Категории: Экономика

Поточні втрати рф внаслідок санкцій, станом на 03.08.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок
санкцій, станом на 03.08.2023
1. Надходження від нафтогазової галузі до бюджету рф у січні — липні 2023 року знизилися в 1,7 рази і склали 4,193 трлн рублів проти 7,146 трлн рублів роком раніше.
2. Російська промисловість на фоні війни та мобілізації відчуває максимальний рівень кадрового голоду з 1996 року.
— У липні на дефіцит працівників поскаржилися 42% промислових підприємств, ще у квітні на нестачу працівників вказували 35% підприємств.
— Найбільш гостру нестачу кадрів відзначали підприємства промисловості, водопостачання, видобутку корисних копалин, а також транспортування та зберігання.
— Експерти зауважують, що за останні десять років у чотири рази знизився обсяг підготовки спеціалістів робітничих професій.
3. У росії склався гострий дефіцит водіїв-дальнобійників.
— Російським транспортним компаніям не вистачає близько 60 тисяч водіїв.
— У галузі спостерігається катастрофічний брак водіїв вантажівок масою понад 3,5 т (категорія Е). За підсумками зведеного опитування найбільших компаній галузі за п’ять років дефіцит зріс із 15% до 21%.
— На думку експертів, галузі не вистачає 27% кадрів водіїв, через що простоює 18% парку великовантажного транспорту.
4. Постачання автомобілів до росії з Китаю перевищили 1 млрд доларів у червні.
— Відмітка у 1,027 млрд доларів стала рекордом серед усіх місячних поставок із КНР.
— За перше півріччя 2023-го з Китаю було поставлено легкових машин на 4,6 млрд доларів, що в 6,4 рази більше за минулорічний результат.
— Крім того, було відзначено зростання поставок нових шин на 15%, а загалом поставки деталей і комплектуючих для автомобілів за минулий місяць зросли на 11%.
5. Найбільший банк рф попри санкції, отримав рекордний прибуток у своїй історії.
— російський Сбербанк у другому кварталі 2023 року отримав рекордні 380,3 млрд рублів (близько $4,06 млрд) прибутку. Зростання порівняно з першим кварталом склало 6,5%.
6. ЄС розширив санкції проти білорусі для боротьби з обходом обмежень щодо росії.
— Як пояснили в Єврокомісії, йдеться про заборону експорту до білорусі низки чутливих товарів, які мінськ використовує для своєї армії.
— Зокрема, це вогнепальна зброя, боєприпаси, а також товари, які використовуються в авіації та космічній галузі.
7. Імпорт ЗПГ до Європи впав до найнижчого рівня з часів початку війни.
— Згідно з даними відстеження суден, постачання ЗПГ у липні знизилися на 7% порівняно з попереднім роком і склали 8,6 млн. тонн, що є мінімальним показником з листопада 2021 р.
— Це падіння збіглося з падінням базових цін на газ у регіоні, які за цей період впали більш ніж на 80%, що змусило трейдерів ЗПГ зробити вибір на користь поставок до Азії або зачекати, поки ціни знову зростуть.
— В даний час запаси ЗПГ у Європі перевищують середні показники, а попит на нього залишається низьким, проте при підготовці до зими може знадобитися підвищення цін для залучення поставок від конкурентів в Азії.
8. Бельгія затримала танкер, який перевозив російські нафтопродукти.
— У порту Антверпен затримали танкер, який перевозив російські нафтопродукти та входив до флоту найбільшого перевізника російської нафти — компанії Gatik Ship Management, яка з’явилася лише минулого року.
— Затриманий танкер Galatia зареєстрований під прапором Панами.
9. Торгівля ОАЕ з росією різко зросла.
— Нафта та дорогоцінні метали надходять до еміратів, а мікрочіпи та цивільні безпілотники вирушають в інший бік.
— Минулого року ОАЕ включили до списку країн, які не справляються із боротьбою з незаконним фінансуванням.
— У прагненні диверсифікувати доходи від продажу нафти ОАЕ вперше запровадили корпоративний податок, а також відреагували на санкції Заходу, фактично змусивши місцеві російські банки закритися.
10. З 1 серпня Грузія ввела обмеження на експорт і реекспорт до росії автомобілів, зроблених у США.
— Подібні санкції будуть введені на автомобілі, що ввозяться з Європи з 26 вересня, як це передбачено 11 пакетом санкцій проти росії.
— Такі обмеження повʼязані з забороною Євросоюзу від 23 червня постачати в росію автомобілі з об’ємом двигуна понад 1,9 літра, а також усі електрокари та гібриди. Це стосується як нових, так і старих машин.
— За даними Національної служби статистики, у січні–червні 2023 року Грузія експортувала до росії понад 3,7 тис. легкових автомобілів на загальну суму понад $52 млн.
11. Концерн JDE Peet’s (виробник кави Jacobs, L’Or, Tassimo та Douwe Egberts) до кінця 2023 року припинить продаж у росії західних брендів кави та чаю та залишить на цьому ринку лише місцеві марки.
— Гендиректор групи у розмові з інвесторами оголосив, що компанія не йтиме з російського ринку через ризик націоналізації активів або їх передачу третім особам.

Последние новости

Атака на Сирського та Залужного. Як Марʼяна Безугла стала інструментом розправи Банкової зі ЗСУ

На східному фронті без змін — росіяни намагаються зробити нестерпним життя у місті Харків та добити Донбас А от на…

7 часов назад

Єрмак потужний менеджер. Робить те, що я скажу, — Зеленський

Президент Володимир Зеленський вважає главу ОП Єрмака потужним менеджером. Про це він заявив в інтерв'ю виданню Bloomberg. "Єрмак потужний менеджер, один із…

7 часов назад

Міністр Федоров збрехав виданню «Голос Америки»

Хакери викрали з урядового порталу цифрових послуг Дія дані 13,5 мільйонів користувачів і розмістили їх для нелегального продажу в мережі…

11 часов назад

Росіяни окупували Сокіл та Восход на Донеччині та просунулися в Сотницькому Козачку на Харківщині

Російські військові окупували села Сокіл та Восход у Донецькій області.  Про це повідомляє DeepState. Також ворог розширив фронт у Харківській області…

11 часов назад

Загальні бойові втрати ворога з 24.02.22 по 04.07.24

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 04.07.24 орієнтовно склали / The total combat losses of the enemy from 24.02.22…

11 часов назад

«Слуга народу» Дубінський діяв за завданнями ГРУ ЗС РФ спільно із Деркачем та Сівковичем

Екснардеп Андрій Деркач та "слуга народу" Олександр Дубінський підтримували зв'язок із ГРУ РФ, готуючи пресконференції з метою дискредитації влади України.…

22 часа назад