачання до Європи не обійшлось).
Кремлю виставили ультиматум (або кілька локальних ультиматумів), а у відповідь Росії не знайшлось чим тиснути на США. Тому і «позиції сторін погано стикуються» — США вимагає того, на що Кремль поки піти не готовий.
Але Білий дім натомість готовий посилити тиск: власне, це про частину про «не виключене замороження роботи дипмісій Росії і США» і «не виключені подальші загострення у стосунках». «Загострення», ймовірно, варто читати як «розширення і поглиблення санкцій, застосування санкцій щодо більшої кількості підприємств, осіб і рахунків, в котрих зацікавлений Путін і які забезпечують його доходи».
Попереду сьогодні ж в пані Нуланд ще зустрічі з Дмітрієм Козаком (заступник голови адміністрації Путіна) і помічником Путіна Юрієм Ушаковим.
Почекаємо, яким буде тон і формулювання їхніх заяв за підсумками зустрічей. І що скаже сама пані Нуланд.
Для України оптимально, якщо загальна риторика про «загострення», «нестикування» і «замороження» збережеться. Адже це означатиме в перспективі більше санкцій і жорсткіші санкції щодо РФ. В контексті додаткових $40 мільярдів доходів РФ у 2022 році (котрі вони очікують через зростання цін на газ і нафту) скорочення цих доходів (і можливостей видатків на війну з Україною) через санкції нам дуже важливе.

Последние новости

Поточні втрати рф внаслідок санкцій, станом на 01.05.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 01.05.2024 1. Україна позбавляє росію дизеля та бензину, - Politico. -…

2 часа назад

Чому українцям не давали нобелів

Ми тут уже трохи розбиралися з тим, чому жінкам не давали нобелівських премій. Тепер хочу нагадати, чому українцям не давали…

4 часа назад

Урожай овочів попри втрату Каховського водосховища зріс на 10%

Українські господарства у 2023 році виростили майже 8,3 млн тонн овочів, що на 10% більше показника попереднього року (7,5 млн…

4 часа назад

Александр Кушнарь: Украина взорвала Рязанский НПЗ – один из крупнейших

P.S. Атакована нафтобаза в Кардимово, Смоленської області повністю знищена Стали відомі деталі атаки на паливо-енергетичний об’єкт у селищі Кардимово, Смоленської…

4 часа назад

Фонд Порошенка вклав 400 млн грн у виробництво модулів для військових на фронті

Фонд Порошенка разом з волонтерами ГО "Справа Громад" фінансує виробництво необхідних у військах модулів – командно-штабних пунктів, пересувних майстерень, шиномонтажів…

4 часа назад