Категории: ВПК

«Москітний» флот України поламає зуби агресору

СТВОРЕННЯ ПОТУЖНОГО РІЗНОРІДНОГО КАТЕРНОГО УГРУПОВАННЯ В СКЛАДІ ВІТЧИЗНЯНИХ ВМС МОЖЕ СТАТИ ЕФЕКТИВНИМ ТА ПОРІВНЯНО НЕДОРОГИМ ЗАСОБОМ ЗАХИСТУ НАЦІОНАЛЬНИХ ІНТЕРЕСІВ УКРАЇНИ В ЧОРНОМОРСЬКО-АЗОВСЬКОМУ БАСЕЙНІ

Будівництво малотоннажних катерів для вітчизняних ВМС коштує в рази дешевше, і їх набагато швидше можна поставити в стрій, аніж реалізувати довготермінові проекти з побудови великих надводних кораблів. Приблизна кошторисна вартість будівництва одного такого катера становить майже 150 млн грн. Залежно від водотоннажності та оснащення ця сума може змінюватися. Натомість середня ціна будівництва корвета за європейськими мірками досягає 250–300 млн доларів США

Унаслідок анексії Криму понад 80% корабельного складу наших Військово-Морських Сил залишилося на півострові. Однак перед ВМС України й надалі стоїть завдання оборони держави на південному приморському напрямку, захисту національних інтересів у межах виняткової морської (економічної) зони.

Як відомо, російський флот протягом останнього часу посилює свої бойові можливості в Чорноморському регіоні за рахунок введення до бойового складу ЧФ нових бойових кораблів, оснащених сучасними засобами ураження (фрегата й корветів, підводних човнів із КР типу «Калібр»). Тож ВМС України потрібно було «ще вчора» адекватно реагувати на агресивні дії Росії в близькій морській зоні.

В умовах обмеженого фінансового ресурсу дієвою «асиметричною» відповіддю на агресивні випади значно більших сил противника є розвиток надводних сил, а саме — будівництво «москітного флоту». Його основу становитиме потужне катерне угруповання.

У ВМС України здійснено аналіз обстановки в Чорноморському та Азовському регіонах. Визначено загрози національним морським інтересам України й опрацьовано концептуальну модель розвитку флоту на найближчу перспективу. За основу взято модель розвитку ВМС Швеції з акцентом на будівництво маневрового, багатофункціонального й добре озброєного «москітного флоту». До його складу входитимуть катери різного призначення. Сучасні бойові одиниці будуть спроможні здійснювати окремі морські операції, завдаватимуть точних ударів по противнику та оборонятимуть морське узбережжя, зазначив командувач ВМС ЗС України віце-адмірал Ігор Воронченко під час свого виступу на нещодавньому Міжнародному науковому форумі «Морська стратегія держави. Розвиток та реалізація морського потенціалу України».

— Сьогодні розглядають кілька варіантів створення на сучасних мультизавданнєвих тактичних платформах швидкісних і малопомітних «москітів». Це платформи для ракетних, мінно-тральних, десантно-штурмових, рейдово-амфібійних і протидиверсійних катерів. Такою платформою може стати ракетний катер типу «Лань», — наголосив віце-адмірал Ігор Воронченко.

Україна вже сьогодні збільшує свої військово-морські спроможності. За словами командувача ВМС, будівництво ще двох малих броньованих артилерійських катерів завершиться напередодні Дня Військово-Морських Сил, а в серпні очікується, що наші моряки отримають іще два катери цього типу. До кінця року флот також підсилять два десантно-штурмові катери «Кентавр» і судно спеціального призначення.

На думку президента «Українського агентства з перспективних науково-технічних розробок» адмірала запасу Ігоря Кабаненка, головна перевага «москітного флоту» полягає в недорогій вартості катерів. Важливим є фактор низької візуальної оптико-електронної, радіолокаційної й теплової помітності. А в разі встановлення на борту високоточної зброї достатньої потужності катери зможуть знищувати навіть великі надводні кораблі й підводні човни противника. Тож планують, що майбутня «робоча конячка» вітчизняного надводного флоту (ракетний катер типу «Лань») може отримати в якості головної зброї сучасну протикорабельну ракету, розробка якої вже триває.

— Маючи у своєму складі рейдово-амфібійні катери, ВМС забезпечать рейдові та спеціальні дії морської піхоти й сил спеціальних операцій, — розповідає Ігор Кабаненко. А протимінні катери протидіятимуть підривній діяльності на рекомендованих морських шляхах цивільного судноплавства в Чорноморському регіоні. Тобто саме в тих морських районах, де існує висока ймовірність мінування Росією українських водних шляхів, аби заблокувати економічну діяльність нашої країни. Приміром, десантно-штурмові катери «Кентавр» розвивають швидкість до 50 вузлів і більше. Тому вони можуть діяти в складі різнорідних десантних сил морського компонента Сил швидкого реагування.

Таким чином, флот зможе грати на випередження, розвивати власну ініціативність і застосовувати принцип раптовості в прибережних морських районах. «Кентаври» завдяки своїй мобільності спроможні знищувати окремі маломірні цілі противника. Тому їхнє призначення якраз і полягає в транспортуванні морем та висадці на необладнане узбережжя морського десанту. Крім того, вони здійснюють розвідку й спостереження та є достатньо ефективними в боротьбі на морі з диверсійними силами та засобами противника.

На думку деяких військових експертів, якби ВМС України мали угруповання з 25–30 «москітів», то навряд чи РФ наважилася б захопити бурові установки Одеського газового родовища. Катери «москітного» флоту, які буде оснащено сучасною ударною зброєю, становитимуть загрозу навіть переважним силам противника. Особливо ефективно нові катери працюватимуть на Азовському морі та у районі АТО у взаємодії з іншими силами й засобами.

Віталій ПАНЧИШИН  


Последние новости

Поточні втрати рф внаслідок санкцій, станом на 03.05.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 03.05.2024 1. Росія постачає нафту до Північної Кореї понад встановлений ООН…

7 часов назад

Інтерв’ю заступника голови ГУР Скибіцького The Economist. Основні тези

Заступник голови ГУР МО України Вадим Скибицький для The Economist про поточну ситуацію. По порядку, як це було в інтерв'ю, без вирваних із контексту…

7 часов назад

Юрій Бутусов: Безвідповідальність та некомпетентність Ставки Верховного головнокомандувача

Ситуація на фронті гостро критична, і усім очевидно, що основна проблема, яка заважає досягнути перемоги у війні - безвідповідальність та…

7 часов назад

НЕВЕСЕЛИЙ КЛОУН-ЗАЛІЗНИЧНИК

Існує така теорія, що російський диктатор владімір путін вдало зміг залякати українського недодиктатора Віктора Януковича. Начебто, коли Янукович і його…

7 часов назад

Абсолютно всі чоловіки від 18 до 60 років мають з 18 травня оновити дані в ТЦК, — Генштаб ЗСУ

У Генштабі ЗСУ наголосили, що з 18 травня абсолютно всі чоловіки від 18 до 60 років мають оновити свої дані…

9 часов назад