Категории: ВидеоПолитика

Лише «Слуга народу» не підтримала пропозицію про збільшення фінансування армії

Лише представники фракції «Слуга Народу» не підтримали пропозицію щодо збільшення фінансування армії в умовах можливої агресії Росії.

Про це заявив лідер «Європейської Солідарності» Петро Порошенко.

«На сьогодні окремим членам уряду заборонено казати про необхідність потреб. Під час нашої зустрічі вони були більш відверті. І коли я взяв слово для виступу, практично всі представники влади підтвердили, що вимоги, які накреслили представники «Європейської Солідарності», були підтримані всіма фракціями демократичної пропозиції, крім монобільшості», – зазначив Петро Порошенко.

Лідер «ЄС» наголосив, що його фракція ініціюватиме звернення з вимогою дати оцінку такої поведінки народних депутатів з провладної більшості.

Депутати від «Європейської Солідарності» 24 січня подали законопроєкт № 6542 про перерозподіл 50 млрд грн у бюджеті на користь Міністерства оборони, що дозволить збільшити зарплати військових до 40 тис. грн, а видатки на закупівлю озброєння – удвічі.

Документ зокрема пропонує перерозподілити на армію частину грошей виділених на утримання автодоріг державного значення (17 з 58 млрд грн), ремонт і утримання автодоріг місцевого значення (10 з 24 млрд грн). При цьому зменшені видатки на автодороги відповідатимуть рівню 2019 року. Також на оборону пропонується віддати 23 млрд грн, наданих Україні у 2021 році від МВФ у межах програми спеціальних прав запозичень. Крім цього, проєкт зобов’язує уряд виділити з резервного фонду Державного бюджету 300 млн грн на потреби організації територіальної оборони. Автори проєкту звертають увагу, що виділені чинним бюджетом на потреби Міноборони 133,5 млрд грн становлять лише близько 60% від того, що просило оборонне відомство на 2022 рік.

P.S. Під час закритої наради у Голови Верховної Ради щодо безпекової ситуації урядовці підтвердили необхідність виділити додаткове фінансування для ЗСУ.

Про це заявив лідер «ЄС», п’ятий президент Петро Порошенко, інформує пресслужба політсили.

Він нагадав, що «Європейська Солідарність» ініціює зміни до бюджету, щоб виділити армії 50 млрд грн.

«Фактично всі представники влади підтвердили вимоги представників «Європейської Солідарності», і вони були підтримані всіма фракціями демократичної опозиції», — повідомив лідер політсили. Він також нагадав, що єдина фракція, яка блокує зміни до бюджету — це «Слуга народу».

За словами Порошенка, потрібно терміново набрати за достойне грошове забезпечення тих ветеранів, які служили в відповідних підрозділах.

«Дати їм можливість повернутися на шість місяців тоді, коли країна потребує їх зусиль, і отримати за це достойну платню. Друга позиція – це створення стратегічних резервів. Ми знаємо, що на рівні тактичних, тобто того, чим забезпечені на рівні бригади, у нас резерви існують. А на рівні оперативних є вже певні проблеми, на рівні стратегічних – нуль. І тому ми маємо забезпечити розгортання резерву першої черги, забезпечення паливно-мастильними матеріалами, продовольством, речовим забезпеченням, медичним і бойовим забезпеченням. Сьогодні на це треба терміново виділити гроші, провести тендери і в жорсткій антикорупційній процедурі забезпечити ЗСУ», — пояснив лідер «ЄС».

«Третій напрямок – це виділення коштів суб’єктам місцевого самоврядування для того, щоб під час співфінансування розгорнути підрозділи територіальної оборони, виділити приміщення, обладнати кімнати для зберігання зброї і проінформувати населення – що, де, коли кожен має робити, не дай боже станеться час «Ч», — продовжив п’ятий президент.

Також, зазначив Порошенко, треба відновити ракетну програму, забезпечення засобів радіоелектронної боротьби, забезпечення ударними безпілотними літальними апаратами, забезпечити протиповітряну оборону.

Лідер «ЄС» зауважив — якщо українська влада звертається за підтримкою до союзників, то має щось робити й сама.

«Звідки ці гроші взяти? Оскільки внаслідок некомпетентного і бездумного керівництва зовнішні ринки для України закриті, ми сьогодні не можемо там взяти жодної копійки. Ми категорично проти друкування грошей. І ці 50 млрд грн мають бути взяті з двох джерел. Це той транш 2,7 млрд доларів, який Україна як подарунок отримала у другій половині минулого року від МВФ. Частина коштів – за рахунок прийнятого вчора Рішення Ради Міністрів закордонних справ Євросоюзу по макрофінансовій допомозі – 1,2 млрд євро. А частина – з мегакорупційного проекту «Великого крадівництва». Треба сконцентруватися і мобілізуватися на підтримку нашої армії. Ми – за єдність. І тому ми невипадково були ініціаторами, підписали і проголосували сьогодні Звернення парламенту, яке стимулює міжпарламентське співробітництво», — резюмує Порошенко. 

P.P.S.

Голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія вважає, що не варто дивуватися заявам Олександра Лукашенка щодо готовності підтримувати РФ у війні проти України.

У коментарі журналістам у кулуарах парламенту він зазначив, що зараз ситуація із можливим новим вторгнення штучно нагнітається через західні медіа.

«А ми не знали два роки тому, що Лукашенко – це потенційний другий фронт? Немає такого зараз, ситуація нагнітається штучно, це інформаційно-психологічна операція, це гібридна війна. Це частково військова, частково – інформаційна. Зараз інформаційний компонент основний», – зазначив він.

Последние новости

Зеленський з нами доти, поки буде війна?

Відповідальна частина суспільства не дозволила Януковичу і ФСБ загнати країну в московітське ярмо. Відповідальна частина суспільства попереджала, що вибори по…

6 часов назад

З 18 липня повістки почнуть розсилати поштою, — постанова Кабміну

З 18 липня, тобто через 60 днів після набрання чинності закону про мобілізацію, розпочнуть надсилати повістки поштою. Про це йдеться…

6 часов назад

Війна — це не математика

Часто доводиться чути: «Війна - це математика». Особи, здебільшого далекі від воєнної теорії, а тим більше від практики, люблять сентенції…

7 часов назад

ПʼЯТЬ РОКІВ І ДАЛІ

Я зрозумів, певне, навіщо Банкова через речників і пул телеграм-анонімок так підігріває тему легітимності Володимира Зеленського на посаді Президента України.…

11 часов назад

Загальні бойові втрати ворога з 24.02.22 по 20.05.24

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 20.05.24 орієнтовно склали / The total combat losses of the enemy from 24.02.22…

11 часов назад