Категории: Экономика

Поточні втрати рф внаслідок санкцій, станом на 02.01.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок
санкцій, станом на 02.01.2024
1. Росія витратила близько 620 мільйонів доларів на масовану атаку 2 січня.
— Масована ракетна атака по Україні 2 січня обійшлась росії в близько 620 мільйонів доларів. Про це свідчать розрахунки Forbes на основі даних Повітряних сил ЗСУ.
— За попередніми даними, вночі та зранку 2 січня російські війська застосували проти України загалом 99 ракет різних типів та ударних безпілотників.
— «З огляду на те, що точний розподіл ракет за типами залишається невідомим, Forbes оцінює їхню вартість у приблизно 620 млн дол.
Для розрахунку використовували такі оцінки:
— вартість ракети Х-101 – 13 млн дол,
— «Калібр»– 6,5 млн дол,
— «Іскандер» – 3 млн дол,
— «Онікс» – 1,25 млн дол,
— Х-22 – 1 млн дол,
— «Точка-У» – 0,3 млн дол,
— Х-55 – 2 млн дол,
— Х-555 – 4 млн дол,
— Х-47 «Кинджал» – 15 млн дол,
— Shahed-136 – 50 тис дол.
2. Причиною послаблення російського рубля стало різке скорочення припливу іноземної валюти.
— У 2023 році російська економіка отримає $420 млрд експортних доходів — мінімальний обсяг із пандемії 2020.
— Саме валюти економіка отримає ще менше, оскільки 40% експортних угод, за даними Центробанку рф, оплачуються у рублях.
— Майже половина валютного припливу посідає юань.
— Доларів та євро до росії за підсумками 2023 року може надійти лише близько $110–120 млрд, що відповідає рівню початку 2000-х років.
3. Експорт зрідженого природного газу з росії до Європи у 2023 році знизився на 1,9% до 15,8 мільйона тонн із 16,1 мільйона тонн роком раніше.
— Постачання в Азію скоротилися на 11% до 14,9 мільйона тонн з 16,7 мільйона тонн, випливає з доступних на вівторок даних із відвантажень LSEG.
— Європа минулого року нарощувала закупівлю ЗПГ у світових виробників на тлі різкого зниження постачання трубопровідного газу з росії.
— Загалом експорт ЗПГ із росії скоротився минулого року на 6% до 31 мільйона тонн через планові ремонти на заводах у літній період.
— Тим часом у грудні 2023 року відвантаження російського ЗПГ досягло рекордного рівня 3,2 мільйона тонн, з яких 1,9 мільйона тонн — постачання з Ямал ЗПГ.
— Постачання Новатека до Європи з Ямал ЗПГ у 2023 році попередньо знизилися на 8% до 13,9 мільйона тонн з 15,1 мільйона тонн роком раніше, в Азію — скоротилися на 11,5% до 4,6 мільйона тонн з 5,2 мільйона тонн.
— Орієнтований на азіатський ринок ЗПГ проект «Газпрому» Сахалін-2 у 2023 році знизив експорт на 10% до 10,1 мільйона тонн.
— Запущений у вересні 2022 року середньотоннажний проект Газпрому ЗПГ-Портова у 2023 році відправив на експорт 1,4 мільйона тонн газу в основному до Туреччини та Греції, три партії пішли до Китаю, одна з них — Північним морським шляхом.
4. Використання газових сховищ в Україні допомагає Європі запобігти подальшим енергетичним кризам.
— Європейські енергетичні компанії використовують лише відносно невеликі обсяги палива зі сховищ у самому ЄС, що сприяє стримуванню цін на газ та поповненню запасів наступної зими.
— Рівень запасів у сховищах Євросоюзу залишався на рівні майже 90% на кінець грудня, це значно вище за середній показник за попередні п’ять років, показали дані Gas Infrastructure Europe.
— Відбір газу з українських сховищ безперечно допоміг зберегти такий рівень.
5. Китай відновлює дію імпортних тарифів на вугілля.
— Очікування цих мит вже призвело до зниження постачання російського вугілля до кінця року.
— Росія стала постачальником вугілля №2 до Китаю, завдяки безмитній торгівлі, поновлення тарифу загрожує постачанням з рф, оскільки Австралія та Індонезія торгують з Китаєм вугіллям без мита завдяки угодам про вільну торгівлю.
— Китай скасував цей тариф у травні 2022 року через побоювання зростання цін на тлі світової енергокризи.
— До кінця року поставки вугілля з рф до Китаю зросли в 2 рази в порівнянні до квітня 2022 року, коли мито діяло.
6. Казахстан підвищив тариф на транзит нафти із росії.
— Національний оператор Казахстану АТ «КазТрансОйл» повідомив про підвищення тарифів на перекачування російської нафти своєю ділянкою трубопроводу ТОН-2 з 1 січня.
— Згідно з повідомленням оператора, тепер вартість транзиту на відстань 1 тис. км. складає $11,28 за тонну (без ПДВ).
— Як повідомило АТ «КазТрансОйл», розпорядження про підвищення тарифу було затверджено головою правління компанії на початку грудня. Тоді вартість транзиту на 1 тис. км становила $9,3 за тонну. Такі параметри було встановлено з 2018 року.
— Територією Казахстану пролягає ділянка трубопроводу ТОН-2 (Туймази — Омськ — Новосибірськ-2) протяжністю 186,25 км, через цю ділянку нафта з рф поставляється до Павлодарського нафтохімічного заводу, потім її частина прямує до Китаю та Узбекистану.
7. Німецький фармгігант Stada залишає росію.
— Один із найбільших інвесторів у фармацевтичну промисловість рф виводить заводи в окрему фірму і готує їх до продажу.
— Stada до кінця минулого року фактично пішла з росії, але зробила це тихо, шляхом виділення свого російського бізнесу, який став токсичним.
— На російському ринку Stada пропонувала понад 120 найменувань лікарських засобів.
8. Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) внесла шість країн до переліку іноземних держав, що належать до зони ризику.
— Зазначено, що до іноземних держав, які належать до зони ризику, належать такі країни:
— Корейська Народно-Демократична Республіка;
— Ісламська Республіка Іран;
— Республіка Союзу М’янма;
— Сирійська Арабська Республіка;
— Республіка Куба;
— Російська Федерація;
— Республіка Білорусь.
— Рішення ухвалено з метою мінімізації негативного впливу наслідків військової агресії російської федерації проти України та сприяння стабільності ринків капіталу.

Последние новости

Поточні втрати рф внаслідок санкцій, станом на 27.06.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 27.06.2024 1. Польща, Литва, Латвія та Естонія хочуть звести вздовж кордонів…

1 день назад

​​ОПУ ЗІ СМАКОМ СТАЛІНІЗМУ

На "Українській правді" вийшов доволі цікавий матеріал про Андрія Єрмака. Матеріал справді вартий уваги. Хто ж такий Андрій Єрмак? А…

1 день назад

Татарову самое время готовиться на выход

Статья на «Украинской правде» об особенностях и завоеваниях Андрея Ермака имеет очень простую причину. Госдеп США в категорической форме требует…

1 день назад

​​УКРАЇНЦІ БАЧАТЬ ТАК

Центр Разумкова оприлюднив результати дослідження "Оцінка ситуації в країні, довіра до соціальних інституцій...", з дуже, як на мене цікавими результатами.…

2 дня назад

Поточні втрати рф внаслідок санкцій, станом на 26.06.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 26.06.2024 1. Російський газопровід «Сила Сибіру» постачає газ із родовищ Іркутської…

2 дня назад