Категории: Мир

Іран передасть Росії ракети та безпілотники – Reuters

Іран пообіцяв надати Росії ракети малої та середньої дальності та додаткові безпілотники. Таку угоду Тегеран і Москва уклали 6 жовтня під час візиту в РФ іранського керівництва.

Про це повідомляє видання Reuters з посиланням на двох іранських дипломатів та двох чиновників.

Росіяни просили більше безпілотників та іранських ракет з підвищеною точністю, зокрема сімейства ракет Fateh і Zolfaghar“, — сказав один з іранських дипломатів, який був поінформований про поїздку.

Західні чиновники теж підтвердили цю інформацію та заявили, що між Іраном і Росією існує угода про надання ракет класу “земля-земля” малого радіуса дії, включаючи Zolfaghar.

Іранський дипломат відкинув твердження західних офіційних осіб про те, що такі передачі порушують резолюцію Ради Безпеки ООН від 2015 року.

Де їх використовують – це не питання продавця. Ми не стаємо на чийсь бік в українській кризі, як Захід. Ми хочемо покласти край кризі дипломатичним шляхом“, – сказав він.

Йдеться про про сотні ракет, які можуть бути поставлені 2-3 партіями. Про це Reuters повідомив співрозмовник іранських спецслужб.

Вони (росіяни) хотіли придбати сотні наших ракет, навіть середньої дальності, але ми сказали їм, що незабаром можемо доставити кілька сотень затребуваних ними ракет малої дальності Fateh і Zolfaghar. Я не можу назвати вам точний час, але незабаром, дуже скоро вони будуть відправлені 2-3 партіями“, — сказав він.

Інший іранський дипломат сказав, що Москва попросила надати саме ракети Fateh 110 і Zolfaghar малої дальності “земля-земля”. Їхнє відправлення відбудеться максимум через 10 днів.

Східноєвропейський чиновник, який відстежує діяльність Росії, сказав, що конкретних доказів угоди наразі немає, але є всі її ознаки. Він повідомив, що лідери Ірану та РФ прийняли рішення продовжити передачу.

При цьому іранська влада обурена запровадженням санкцій проти Ірану через постачання безпілотників. Про це виданню повідомив інший дипломат.

Троє іранських чиновників повідомили Reuters, що у вересні Тегеран відмовив РФ у наданні безпілотників “Arash 2” через побоювання, що якщо вони будуть застосовані в Україні, США зможуть отримати доступ до цих технологій.

Нагадаємо, МЗС України офіційно відправить ноту Ізраїлю з проханням надати засоби ППО. Саме дії Ірану мають спонукати ізраїльських колег передати Україні військову допомогу.

Крім того, Україна закликала Іран припинити постачання зброї РФ, оскільки це є співучастю у злочинах проти України.

mil.in.ua

Последние новости

У Пентагоні повідомили склад нового пакету допомоги Україні на 400 млн дол.

Міністерство оборони США розкрило склад нового пакету оборонної допомоги Україні, затвердженого 10 травня. До пакету увійшли засоби, які відповідають "найбільш…

15 минут назад

Наслідки ракетного удару по Харкову

О 3.20 10 травня російській загарбники завдали ракетного удару по Харкову. Виникла пожежа, є постраждалі. Про це повідомив начальник Харківської ОВА…

11 часов назад

Загальні бойові втрати ворога з 24.02.22 по 10.05.24

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 10.05.24 орієнтовно склали / The total combat losses of the enemy from 24.02.22…

11 часов назад

Поточні втрати рф внаслідок санкцій, станом на 09.05.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 09.05.2024 1. Україні варто продовжувати бити по російських НПЗ. - Атаки…

22 часа назад