Категории: Политика

Відкат від інтеграції України до НАТО або Чому Міноборони повинна керувати цивільна особа

Міністерством оборони повинна керувати цивільна особа. Військовослужбовці повинні займатися війною, а міністр займатися політичним керівництвом, оборонною політикою. Ми повинні йти за принципами, які впроваджені в країнах НАТО, а не змінювати модель управління за прикладом як у Росії.

Про це заявив нардеп «Голосу» та, який захищає Південь, Роман Костенко.

«Щодо військовослужбовця на посаді міністра оборони. Чи плануються такі зміни у законодавстві?

До мене звертаються журналісти прокоментувати заплановані зміни до законів, які нададуть можливість призначати на посаду Міністра оборони України осіб із числа військовослужбовців, і які нібито вже напрацьовані у парламентському Комітеті. Вирішив відповісти всім відразу публічно.

По-перше, жодного законопроєкту, який би передбачав такі зміни станом на сьогодні в парламенті не зареєстровано.

По-друге, в жоден із законопроєктів, що опрацьовується в Комітеті Верховної Ради України з питань Національної безпеки, оборони та розвідки такі поправки не подавалися.

По-третє, у членів Комітету Верховної Ради України з питань Національної безпеки, оборони та розвідки є різні позиції та бачення, що стосуються цього питання і дискусії щодо необхідності таких законодавчих змін ще не було. Тому офіційної позиції від Комітету в медіапросторі ви не побачите.

Крім того, на моє особисте переконання, такі зміни нам не потрібні. І це не дивлячись на те, що зараз йде війна. Я переконаний, що МОУ повинна керувати цивільна особа. Військовослужбовці повинні займатися війною, а міністр займатися політичним керівництвом, оборонною політикою. Ми повинні йти за принципами, які впроваджені в країнах НАТО, а не змінювати модель управління за прикладом як у Росії. Також, не потрібно будувати ілюзій, що умовний генерал, без прив’язки до прізвищ, буде керувати Міністерством оборони краще ніж цивільна особа. У нас вже був на посаді міністра оборони генерал запасу Таран. Крім повного провалу в роботі міністерства він нічим не запам’ятався. А провал у його роботі нам зараз дуже сильно відгукується», — заявив Костенко. 


З великим занепокоєнням прочитала про плани СН змінити закон про міністра оборони і дозволити призначати на цю посаду військового.
Це серйозний відкат від інтеграції України до НАТО. Адже в країнах Альянсу міністри оборони- це цивільні особи, політичні фігури, які відповідають за Збройні Сили, їх забезпечення і функціонал. Військова справа- відповідальність Генштабу.
Заяви про те, що , мовляв, це тимчасовий захід на час воєнного стану- шкідливі і непереконливі.
Війна почалася не в 22, а в 14. Попри агресію РФ, ми весь цей час системно проводили реформу силових структур за стандартами НАТО. Цивільний міністр оборони- одна з цих вимог і зобов’язань.
Переписувати закон під конкретну особу- погана практика. Якщо є плани призначити конкретну особу на посаду міністра оборони і ця особа є кадровим військовим- вона може піти у відставку, стати цивільною особою і тоді її кандидатуру можна розглядати на посаду міністра оборони.
Не варто пояснювати всі порушення закону воєнним станом.
В нас вже є марафон , політична цензура, рейдерство каналу Рада Банковою, наступ на децентралізацію і усунення народнообраних мерів і регіональної влади- все пояснюють воєнним станом.
Насправді, це узурпація влади, яка віддаляє нас від інтеграції до ЄС і НАТО.
Ми будемо проти таких змін до закону.
Р. S. Президент Зеленський в останньому інтерв‘ю пообіцяв, що Україна за 2 роки буде в ЄС. Не буду зараз писати про повну нереалістичність таких заяв, але з такими законодавчими ініціативами слуг ми не будемо в ЄС і НАТО навіть через 22 роки.

Последние новости

Спочатку вони вб’ють твоїх митців

Спочатку вони вб’ють твоїх митців. Заб’ють за гаражами художниць, доведуть до самогубства поетів, згноять у таборах журналістів та істориків, розстріляють…

7 часов назад

Поточні втрати рф внаслідок санкцій, станом на 23-24.05.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 24.05.2024 1. Розширення санкцій проти росії та посилення тиску на країни,…

8 часов назад

ПОДАТКИ І МОБІЛІЗАЦІЯ ВІД ГОЛОВНОГО ЛОТЕРЕЙНИКА

Напередодні видання Forbes повідомило, що Міністерство фінансів розробляє законопроект про підвищення податків, оскільки на воєнні потреби потрібно ще близько 500…

8 часов назад

Всі вони імперці: чому форуми російської опозиції є дуже небезпечними для України

Шановні Валерій Пекар і Андрій Яницький розпочали цікаву дискусію щодо форуму російської опозиції, який з якогось милого проходив у Львові.…

8 часов назад

ЗЕЛЕНА ЩИЛЬНА ХМАРНІСТЬ

Від того як примітивно брешуть зелені, у мене час від часу кров закипає в жилах. От вам свіжий приклад. "Укренерго"…

8 часов назад

Дмитро Чекалкин: Насправді — «СТАДІОН» виявився цвинтарем

Ви будете шоковані, що випливло в Оманських домовленостях! Що пообіцяв Зеленський Патрушеву

8 часов назад