Категории: Мир о нас

Ймовірно, в січні населення матиме лише від двох до чотирьох годин електроенергії [на день]

«Якщо не буде вжито жодних заходів, згідно з нашим моделюванням, то, ймовірно, в січні населення матиме лише від двох до чотирьох годин електроенергії [на день]».
Це не я кажу. Для особливо одарьонних «слуг народа», які продовжують розповідати своєму босу, що «ситуація складна но контрольована» — ці слова для «Financial Times» сказав представник «Київської школи економіки» Борис Додонов , яку очолює радник Ростислава Шурми Милованов. Тобто це не порохоботіки і не соросяцькі актівісти кидають смуток на Володимира Зеленського. Це цілком зрозумілий для Офіса президента спікер.
Чесно, я вже не знаю як гучніше має пролунати голос в голові Верховного головнокомандуючого, який скаже: «Прекрати мутить муйню з своїми корумпантами-атомниками. З усього світу треба тягнути невеликі газові генератори, достатньо невеликі для того, щоб Путєн замахався розстрілювати їх шахедами, бо у великі він обов’язково влупить».
Ще раз. Пригоди зими 2022-2023 нам здаватимуться лєгкотньой. Бо тоді мова йшла всього-навсього про заміну трансформаторів. Тобто був зрозумілий строк ремонту, що вимірювався у місяцях. І ми могли напружитись-потерпіти. Цього разу так не буде. Бо нам розї*башили генерацію. Яку відбудовувати будем роками! І стабільна поява світла в наших квартирах, тепер геть не залежить від того чи будуть продовжуватись бойові дії. Бо зруйновано вже.
Тож звертаюсь до мерів, оскільки з центральною владою всьо панятна вже. Тягніть до своїх громад газові генератори, ловіть за жабри облгазовиків, щоб швидко зробити інженерно-дозвільну роботу, і тоді є шанс на плюс-мінус проходження зими. Бо інакше – дивись автопереклад https://www.ft.com/…/4d583259-7565-4cbc-972e-ea77f4a76175

Юрій Ніколов

Росія вивела з ладу більше половини українських електростанцій
Росія вивела з ладу або захопила більше половини українських електростанцій, що призвело до віялових відключень електроенергії по всій країні і посилило побоювання щодо майбутнього енергопостачання українських міст і споживачів з ЄС.
Ракетні та безпілотні атаки Москви протягом останніх місяців націлені на українські електростанції, що змусило енергетичні компанії запровадити загальнонаціональні відключення, одночасно намагаючись усунути пошкодження та знайти альтернативні джерела постачання електроенергії.
До повномасштабного вторгнення Росії у 2022 році внутрішнє виробництво електроенергії в Україні становило близько 55 гігават електроенергії, що було одним з найбільших у Європі. За словами українських посадовців, наразі ця потужність виробництва електроенергії впала нижче 20 ГВт через обстріли або через російську окупацію, яка вивела ці електростанції з ладу.
За словами міністра енергетики України Германа Галущенка, російська атака в суботу завдала значної шкоди енергетичним об’єктам у п’яти регіонах.
Останні удари також були спрямовані на насосні установки для підземного зберігання природного газу, що використовуються клієнтами з ЄС. Хоча ці насоси можна легко замінити, напади підкреслюють занепокоєння щодо безпеки постачання газу взимку — як для внутрішнього споживання, так і для експорту до блоку.
Посол ЄС у Києві Катаріна Матернова заявила, що з березня «Росія знищила 9,2 ГВт енергетичних потужностей» в Україні. Вона додала, що зустрічається з урядовцями, щоб з’ясувати їхні «нагальні потреби в енергетичному обладнанні», щоб «допомогти пом’якшити вплив безперервних російських ракетних обстрілів на енергетичну інфраструктуру».
Перша кампанія повітряних бомбардувань Росії взимку 2022-23 років була спрямована на розподільчу мережу країни, яку, на думку чиновників та експертів, можна було відносно легко відремонтувати. Але останні обстріли спрямовані на теплові та гідроелектростанції, які буде набагато важче і дорожче відремонтувати, відновити або замінити, кажуть вони.
Один з українських урядовців назвав суботній штурм «руйнівним», а інший сказав, що це, ймовірно, означатиме, що взимку мешканці будуть проводити переважну частину дня без електрики.
Обидва чиновники говорили на умовах анонімності, оскільки вони не мають права спілкуватися з пресою. Один з чиновників сказав, що тільки в результаті суботнього обстрілу було втрачено 1,2 ГВт електроенергії, а інфраструктура, важлива для транспортування газу з підземних сховищ на заході України, зазнала серйозних пошкоджень.
На запитання, що означатиме ця шкода в найближчі місяці, один з чиновників відповів прямо: «Ми повинні готуватися до життя: «Ми повинні готуватися до життя в холоді і темряві».
«Це наша нова норма», — сказав другий чиновник, показуючи жестом за вікно на темряву, яка опустилася на Київ під час нещодавнього аварійного відключення електроенергії.
Керівництво України звинуватило в нещодавніх руйнуваннях недостатню протиповітряну оборону, надану західними союзниками. Президент Володимир Зеленський заявив, що російські ракети змогли влучити в найбільшу теплову електростанцію Києва у квітні через те, що в українських військ закінчилися боєприпаси.
Зеленський закликав своїх союзників надіслати більше перехоплювачів і батарей протиповітряної оборони, але поки що лише Німеччина та Італія пообіцяли це зробити.
Як заявив Financial Times Олександр Литвиненко, секретар Ради національної безпеки і оборони України, метою Росії є зробити життя українців нестерпним. Він розповів про плани створення «децентралізованої енергетичної системи», що спиратиметься на більшу кількість міні-електростанцій, які будуть менш вразливими до російських атак.
Європейські країни вже передали Києву 120 партій критично важливого енергетичного обладнання та інструментів, щоб допомогти зміцнити і відновити енергетичну систему.
На додаток до збільшення імпорту електроенергії з ЄС з 1,7 ГВт до 2,4 ГВт і введення в експлуатацію більшої кількості газових електростанцій, українському керівництву доведеться піти на подальше непопулярне підвищення тарифів, вважає Борис Додонов, керівник відділу енергетичних і кліматичних досліджень Київської школи економіки.
«Якщо не буде вжито жодних заходів, згідно з нашим моделюванням, то, ймовірно, в січні населення матиме лише від двох до чотирьох годин електроенергії [на день]», — сказав Додонов.
У п’ятницю українська влада подвоїла ціни на електроенергію, намагаючись профінансувати відновлювальні роботи, але вони все ще не відповідають ринковим цінам.
Литвиненко зазначив, що Україна також намагається збільшити використання «зелених» технологій, таких як сонячні панелі та вітрогенератори. Хоча ці технології вважаються вирішальними для майбутньої енергетичної безпеки України, вони потребують іноземних інвестицій, які, враховуючи профіль ризику країни, важко отримати.

