Категории: Политика

На Одещині замість демонтажу відреставрували пам’ятник Леніну

Український інститут національної пам’яті просить правоохоронців розслідувати реставрацію за бюджетні кошти пам’ятника Володимиру Леніну в селі Кубей (Одеська область)

Про це повідомляє прес-служба інституту.

Український інститут національної пам’яті підготував звернення в Генпрокуратуру, МВС, СБУ і Державну аудиторську службу з приводу відреставрованих за бюджетні кошти в Одеській області пам’ятників Леніну і Калініну.

Зокрема, інститут просить правоохоронців порушити кримінальне провадження за ст. 436-1 (виготовлення, поширення комуністичної, нацистської символіки і пропаганда комуністичного і націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів) Кримінального кодексу.

Санкція цієї статті передбачає покарання у вигляді обмеження або позбавлення волі до 5 років з можливою конфіскацією майна, а при здійсненні подібних дій представником влади, повторно, організованою групою або з використанням засобів масової інформації — позбавленням волі від 5 до 10 років з можливою конфіскацією майна.

Інститут також просить Службу безпеки України перевірити посадовців сільської ради на предмет здійснення дій, спрямованих на посягання на територіальну цілісність і недоторканість України, а Державну аудиторську службу, — перевірити законність використання бюджетних коштів для проведення реставрації.

У повідомленні відзначається, що відповідно до вимог закону «Про засудження комуністичного і націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні і заборону пропаганди їх символіки» пам’ятники Леніну і Калініну в селі Кубей містять комуністичну символіку і підлягають обов’язковому демонтажу.

При цьому підкреслюється, що ці пам’ятники не були демонтовані, а були відреставровані за рахунок 50 тис. гривень з бюджета села.

Пам’ятник Калініну

 

Последние новости

Про мирну угоду, яку Україна та Росія могли підписати на початку війни

250 (85) тисяч солдатів. Загальна кількість, включно з тиловими підрозділами. 800 (342) танків 2400 (1029) одиниць бронетехніки 1900 (519) одиниць…

37 минут назад

Сирський підтвердив втрату трьох сіл поблизу Авдіївки

Ситуація на фронті загострилась. Намагаючись захопити стратегічну ініціативу та прорвати лінію фронту, противник зосередив основні зусилля на декількох напрямках, створивши…

51 минута назад

Александр Кушнарь: Российские оккупанты воют о прилёте ATACMS

Доки в нас інформація ще не була достатньо певною, рашики самі засвітили свої втрати на Тарханкуті. І це ж не…

5 часов назад

У Німеччині росіянин вбив двох українців

У вечір суботи, 27 квітня, у німецькому місті Мурнау на території торгового центру були знайдені двоє молодих українців з ножовими…

5 часов назад

Загальні бойові втрати ворога з 24.02.22 по 28.04.24

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 28.04.24 орієнтовно склали / The total combat losses of the enemy from 24.02.22…

8 часов назад