Категории: Мнение

«Газпром» взяли за горло

Через арешт активів у «Газпрому» реальні проблеми, яких ще не було ніколи

Міністр енергетики Росії Олександр Новак пригрозив Україні проблемами з подальшим транзитом газу через нашу територію у зв’язку з ситуацією з арештом активів «Газпрому» на Заході. «Ми вважаємо, що для подальших партнерських відносин від цих дій дуже негативний ефект» — сказав Новак.

У його заяві зворушливо все: і те, що відносини між «Газпромом» і «Нафтогазом» після десятиліть шантажу з боку Росії, її звернень до арбітражу і гарячкового будівництва газопроводів в обхід України виявилися «партнерськими». І те, що ці дії «Нафтогазу» можуть мати «негативний ефект» — так, ніби досі відносини «Газпрому» і «Нафтогазу» були дуже хорошими і керівники російської монополії не розповідали б на всіх перехрестях про ненадійність України як партнера і необхідності будівництва «Північного потоку-2» заради стабільності і безпеки російських поставок.

Втім, якщо весь час брешуть господарі Новака Путін і Медведєв, то чому не може брехати міністр енергетики?

Новак правдивий тільки в одному: через арешт активів у «Газпрому» реальні проблеми. Серйозні. Таких не було ніколи. Інакше міністр енергетики не говорив би про можливість підтримки «Газпрому» у зв’язку з арештом його активів. Задумайтесь тільки — російський уряд має намір допомагати компанії, основне завдання якої — фінансувати Росію.

Все це означає тільки одне: «Газпром» міцно взяли за горло, а розуміння, що робити в цій ситуації, у російського керівництва немає.

Гальмується вся діяльність російського газового монополіста, всі його проекти, саме існування на ринку. Можливості натиснути на Україну за допомогою західних лобістів своїх інтересів у Кремля в даному випадку немає просто тому, що Україна діє в логіці права, вона виконує рішення міжнародного арбітражу, яке Росія ігнорує.

Можна, звичайно, влаштувати війну — Росія тільки це і вміє. Але можливості воювати перед горезвісним чемпіонатом світу з футболу у Кремля немає — адже цей ганебний захід має стати черговим доказом особистої значущості Путіна і його держави. А кожен день зволікання приносить «Газпрому» збитки, ускладнює його ситуацію на ринку.

Звичайно, можна було б вчинити чесно: просто заплатити, виконати рішення арбітражу. Але робити щось чесно — це не по-путінськи.

Віталій Портников

Последние новости

Поточні втрати рф внаслідок санкцій, станом на 08.05.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 08.05.2024 1. Звітність «Газпрому» показала, що компанія більш ніж удвічі знизила…

6 часов назад

Зеленський та Єрмак прибирають Кубракова

Зеленський та Єрмак прибирають Кубракова: міністерство інфраструктури розділяють на дві частини - Кубраков буде змушений подати у відставку Як повідомляв…

7 часов назад

Через 2 роки злий замисел викрито. Ну слава богу

ФСБшний куратор полковника президенстької охорони в лютому-березні 2022 року в перші дні вторгнення дав йому завдання знайти виконавців серед президентської…

7 часов назад

Київрада визнала Залужного почесним громадянином: «Слуги народу» відмовились голосувати та вийшли із зали

Ексголовнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного визнано почесним громадянином міста Києва. Фракція "Слуга народу" під час голосування залишила залу. Про це повідомив депутат Київради,…

8 часов назад