Категории: Украина

Нема підстав для евакуації, є підстави посилювати оборону

Посольства деяких країн НАТО готують евакуацію частини співробітників з України, повідомили CNN та Bild. Це необґрунтоване та передчасне рішення, на мою думку.

Мета Путіна — примусити керівництво України, українське суспільство та західних союзників відмовитись від збройного спротиву агресії на Донбасі, припинити стріляти та тим самим де-факто визнати окупацію Донбасу та Криму. Задля цього Росія погрожує початком бойових дій проти України за межами Донбасу.

НАТО, за словами співробітників посольств, має інформацію про кілька сценаріїв тиску Путіна на Україну. Одним із них є велика війна та проведення повномасштабної військової операції на Донбасі та в інших прикордонних областях України — як найбільш радикальний варіант дій.

Звичайно, це лише один зі сценаріїв, причому найбільш радикальний. Сценарій, який НАТО намагається попередити політичними засобами, санкціями та поставками зброї. Але така ймовірність розглядається, і саме через цей ймовірний ризик на певний період нібито обмежується кількість осіб, які підлягають обов’язковій евакуації.

Під час проведення великого наступу Росія, за даними розвідки НАТО, розглядає варіант знищення стратегічних об’єктів України — вузлів енергопостачання та зв’язку, в тому числі у великих містах.

Евакуація частини співробітників та родин не означає, що повномасштабна війна обов’язково почнеться. НАТО докладає значних зусиль, щоб цей сценарій унеможливити. Саме з цим пов’язані позапланові екстрені поставки нових партій зброї. Багато робиться, щоб продемонструвати росіянам катастрофічні наслідки їхнього вторгнення, і це має великий вплив на ситуацію. Сучасна війна — це війна нервів.

Якщо ворог хоче примусити нас припинити спротив, ми маємо ефективно показати, що спротив не припиниться.

Ми розуміємо, що ніякої прогулянки до Києва у росіян не відбудеться навіть у тому разі, коли РФ піде на ризик повного розриву з демократичним світом та великих втрат у боях. Удари по інфраструктурі України будуть мати тяжкі наслідки, але не припинять спротив.

Скажу, наприклад, що я особисто не планую вивозити родину нікуди, не бачу зараз жодних підстав. Буду залишатись у Києві, оформлююсь до лав ТРО на випадок надзвичайних ситуацій у своєму районі. А на випадок великого вторгнення в мене зарезервоване місце та спорядження у розрахунку в одному з наших діючих добровольчих підрозділів, який буде активно застосовуватись — щоб можна було повідомляти читачам про новини боротьби з окупантами якомога скоріше. Тому мені здаються дії дипломатів НАТО передчасними, хоча я і розумію їх занепокоєння. Але сподіваюсь, що такої евакуації не відбудеться.

Впевнений, що у нас був та є тільки один спосіб зупинити агресора — показати готовність до ефективного спротиву на всіх рівнях. Кожен має зробити те, що потребує наш громадянський обов’язок. А наші партнери по НАТО зараз найкраще можуть запобігти війні завдяки рішучій політичній підтримці, посиленню санкцій проти РФ та додатковим поставкам озброєння для оборони України. Підготовка до ефективного спротиву підвищує ціну та ризики для Путіна, і чим вище наша організованість, тим менш вірогідно, що Росія ризикне наступати.

Ми зможемо себе захистити, Донбас та Крим будуть звільнені, шантаж Путіна обов’язково провалиться. 

Юрий Бутусов

Последние новости

Загальні бойові втрати ворога з 24.02.22 по 12.05.24

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 12.05.24 орієнтовно склали / The total combat losses of the enemy from 24.02.22…

3 часа назад

Поточні втрати рф внаслідок санкцій, станом на 10-11.05.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 11.05.2024 1. Європейський союз (ЄС) погодив проект гарантій безпеки для України.…

14 часов назад

Новий ролик Міноборони? Кірюша Тимошенко все передер із американського…

Чоловік, тобто Bogdan Butkevych: — Ти бачила новий ролик Міноборони? Кірюша Тимошенко все передер із американського… — Ще ні. Але…

16 часов назад

Велика Британія надає найбільший пакет військової допомоги Україні

У Міністерстві оборони Великої Британії повідомили, що вони передають Україні найбільший в історії пакет допомоги. Україна отримає понад 4 мільйони…

16 часов назад

Російський штурмовик Су-25 збили воїни 110-ї ОМБр на Донеччині

Сьогодні, 11 травня, українські бійці зі 110-ї окремої механізованої бригади знищили російський штурмовик Су-25 на Авдіївському напрямку. Про це повідомила 110…

16 часов назад

Безугла назвала Залужного ухилянтом, а Ліну Костенко слабкою старухою

Безугла назвала Залужного ухилянтом, а Ліну Костенко слабкою старухою. За те, що ті отримали від Кличка звання «Почесний громадянин Києва».…

20 часов назад