Лауреат Нобелівської премії з фізики передасть гроші фонду, що допомагає Україні

Нобелівський лауреат у галузі фізики Ференц Крауш планує витратити свою премію на благодійність та допомогу українцям.

Зокрема, він передасть кошти ініціативі Science4People, яка допомагає відбудовувати українські школи. Цей фонд у 2022 році заснував сам Крауш.

Про це вчений повідомив в етері німецького радіо Deutschlandfunk, пише угорське видання Portfolio.

Нобелівську премію з фізики-2023 отримали науковці П’єр Агостіні, Ференц Крауш та Енн Л’Юільє, яких нагородили за «експериментальні методи, які генерують аттосекундні імпульси світла для вивчення динаміки електронів у матерії».

Цьогорічна премія становить 11 мільйонів шведських крон (понад 700 тисяч доларів). Винагороду розділили між трьома вченими.

Фото: wolffund

61-річний Ференц Крауш – вчений угорського походження, який працює у німецькому Інституті фізики імені Макса Планка.

У 2022 році, після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, Крауш заснував ініціативу Science4People.

Організація надавала українцям генератори під час блекаутів, а також допомогала школам з технічним обладнанням.


На тлі такого вчинку, коли науковець іншої країни віддає свою премію на відновлення українських шкіл, можна осягнути глибину ницості вчинку найвеличнішого, який присуджує пожиттєву премію своєму батечку, а потім звинувачує Захід у скупості.

Світлана Білуник
А ви знаєте, через цей скандал, я таки прочитав наукову роботу Зеленського-старшого.
Зеленский А. С.
Алгоритм реализации моделирования дневной поверхности карьера с использованием B-сплайнов / А. С. Зеленский, В. И. Мельничук. // Ефективна економіка. — 2010
B-Spline, NURBS, OpenGL, C++…. Так вже співпало, що мене не лякають всі ці слова, використані батьком Зеленського в своїй «науковій» роботі.
«II. Постановка задачи. На основе теории построения поверхностей с использованием B‑сплайнов и базы данных (БД), представляющей собой координаты
бровок уступов, разработать алгоритм и программное обеспечение построения дневной поверхности карьера с прохождением ее строго через координаты бровок».
Для того, хто розуміє цей абирвалг, це звучить приблизно так:
— Маючи апельсин, яблуко і персик вже кимось відділений від кісточки, маючи чийсь блендер і розетку з електрикою, розробити алгоритм і програмне рішення натиснення кнопки блендеру для побудови фруктового коктейлю.
Якщо коротко: папка Зеленського «винайшов» спосіб, коли береш кимось зняті точки на поверхні (не ним, він алгоритм для цього не потягнув) і будуєш із них 3д модель. Все. По цьому «винаходу» Зеленський-старший пише «наукову роботу», а потім ще 100500 на ту ж тему і, щоб виглядати «науковцем», друкує в «наукових виданнях», як наприклад «Ефективна економіка» тут же у Дніпрі, де він сам є членом спеціалізованої вченої ради у ДВНЗ «Національний гірничий університет» (м. Дніпро).
Не обов’язково бути геологом, там все зрозуміло. Зрізали шматок поверхні, отримали нові точки зрізу в 3д системі координат, порівняли профіль поверхні на дату Х з профілем поверхні на дату У, отримали кількість видобутої породи. Техніка проходить, поверхня кожен раз змінюється, найскладніше в задачі — постійно знімати ці точки поверхні і заносити їх в базу даних. Задача проста, як двері, давно всіма вирішена, алгоритми існують 100500 років.
При чому не ясно, чому Зеленський старший вирішив візуалізувати поверхню саме за допомогою B-Spline? Звучить красіво? Чому не Akima чи Bezier чи linear? Насправді, та програма, яку вони з асистентом «винайшли», мала б включати всі типи ліній. Просто правила хорошого тону.
Та насправді візуалізувати поверхню лініями це взагалі минуле сторіччя. Вже давно існують і скрізь використовуються алгоритми реконструкції поверхні/сітки із хмари точок. Наприклад, A Greedy Delaunay Based Surface Reconstruction Algorithm опублікований 2002 року за роки до папкиної роботи. Або Poisson Surface Reconstruction 2006 року. І тд. Ці алгоритми ще тоді були відкриті, більш просунуті і навіть на своїх сторінках подані в С++ для папки Зеленського.
Повторюся: реконструкція поверхні із хмари точок це давно вирішена задача.
Тобто «науковець» вигадав в своїй сфері велосипед.
А от де брати цю базу даних точок поверхні батько Зеленського в своїй роботі не пише.
Але і це теж давно вирішена задача.
Можна сканувати лазером, можна відбитою радіохвилею, можна уже навіть просто відео- чи фото-камерою з сувом по перспективі. Ну а вже візуалізувати з зібраної бази даних 3д модель в кольорі це маст-хев, як при покупці смартфона отримати встановлену ОС.
Коротше, звичайне 3д-сканування поверхні. Я не геолог, але цей процес універсальний, використовується скрізь. Навіть крилата ракета, що летить над поверхнею, сканує поверхню під собою, і будує 3д модель, щоб цю поверхню огинати. Ці технології і алгоритми винайдені десятиріччя тому. Не зрозуміло, як «наукову роботу по винайденню велосипеда» взагалі могли опублікувати не провівши експертизу на оригінальність і актуальність? Чому ніхто із колег цього старого обманщика не взяв його за шкірку і не плюнув йому в обличчя?
Висновок.
15 років тому хитрий батько Зеленського взяв чужі алгоритми, чужі набори координат точок, чужі математичні формули, чужі програмні рішення і сипнув пилом в очі науковій спільноті видавши це за «алгорітм рєалізациі моделірованія повєрхності».
Його науковий доробок був застарілий ще на момент створення. Вже на момент створення папкиного фуфло-«алгоритму» існували набагато більш просунуті алгоритми сканування земних поверхонь. Але папка Зеленського не винайшов навіть алгоритм сканування. Він «винайшов» давно винайдений (але свій і відсталий) спосіб візуалізації бази даних.
Це ніщо. Винаходу тут немає.
Спартак Суббота-2.
Папка Зеленського, завкафедри інформатики, в своєму Кривому розі цього швидше за все не знав, включати комп’ютер і підключати інтернет — не вмів, шукати ці алгоритми, написані студентами з інших країн, які до того ж оупен-сорс — лінувався. Навіщо? Якщо «і так сойдьот». Тому проФФесор швидше за все просить того «асистента кафедри» написати йому програму і винайти велосипед. В результаті «рішення» нікому не потрібне, написані «наукові роботи» ніхто не читає і ніде не цитує.
Та це йому й не потрібно було. Пишуться такі «наукові роботи» такими дєльцами не для того, щоб збагатити світ, а для того, щоб сипонути навколишнім в очі піском:
— Ви знаітє сколько у мєня монографій?! Вот сколько! Мнє 61 год! Тут я вчоний, а нє ви!
Далі на це оформлюється науковий ступінь і довічну пенсію виписана Зеленським своєму баті сьогодні.
Саме так промишляють купа старих безтолкових дідів-вчоних в нашій країні. І батько Зеленського як раз один із таких.
Насправді, батько Зеленського брехун. Його не тільки треба позбавити довічної пенсії, а й забрати в нього його науковий ступінь, як здобутий обманним шляхом.
При чому в його біографії вказано, що він:
У 2009-2010рр. виконавець Гранту Президента України для обдарованої молоді за проектом “Розробка автоматизованої системи геолого-маркшейдерського забезпечення для рудних кар’єрів”.
Тобто він взяв гроші гранту Ющенка (з якого Зеля-молодший в своєму Кварталі в цей час ржав) і на ці гроші «розробив» собі науковий доробок.
Гроші за грант старий обманщик має теж повернути державі.

