Категории: Украина

НАВІЩО НАМ ПОМІСНА ЦЕРКВА?

Річниця Об’єднавчого собору, який поклав початок створенню помісної автокефальної Православної церкви в Україні знову здійняла в мережі хвилю бурчання штибу «релігія віддалена від держави – чому держава займається справами релігії» та «21-е сторіччя на дворі – а вони в церкви граються».

Чому ж так важливо було Україні здобути власну помісну церкву?

Викладу погляд ніяк не пов’язаний з догматами віри – чисте раціо. Почнемо з того чому православна церква в тій чи іншій форму в Україні є, і ще довго буде.

Причина перша – історична. Україна – християнська держава, тісно пов’язана історією саме з грецьким православ’ям. Від цього нікуди не подітися і це сидить у нас на рівні підсвідомості. Викорінити православ’я з українців не змогли навіть більшовики з усією їхньою каральною машиною.

Причина друга – традиційна. Знову таки, попри 70 років більшовизму в наш побут наразі твердо увійшли християнські обряди – хрестити дитину народжену і відспівувати в церкві небіжчика. Активно поширюється традиція вінчання у церкві. Робиться це без жодного примушення й відтак, вочевидь – процес триватиме.

Причина третя – моральна. У державі мусить бути інституція, працівники якої мусять нагадувати громадянам що не хлібом єдиним, і що держава – це спільна справа, яка не тільки надає права, а ще й вимагає обов’язків а бува й самопожертви. Досвід того таки Радянського Союзу, який руйнував церкви силами «воїнствуючих безбожників», але сам же побіг до церков коли німці підходили до Москви – яскравий приклад. Людина – смертна. Один з найжахливіших страхів людини – страх перед смертю, при чому не тільки своєю, а й рідних, дітей, тощо. З цим страхом людина так чи не так, а піде до певного фахівця з питання, в Україні переважно – до православного священика.

Причина четверта – соціальна. Отут ми приходимо до питання «навіщо займатися питаннями церкви у 21-му ст.»? Знаєте, є така країна Сполучені Штати Америки, яка наукових патентів щорічно видає більше ніж весь інший західний світ разом узятий, і в якій, водночас, в кожному номері готелю разом з рушниками та халатом, ви знайдете Біблію. Де в провінційному містечку, люди які виробляють продукцію для Apple, або General Electric, не пропускають жодного християнського свята. Є сувора реальність – критично ставитися до свого життя і всього пов’язаного з ним здатні не більше 7-10% людей, усі інші потребують просто набору обрядів. У США – от так. Чому хтось думає, що в Україні, після провалу більшовицького експерименту з дехристиянізації людей, бути мусить якось інакше?

Все це доводить, якась домінуюча церква, при чому саме християнська і православна, в Україні існувати буде, так чи не так. Питання лише в тому – яка? І от саме це, як на мене – і є каменем спотикання. Бо до появи ПЦУ на місце домінуючої претендувала філія церкви колишньої імперії, тобто УПЦ-МП – філія російської РПЦ. Київський патріархат, скажете ви? Насмілюся нагадати, що церква має справу в першу чергу з людьми віруючими. А для них дуже важливим є питання благодаті. І невизнаність церкви Філарета ані Фанаром (центром світового православ’я), ані іншими православними церквами, примушували багатьох віруючих іти до храмів філії РПЦ. З появою ПЦУ ця проблема була вирішена – ПЦУ визнана вже і Константинополем, і двома православними церквами у світі. Далі – буде.

Отут ми підходимо й до питання, чи мусила питанням церкви займатися держава? Очевидно, церква яка домінує в країні, має на пересічних громадян чималий вплив. А це вже питання національної безпеки – особливо за наявності війни. Очевидно, якщо без православної церкви українці не можуть, це мусить бути українська церква – керівні органи якої містяться в Україні, а не в державі, чия мета аби України не було. Саме тому створення ПЦУ викликала бурну істерику у Москві, там дуже гарно розуміють, що поява ПЦУ – це радикальний відрив України від Московії. Чим далі – тим сильніший.

Зроблено це було рік тому. Це зробила команда президента Порошенка. А оцінять це по достоїнству вже наші нащадки.

Дмитро «Калинчук» Вовнянко

Після нормандської зустрічі деякі оптимістичні політкоректні люди висловили припущення, що Зеленський, «глянувши в очі Путіну», почне дрейф у патріотичний бік. На підтвердження наводився факт, що під час самміту він не здав чекістам нічого більшого, аніж те, на що погодився під час його підготовки.

Аж ось приходить учорашній день — і Янелох демонстративно ігнорує першу річницю створення ПЦУ. І стає абсолютно зрозуміло, що ніякого прогресу немає, зниження темпів поступок Путіну викликане винятково страхом перед вуличними протестами, а рускомірська адженда нікуди не поділася — як і загроза суверенітету від влади манкуртів

Karl Volokh

Ні загиблі та поранені на фронті, ні поховання закатованого в полоні — не завадили президенту відвідати концерт Квартал95, де його було зустрінуто заслуженою овацією і всі добре повеселилися.

Про демонтстративне ігнорування заходів річниці отримання історичної автокефалії ПЦУ годі й казати.

Звичайно, до цього мало кому є діло, але нехай чергова замальовка полежить в цьому літописі — щоби потім не казали, що у нас «нєправільная комунікація с нарідом», який хотів бути «ми всі президенти», а насправді став «ми всі клоуни».

Валерій Прозапас

Последние новости

Росіянам вдалось прорватись і закріпитись в Очеретиному

Російським окупантам вдалося прорватися та закріпитися у селищі Очеретине Покровського району, що на Донеччині. ЗСУ вживає всіх заходів, щоб вибити…

2 часа назад

Відступати небезпечно: військові заявляють про майже повну відсутність тилових ліній оборони, — АР

Замість траншей та окопів на фронті подекуди - ями, в яких важко сховатися, інженерної техніки не вистачає, а будувати оборонні…

6 часов назад

Загальні бойові втрати ворога з 24.02.22 по 02.05.24

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 02.05.24 орієнтовно склали / The total combat losses of the enemy from 24.02.22…

14 часов назад

Поточні втрати рф внаслідок санкцій, станом на 01.05.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 01.05.2024 1. Україна позбавляє росію дизеля та бензину, - Politico. -…

23 часа назад