Категории: Политика

Кто теперь может комментировать внешнюю политику Украины

Комментировать внешнюю политику могут только президент, премьер-министр и министр иностранных дел — указ Зеленского. Ну и Ермак, само собой. Указ только для простых смертных, Ермак небожитель. Ему можно.

Тарас Березовець

Надзвичайні і Повноважні Посли України і Представники України при міжнародних організаціях отримали дуже сумнівний «подарунок» від Володимира Зеленського саме в свій святковий День працівників дипломатичної служби.

Відтепер вони не зможуть (без наслідків для себе) без отримання кожного разу оформлених повноважень навіть прокоментувати для медіа офіційну позицію Держави.
Про це йдеться в п.1 Указу Президента України Володимира Зеленського №671/2021, де виключним правом виступати з «офіційними заявами та коментарями з питань зовнішньої політики України та з ініціативами міжнародного характеру» наділяються лише три особи.
Це, м’яко кажучи, не витримує логічного пояснення з огляду на дію Закону про дипломатичну службу де п.8 статті 5 чітко встановлює, що «Надзвичайний і Повноважний Посол України є вищим офіційним представником України…»
Вважаю, що таке обмеження прав не тільки не логічне, а, принаймні, протирічить п.3 статті 6 Закону України «Про міжнародні договори України», де йдеться про те, що «Глава дипломатичного представництва України в іноземній державі або глава представництва України при міжнародній організації має право вести без спеціальних повноважень переговори про укладення міжнародного договору, підготовку тексту міжнародного договору та його прийняття з державою акредитації або в рамках відповідної міжнародної організації».
Маючи досвід підготовки такого роду документів, можу припустити, що дійсно необхідний проект щодо координації зовнішньополітичної діяльності держави, який було підготовлено в МЗС — в офісі Володимира Зеленського «швидко, креативно, амбітно і результативно» доповнили деякими положеннями «під себе». Про професійність тут вирішили забути.
Виникає логічне питання, а навіщо тоді на днях (іншим указом) в офісі Володимира Зеленського кількість посад, що приписані до рангу Надзвичайного і Повноважного Посла збільшили аж до ОДИНАДЦЯТИ! Це просто щоби купити лояльність професійних дипломатів? А як же озвучене ще Геннадієм Удовенко кредо про професіоналізм, порядність, патріотизм?
Шкода, що маю про це писати в день свого і багатьох дійсно компетентних колег професійного свята. Але не можна пропускати, бо варто терміново виправляти ці помилки.
Валерій Чалий
Сонцесяйний сьогодні указ наваяв — офіційно від імені держави може говорити лише сам Сонцесяйний, голова МЗС ну і прем’єр трішечки, якщобуде робити правильне «ку». Оцініть красу слогу: «…з офіційними заявами та коментарями з питань зовнішньої політики України та з ініціативами міжнародного характеру можуть виступати лише Президент України, Прем’єр-міністр України і Міністр закордонних справ України.»
.
Або от ще «Посадові особи та державні органи інформують Президента України, Міністерство закордонних справ України про зміст службових контактів з питань, що стосуються реалізації державної політики у сфері зовнішніх зносин, з представниками іноземних держав, міжнародних організацій протягом десяти днів після проведення таких контактів, а в разі одержання особливо важливої інформації — невідкладно.» (с) Це типу як раніше тра було піти в КДБ відзвітувати?
.
Повний обсяг фантазії «Воффка Царь» ( і Кемську волость віддаватиме особисто… ) можна побачити тут: https://www.president.gov.ua/documents/6712021-41005 І от спробуйте знайдіть там Голову Верховної Ради (а у нас парламентсько-президентська республіка), керівників відповідних комітетів, голів «груп дружби» між Україною і.. , представників парламентських делегацій, зрештою! Ми, типу, до ПАРЄ можемо відправити муляжі? Їм же все одно не можна нічого…
.
Нє, все зрозуміло — Зеленське люто корчить від того, що Порошенко за кордоном має зустрічі і просуває інтерес України. Це шо до гадалки не ходи. Зеленське сучить ніжками і хоче заборонити Пороху зустрічатися на міжнародному рівні. Але рикошетом прилетіло кому завгодно, тільки не Пороху, бо ж статус «президент» він довічний, їх не буває «екс», вони номерні «1», «2» і т.д. От ревнощі Півшостого до П’ятого і попаяли…
Що тут скажеш…
Віталій Гайдукевич
Голова офісу президента Андрій Єрмак демонстративно порушив указ президента Володимира Зеленського, та попри пряму заборону президента зробив офційну заяву та виступив з міжнародною ініціативою. Указ президента № 671, виданий сьогодні, прямо забороняє комусь з посадовців робити будь-які міжнародні заяви та ініціативи, крім самого президента, прем’єр-міністра та міністра закордонних справ: https://www.president.gov.ua/documents/6712021-41005
Але о 21-й годині цей указ одразу порушив голова офісу президента, і зробив, таким чином, незаконну заяву по найболючішій темі — щодо війни на Донбасі.
Заява Єрмака щодо припинення спротиву українськими військами під виглядом «припинення вогню», яке вигідно виключно російським агресорам, що готують наступ, повністю протирічить міжнародній обстановці. Замість підготовки країни до спротиву Єрмак фактично робить демобілізаційні заяви, що протирічить державним інтересам.
Будь-які спроби офісу президента вимагати від українських військових припинення вогню коли російська загроза посилюється — це пряма шкода обороні країни, послаблення нашого спротиву та абсолютна безвідповідальність влади. Як можна розповідати агресору про припинення вогню, коли Росія нас відверто шантажує?
Заява голови офісу президента має бути визнана недійсною. Пан Єрмак має негайно видалити свою заяву та спростувати її зміст. Якщо це не буде зроблено, значить в країні є одна людина, для якої закон не писаний та укази теж, і значить президент не може впливати на свого голову офісу. Тоді хто кому з них підпорядковується?

Последние новости

Росіяни вночі вдарили по Харкову

У Харкові рано вранці, 21 травня, пролунали вибухи під час повітряної тривоги в області. Внаслідок атаки РФ постраждали люди. Про…

4 часа назад

Що б я сказала президенту Зеленському

Сьогодні, у пʼяту річницю інавгурації Зеленського, багато людей написали рефлексії з цього приводу. Згадали і обіцянки-цяцянки новоспеченого президента, і питання…

4 часа назад

Загальні бойові втрати ворога з 24.02.22 по 21.05.24

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 21.05.24 орієнтовно склали / The total combat losses of the enemy from 24.02.22…

5 часов назад

Зеленський з нами доти, поки буде війна?

Відповідальна частина суспільства не дозволила Януковичу і ФСБ загнати країну в московітське ярмо. Відповідальна частина суспільства попереджала, що вибори по…

22 часа назад

З 18 липня повістки почнуть розсилати поштою, — постанова Кабміну

З 18 липня, тобто через 60 днів після набрання чинності закону про мобілізацію, розпочнуть надсилати повістки поштою. Про це йдеться…

22 часа назад