Последние новости

Поточні втрати рф внаслідок санкцій, станом на 13-14.05.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 14.05.2024 1. Відтік капіталу з росії за легальними операціями в I…

49 минут назад

Бійці 3 ОШБр зачистили ворожі позиції та ліквідували сотню окупантів. ВIДЕО 18+

Кадрами заходу на ворожі позиції після зачистки поділилися воїни нещодавно сформованого взводу "Фрост", 3-ї роти, 2-го батальйону 3-ої окремої штурмової…

2 часа назад

В Росії заявили, що дрон поцілив у потяг, який перевозив паливо

У Волгоградській області Росії вночі зійшов з рейок і загорівся вантажний потяг, який, зокрема, перевозив паливо. Російські телеграм-канали повідомляють, що…

2 часа назад

Порошенко приїхав у Вовчанськ – привіз військовим дрони і техніку

П’ятий президент та лідер “Європейської Солідарності” Петро Порошенко з командою волонтерів сьогодні, 14 травня, приїхав на Харківщину. На околицях Вовчанська…

2 часа назад

Уряд призначив тимчасових керівників двох міністерств. Мінагро керуватиме заступник із підозрою від НАБУ

Кабмін призначив тимчасових керівників міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України та міністерства агрополітики.  Мінфінфраструктури керуватиме Василь Шкураков. Мінагрополітики – Тарас Висоцький, повідомив представник…

2 часа назад

Ексзаступник Резнікова Замлинський, який погоджував контракт на «яйця по 17 грн», став послом із особливих доручень МЗС

Колишнього заступника міністра оборони Ростислава Замлинського призначили послом з особливих доручень Міністерства закордонних справ. За часів головування Резнікова в Міноборони…

13 часов назад