Категории: Экономика

Чому наша влада прирікає нас жити в темряві?

Поляки проголосували за літній час, а ЗЕ без референдуму обрали для нас темний зимовий. ЗЕ на цьому тижні голосуватимуть за перехід на цілорічний «зимовий час».
Для українців це означає, що цілих півроку в Україні буде на годину скоріше наступати ніч. Вигідно це лише одному українцю – Ахметову, власнику ТЕС, які виробляють енергію для вечірнього освітлення країни.
На графіку генерації енергії я змоделювала, що таке перехід на «зимовий час». Отримала доказ руйнування енергобалансу, що обов’язково відобразиться в наших платіжках.
Як я змоделювала? Взяла графік енергобалансу 30 серпня 2020 року і внесла корективи, які будуть мати місце, якщо перейти на зимовий час.
Отож, що вийшло. Перше: потреба країни в додатковій генерації ввечері. Див. червона лінія споживання злетіла над кольоровими барханами різної генерації. Так сталося, бо в країні раніше включилося вечірнє освітлення і на годину змістилася генерація сонця.
Чим це буде покриватися? Як завжди, генерацією ахметівських ТЕС. Зверніть увагу, що 30 серпня 2020 року приріст роботи ахметівських ТЕС для покриття вечірніх піків починався з 19.30. Тепер буде починатися з … 16-тої. Бо за «зимовим часом» захід сонця в кінці серпня над Києвом о 18.40, а над Маріуполем темніти в кінці серпня буде взагалі трохи по шостій. Таким чином, буде нестача «зеленої генерації» ввечері, коли вона найпотрібніша, а також буде раніше включатися комунальне та побутове освітлення.
І так кожен день, протягом півроку, буде додатково заробляти Ахметов.
Однак, ще гірша ситуація буде з профіцитом енергії рано-вранці. Адже за «зимовим часом», сонце в кінці серпня буде сходити у Києві на годину раніше – о 5, а в Маріуполі – пів на п’яту. А згідно графіку споживання енергії, до 7 ранку країна мертво спить. На тлі того, що за останні роки в країні набудовано катастрофічно велику кількість сонячних електростанцій, які почнуть генерувати, поки країна спатиме, енергобаланс отримує дуже багато зайвої генерації. (На графіку зайва генерація – це все, що піднімається вище червоної лінії. Зелений горб – це зелена генерація).
Зайвої генерації було багато і минулого року, а зараз, завдяки «зимовому часу», стане ще більше. Грубо кажучи, через перехід на «зимовий час» у нас цілих півроку додається ціла щоденна година «холостої» зеленої генерації. А вона оплачується…
Непотрібна холоста «зелена» генерацію оплачується за найвищім «зеленим тарифом» — в середньому 5 грн за кіловат. Держава зобов’язана платити зеленим за генерацію, навіть якщо вона не потрібна, це умова «зеленого тарифу». А це означає, що щоденний додатковий час «холостої генерації» буде оплачувати споживач – простий українець.
Навіть, якщо влада не закладе ці витрати на холосту генерацію у цьогорічний тариф, однаково ми за неї заплатимо в інший спосіб через зростання цін, загальне економічне падіння, зменшення соцстандартів…. В минулому році за зайву і не зайву «зелену» електроенергію Україна розрахувалася державним боргом в один мільярд доларів («зелені» видали на цю суму державних облігацій, погашення яких через два роки). А це означає, що вартість зеленої електроенергії, в тому числі зайвої, буде закладена в платіжки через два роки.
Питання: навіщо плодити ще більше зайвої генерації переходом на зимовий час? Невже «зелена влада» не має проблем з енергобалансом? Має, ще й які… Уряд Гончарука наплодив «зелених», і це в купі з руйнуванням атомки так зруйнувало енергобаланс, що зимою довелося імпортувати електроенергію з Росії у великих об’ємах…
В цьому році «зелених» ще збільшилося, і це ще більше руйнуватиме енергобаланс, уряд знову буде з ними розплачуватися облігаціями (вже на 2 млрд доларів). Навіщо додатково погіршувати ситуацію переходом на зимовий час, що збільшуватиме об’єм зайвої вранішньої зеленої генерації і, навпаки, зменшить об’єм потрібної вечірньої?
Це просто ДУРНЯ! Невже справа лише в інтересі Ахметова?
Ахметов зараз має великий вплив на владу. Прем’єра Шмигаля називають людиною Ахметова. Тому не дивно, що такий шкідливий законопроект для країни і суспільства, зате вигідний для Ахметова, народили саме зараз.
А позаяк законопроект про перехід на цілорічний зимовий час ініціював представник Президента в парламенті Руслан Стефанчук, виходить, що це рішення Зеленського для Ахметова?
Переконана, якби Зеленський в своїй програмі кандидата в президента вказав, що він переведе країну на зимовий час, президентом його би не вибрали.
Адже, коли в Євросоюзі Єврокомісія провела онлайнреферендум з цього приводу, серед європейців переважна більшість проголосувала за перехід на літній час. Європейці адекватно оцінюють інтереси енергетики і власні витрати, які взаємопов’язані. А також європейці хочуть мати більше сонця в своєму житті. Польща переходить на літній час. За це проголосували поляки, 74%.
Чому наша влада прирікає нас жити в темряві?

Последние новости

США призупинили постачання Ізраїлю боєприпасів – у ЗМІ назвали причину

Білий дім призупинив постачання американських боєприпасів до Ізраїлю у знак протесту щодо розбіжностей між двома країнами стосовно подальших дій у…

12 минут назад

Загальні бойові втрати ворога з 24.02.22 по 06.05.24

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 06.05.24 орієнтовно склали / The total combat losses of the enemy from 24.02.22…

21 минута назад

Поточні втрати рф внаслідок санкцій, станом на 05.05.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 05.05.2024 1. Кредитна заборгованість російських компаній, що потрапили під західні санкції,…

12 часов назад

США призупинили постачання озброєнь до Ізраїлю, — ЗМІ

Сполучені Штати призупинили постачання зброї до Ізраїлю, це сталось вперше з нападу ХАМАСу в жовтні 2023 року. Про це повідомляє Цензор.НЕТ із…

12 часов назад

Під вогнем Харків та 17 населених пунктів Харківщини, є пошкодження і жертви

У Великодню ніч ворожі війська атакували Харків "Шахедами". Внаслідок ударів горів будинок та господарчі споруди в Основ’янському районі міста. Про…

23 часа назад