Стаття FT про українську енергосистему має ознаки дезінформації та ІПСО в інтересах Росії, — Міненерго

5 червня видання Financial Times опубліковало статтю під назвою «Росія знищила більше половини енергетики України». Вона має ознаки інформаційно-психологічної операції, носить маніпулятивний характер та просуває наративи ворога.

Про це заявили у фейсбуці Міністерства енергетики України.

«У статті використовуються посилання на анонімні джерела в українському Уряді. Це ставить під сумнів достовірність наданої інформації, адже вона не підтверджена офіційними джерелами. Аудиторія має розуміти, що посилання на анонімні джерела без конкретних підтверджень не є надійною інформацією, а висновки можуть бути маніпулятивними», — йдеться в заяві.

Крім того у статті міститься неправдива інформація, яка подається як факт. А саме, констатується, що 31 травня було ухвалено рішення про підвищення тарифів на електроенергію для населення у 2 рази.

«Це є відвертою брехнею і маніпуляцією. Адже розмір тарифу збільшився на 63%», — наголошують в міністерстві.

В заяві зазначається, що наразі в українському інфопросторі значно збільшилась кількість інформаційних вкидів, пов’язаних з темою енергетики, які мають ознаки ІПСО і спрямовані на створення соціальної напруги, залякування українців і формування недовіри до дій влади у складний період.

 

Последние новости

Атака на Сирського та Залужного. Як Марʼяна Безугла стала інструментом розправи Банкової зі ЗСУ

На східному фронті без змін — росіяни намагаються зробити нестерпним життя у місті Харків та добити Донбас А от на…

6 часов назад

Єрмак потужний менеджер. Робить те, що я скажу, — Зеленський

Президент Володимир Зеленський вважає главу ОП Єрмака потужним менеджером. Про це він заявив в інтерв'ю виданню Bloomberg. "Єрмак потужний менеджер, один із…

7 часов назад

Міністр Федоров збрехав виданню «Голос Америки»

Хакери викрали з урядового порталу цифрових послуг Дія дані 13,5 мільйонів користувачів і розмістили їх для нелегального продажу в мережі…

10 часов назад

Росіяни окупували Сокіл та Восход на Донеччині та просунулися в Сотницькому Козачку на Харківщині

Російські військові окупували села Сокіл та Восход у Донецькій області.  Про це повідомляє DeepState. Також ворог розширив фронт у Харківській області…

10 часов назад

Загальні бойові втрати ворога з 24.02.22 по 04.07.24

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 04.07.24 орієнтовно склали / The total combat losses of the enemy from 24.02.22…

11 часов назад

«Слуга народу» Дубінський діяв за завданнями ГРУ ЗС РФ спільно із Деркачем та Сівковичем

Екснардеп Андрій Деркач та "слуга народу" Олександр Дубінський підтримували зв'язок із ГРУ РФ, готуючи пресконференції з метою дискредитації влади України.…

22 часа назад